Slovenská literárna fantastika v roku 2021 a to ostatné...

Rok sa s rokom zišiel a my vo Fandom.sk už znova sedíme nad zoznamom kníh, ktoré na Slovensku vlani vyšli a bojovali o vašu priazeň. Mohlo by zdať, že v týchto časoch, keď medzi ľuďmi vládne napätie, obavy aj agresivita, bude vydávanie kníh odsunuté na vedľajšiu koľaj a do popredia sa dostanú iné ľudské potreby. Opak je však pravdou. Knihy sa vydávali a čitatelia sa s radosťou ponárali do sveta fantázie. Nechali sa unášať do vesmíru, ďalekých skutočných aj fantastických krajín a odvážne sa báli pri hororových príbehoch.


Všetko je raz prvýkrát

Každý rok sa objavia noví autori. Niektorí z nich napíšu skvelé knihy, niektorí nie. Našťastie vkus a chute čitateľov sú rôzne.

Jedným z tých skutočne talentovaných je Peter Derňár. Jeho horor Škrabot (naša recenzia) je originálny a dobre napísaný. Je to príbeh o mužovi, ktorý sa rozhodne vyriešiť svoje problémy terapiou v tme. Poskytovateľ tohto nevšedného zážitku však má svoje vlastné plány. Udalosti nakoniec naberú nečakaný smer. Vydavateľstvo: Lindeni.

Ďalším autorom obdareným talentom je Martin Benkovič. Jeho urban fantasy Štvanec (naša recenzia) sa odohráva v neďalekej budúcnosti, keď sa ľudia posunuli vývojovo vpred a niektorí sa narodili s magickým nadaním. Hlavný hrdina románu je členom skupiny extrémistov, ktorí proti mágom bojujú. No život si s ním zahrá divnú hru. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Nováčikom je aj Adriana Boylová. Prichádza s young adult fantasy románom Hierarchia tmy (naša recenzia a ešte jedna naša recenzia). Je o dievčine menom Radana, ktorá má dar vnútorného hlasu. Vďaka nemu vie, kto aký je, a dokáže predpovedať budúcnosť. Dostáva sa do kontaktu s ľuďmi, ktorí ťažia zo vzťahu s všemocnými bytosťami. Ak chce ochrániť seba a svojich blízkych, musí sa stať démonologičkou. Vydavateľstvo: I­kar.

Škrabot-obalka Štvanec obálka Hierarchia tmy

Šestica hrdinov hľadá odpovede na otázky, či sa dá ubrániť nebezpečnému čarodejovi z východu, či je drak skutočný alebo len slamený. Ich záujmu neujdú ani povesti, že pod Tatrami žijú víly a trpaslíci. Daniel Šmihula a fantasy román Obrancovia Liptova (naša recenzia). Vydavateľstvo: Hy­dra.

Hoci je meno Janka Gálika dobre známe z viacerých zborníkov poviedok, až teraz sa rozhodol vydať svoj prvý román s názvom Odvrhnutí (naša recenzia). Mágia je choroba a každého čarodeja treba vyliečiť alebo zabiť – hlásajú ľudia. V atmosfére strachu a bojov kráčajú spoločne dvaja muži, každý sa presekáva nepriateľmi, aby naplnil vlastné poslanie. No mágia sa konečne začne prebúdzať a možno sa naplní aj jedno proroctvo.

Víťazka Ceny Fantázie Dominika Madro koncom minulého roka knižne debutovala v žánri fantasy románom Dediči posmrtnej ríše (podrobnosti o knihe), ktorý je inšpirovaný fínskou mytológiou aj súčasnosťou predsmrtnej ríše Dräkavrš a štyroch posmrtných ríší. Obyčajní ľudia aj bohovia zvádzajú boj proti vojsku vidiem a bylinkárov vyzbrojených čiernymi silami, a aj proti ľudskej, božskej aj polobožskej nenávisti. Kniha sa do distribúcie dostáva v týchto dňoch. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Obrancovia Liptova - obálka Odvrhnutí obálka Madro - Dediči posmrtnej ríše - obálka


Aj mladí radi čítajú

Je dobrou správou, že sa vydáva čoraz viac kníh pre deti a mládež. Ešte lepšou správou je, že mnohé z nich patria žánrovo práve do fantastiky. Žiaľ, kvalita niektorých z týchto románov je diskutabilná.

Jedným z autorov, ktorých tvorba je určená mladým, je Tomáš Galierik. V minulom roku mu vyšla kniha Linda a kľúč od Andary (naša recenzia). Linde po matke zostal len starobylý kľúč. Práve ten jej otvorí svetelné dvere do fantastického sveta, kópie toho nášho, v ktorom čas plynie inak a v ktorom sa Linda stáva zbraňou proti zlu. Vydavateľstvo: Ma­xim.

Konečne sme sa dočkali aj pokračovania osudov Gwind, dievčiny, ktorá sa ocitla v cudzom svete. Okolnosti z nej spravili bojovníčku, s čím sa ťažko vyrovnáva. V časti nazvanej Gwind – Sama za seba (podrobnosti o knihe) nám autorka Lívia Hlavačková ponúka Gwindino pátranie po spôsobe návratu domov. Odhalíme však aj dôvod, prečo je Gwind tak veľmi citlivá na pôsobenie magických kameňov. Prežijeme s ňou straty, nádeje aj ťažké boje. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Vladimíra Šebová vydala román pre mladých Dcéra zimy (naša recenzia), ktorý vychádza z legiend o Morene a Vesne. Kým Morena žije večne, Vesna stále dokola zomiera. Preto tieto sestry hľadajú spôsob, ktorým by sa mohli zbaviť svojich osudov a žiť znovu ako obyčajné ženy. Vydavateľstvo: CooBoo.

Anna Em dopísala tretiu časť série Kniha ohňa – Dračí svet (naša recenzia). Lili aj Tútori sa vypravia do Dračieho sveta, aby našli Prameň mladosti. Potrebujú zachrániť tých, na ktorých im záleží. Bude to cesta plná strachu aj bojov. Netušia ale, čo príde na záver. Vydavateľstvo: Art Floyd.

Autorka kníh pre ženy a aj detskej literatúry Kristína Mišovičová zabrúsila do žánra fantasy pre mládež s knihou Nathaniel – posledný potomok druidov (naša "recenzia). Kniha, ktorú ilustrovala jej dcéra, čerpá z klasických kulís fantasy a hlavnou témou je boj dobra so zlom. Vydalo: eot s.r.o.

Linda a kľúč od Andary Gwind 2 Dcéra zimy Kniha ohňa - dračí svet Nathaniel - posledný potomok druidov


Publikujúci, no nie príliš známi

Sú autori, o ktorých počúvame stále, no sú aj takí, ktorí síce napísali viacero kníh, no pozná ich len užší okruh fanúšikov. Pokúsme sa to napraviť.

Menej známou je aj autorka Valéria Laurent Škrabalová. Tá sa rozhodla osloviť čitateľov fantastiky postapo románom Antropocén: Projekt oáza (podrobnosti o knihe). Je to ekologicky ladený príbeh o tom, ako bolo ľudstvo nútené osídliť oceány a o túžbe vytvoriť si novú Oázu. Sledujeme osudy viacerých hrdinov a ich snahu zaradiť sa do spoločnosti a prežiť. Vydavateľstvo: Enribook.

Ďalšou stálicou, ktorú sme spomínali aj v minuloročnom článku, je Vladimír Štefanič. Ten vydal dve pokračovania románu Pustovník, tentokrát s podnadpisom Slzy zeme (podrobnosti o knihe) a Slzy matky (podrobnosti o knihe). Aj v ďalších osudoch pustovníka s leopardom pokračuje boj dobra so zlom. Odhalíme tajomstvá hrdinov, ktoré by mali zostať nespoznané, a fakt, že len trpezlivosť nám pomôže dotiahnuť životné zápasy do konca. Vydavateľstvo: Kumran.

Srieň, Pochodeň a Temnota (naša recenzia) sú prezývky princezien z rozprávky pre dospelých, ktorú napísala Kristína Brestenská. Spupnosť, namyslenosť, sebeckosť a ctižiadostivosť princezien zničila všetko dobré. Každá túžba, či už po láske, moci, po pomste alebo náprava toho, čo sme pokazili, si však vyžaduje obete. Vydal: Slovenský spisovateľ.

Antropocén Pustovník Slzy matky Pustovník - Slzy zeme Srieň Pochodeň a Temnota

Ďalšie pokračovanie série Svet ľudí od Petra Kalvu má názov Zbeh (podrobnosti o knihe). Čitateľov zavedie späť v čase. Prejdú si občianskou vojnou, ktorá ovplyvní najmä postavy druhej knihy. Príbeh je drsný a plný nečakaných zvratov, ktoré sa odohrávajú v budúcnosti, akú by nikto z nás nechcel prežiť. Vydavateľstvo: Enribook.

Ivan Medeši nám v románe Vilkovia (podrobnosti o knihe) ponúka dystopickú víziu trpkého osudu mužskej lenivosti, drvenej tvrdou čižmou ženskej emancipácie. Román vyšiel aj vďaka Fondu na podporu umenia. Vydalo: Východoslovenské združenie Valal.

Príbeh o putovaní a odvahe postaviť sa strachu, ktorý vás dobre pozná a vie, čoho sa bojíte. Pokúsi sa vás pohltiť skôr, ako zistíte, kto ste. Autorom románu Kto si? (podrobnosti o knihe) je Michal Škombár. Vydavateľstvo: GD Identity.

Paranormálny detektív Bojko, lovec príšer (naša recenzia) je literárnym dieťaťom Jakuba Banára a likviduje ohavné potvory, ktoré masakrujú nás bežných ľudí. Anotácia obsahuje varovanie, že táto kniha nie je vhodná pre deti a mládež. Vydavateľstvo: Araxon.

Peter Kalva - Zbeh Ivan Medeši - Vilkovia Michal Škombár - Kto si Bojko - lovec príšer

Mariana Michalská nám prináša príbeh Hororové prázdniny (podrobnosti o knihe) o lete, ktoré strávi skupinka študentov v opustenej psychiatrickej liečebni. Kto vie, či by sa tam vybrali, keby vedeli, že je to miesto plné krvi, temných síl a mŕtvol? Druhou minuloročnou publikáciou tejto autorky, je Záhada starého domu (podrobnosti o knihe). Je o tom, čo sa stane, ak sa nasťahujete do starého domu, v ktorom vás napadne agresívny duch. A do tretice vlani autorke vyšiel horor Čierny les (podrobnosti o knihe). Ide tu o temnú silu, bosorku a… čierny les. Všetky publikácie sú e-booky. Vydal: MEA2000.

Michalská - Hororové prázdniny Michalská - Čierny les Michalská - Záhada starého domu


Prebudené k životu

Pravá identita spisovateľa D. S. Turčana je neznáma. No jeho román Slováci v stratosfére (podrobnosti o knihe) sú prvou humorne ladenou sci-fi, ktorá vyšla v rokoch pred druhou svetovou vojnou. Snaží sa odľahčiť ťaživú situáciu príbehom o slovenskej posádke balóna, ktorá sa vybrala na Mars. Nové vydanie formou e-booku. Vydavateľstvo: Zabudnuté knihy.

František Švantner a jeho Nevesta hôľ (podrobnosti o knihe) sa tiež dočkali digitalizácie a opätovného vydania formou e-booku. V tomto románe sa snúbi mystika s fantastikou, ktorým autor navyše dáva aj psychologickú hĺbku. Vydavateľstvo: Zabudnuté knihy.

Švantner - Nevesta hôľ Turčan - Slováci v stratosfére


„Staré“ známe tváre

Na ich knihy sa tradične tešíme, pretože sú overenými hráčmi, ktorí majú svoje miesto v našich knižniciach isté. Medzi tieto známe a v literárnom svete ostrieľané tváre patrí mnoho mužov. Ako sa ale vraví, ženy majú prednosť.

Katarína Soyka čitateľov v minulom roku potešila sci-fi románom Mutácia z planéty Zem (naša recenzia a ešte jedna naša recenzia). Mimozemská civilizácia donútila ľudstvo živoriť vo vesmíre. Je možné, aby ľudia získali svoju planétu späť? Sú všetci emzáci rovnakí? Príbeh odohrávajúci sa medzi mimozemským mužom a pozemšťankou nám ukazuje, že ak chceme prežiť, dokážeme sa vždy dohodnúť. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Ďalšou stálicou, obľúbenou medzi čitateľmi všetkých vekových kategórií je Juraj Červenák. V minulom roku mu vyšli dve knihy. Vládca krvavého ohňa (naša recenzia) je nové vydanie troch kníh o Čiernom Roganovi a jeho vlkovi Goryvladovi. Spoločne prejdú kus cesty, aby porazili zlo, pomohli v spravodlivých bojoch a získali späť Kančiu horu, sídlo černokňažníkov z Roganovho rodu. Vládca vlkov (podrobnosti o knihe) je prvá z kníh o Čiernom Roganovi a vychádza znova. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Jozefa Kariku tiež netreba predstavovať. Jeho fanúšikovská základňa je veľká a teší sa z každej novej publikácie. Minulý rok pribudli hneď dve, a to Hlad a Smäd (naša dvojitá recenzia). Obe sa dajú čítať samostatne, no navzájom dávajú vyrozprávaným príbehom iný rozmer. Príbehy zachytávajú mrazivú históriu vrchu Čebrať a Ružomberka. Nájdete v nich vraha, záhady aj nočné mory. Vydavateľstvo: I­kar.

Mutácia z planéty Zem Černokňažník 1 Vládca krvavého ohňa Vládca vlkov 2021 - obálka Hlad - Smäd

Martina Hatalu poznáme najmä ako stand up humoristu. Koncom roka mu vyšiel už druhý román Hliadky! Hliadky! (naša recenzia), ktorý je rovnako humorný, ironický, akčný aj aktuálny. Za všetko môžu tajomní Oni a treba ich zvrhnúť. Hrdinskí členovia Cestnej hliadky sa podujmú oslobodiť národ, prekaziť sprisahanie a zachrániť tradície a hodnoty. Že netušia, kto je ich nepriateľ? Nejaký sa vždy nájde. Proti nim stojí Hliadka kočovných umelcov, ktorej veliteľ Sol už vie, ako sa stať hrdinom. A hoci nenašiel zlatú rybku, niektoré želania sa mu jednoducho splnia. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Marián Kubicsko píše hlavne pre deti. Jeho román Obyčajní hrdinovia (podrobnosti o knihe) je tentokrát určený dospelým. Keď sa začnú prebúdzať duchovia mŕtvych a démoni z inej dimenzie budú chcieť ovládnuť socialistické Československo, príde ten správny čas, aby sa jeden milujúci otec, jeho švagor, vojak základnej vojenskej služby so schopnosťou všetko prežiť a agent KGB spojili a problémy vyriešili. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Po niekoľkých rokoch čakania sme sa dočkali. Janko Iša dopísal pokračovanie osudov svojho svalnatého hrdinu Kladivák 2 – Čierny kráľ hrdinovia (podrobnosti o knihe). Ulice Bratislavy sú nebezpečné. Vojna gangov graduje, každý sa chce zmocniť záhadnej substancie, vďaka ktorej sa z pouličných bitkárov stávajú vraždiace stroje. Bude Kladivákovi stačiť jeho mocná päsť a kopa granátov na gangy a zlo, ktoré sa vkráda do nočných ulíc? Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Hliadky Hliadky obálka Obyčajní hrdinovia Kladivák 2 - Čierny kráľ


Vydám si to sám

Z roka na rok pribúda tých, ktorí si svoje dielka vydávajú sami. Prečo? Na to je viacero odpovedí…

Jedným z najznámejších autorov, ktorí si v kruhoch fantastiky knihy vydávajú sami, je Stano Fatul. Tentokrát sa rozhodol pre formát audioknihy. Príbeh s názvom Trón Neolisu (podrobnosti o knihe) sa odohráva v ním vytvorenom svete, v krajine Lysanthys. Opisuje najvýznamnejšie obdobie veľmajstra Orwena a jeho boj za záchranu domova. Vydal: Stano Fatul.

Násilie a strach o život sa mladej žene zlievajú s jej vlastným svetom zo snov. Smrť jej dýcha na krk. Vyhne sa jej? Vláda totiž zakázala snívať. Povolené sú len sny, ktoré schválila. To je príbeh Annamárie Horváthovej: Rello (podrobnosti o knihe). Vydala: Annamária Horváthová.

Dokáže ľudstvo predpokladať, čoho všetkého je vesmír schopný? Keď je postavený koráb schopný letieť nadsvetelnou rýchlosťou, dostáva veterán marťansko-pozemskej vojny ponuku stať sa členom obrannej letky. Je však pripravený na to, čo ho za hranicami slnečnej sústavy čaká? Tomáš Slanička a jeho Longeaterra – Prvý skok (podrobnosti o knihe). Vydal: Tomáš Slanička.

Fatul - Trón Neolisu Horváthová - Rello Slaníčka - Longeaterra - Prvý skok

Stella je študentka herectva. Chce sa stať súčasťou filmu, ktorý bude natočený podľa jej obľúbenej knihy. Príbeh je spojený s oázou, ktorá ukrýva mnohé tajomstvá. Podarí sa ich Stelle vyriešiť? Román Steella (podrobnosti o knihe) napísal Pavol Marák ako Stalk. Vydal: Pavol Marák.

Jakub Filo je autorom postapo série Posledné storočie. Druhá časť dostala názov Pátranie po archách (podrobnosti o knihe). Keď je po teroristickom útoku zatknutý Robin Wells, musí jeho chránenka Thes Reevie prísť na to, ako ho zbaviť falošných obvinení a zároveň zabrániť najvyššej komisárke Spoločenstva spustiť projekt Pinatubo, ktorý by viedol k novej dobe ľadovej. Vydal: Jakub Filo.

Cesta za strateným pokojom privedie dušu stratenej grófky Amadil až do kaštieľa v Michalovciach. Práve tu sa zrejme nachádza tá správna cesta, ktorá ju dovedie až na miesto, kam patria duše mŕtvych. Brandon McYntire a jeho Polnočná grófka (podrobnosti o knihe). Vydal: Branko Mateja.

Stalk - Steela Filo - Pátranie po archách McYntire - Polnočná grófka

Tomovi sa zmenil život. Odišiel do mesta a dostal prácu s veľkým potenciálom. Navyše sa do jeho myšlienok dostala bytosť – Posol, ktorý je spätý s históriou sveta. Vďaka nemu sa Tom zoznamuje s kúskami nepoznaného a neprebádaného. Tomáš Pecko a Posol (podrobnosti o knihe). Vydal: Tomáš Pecko.

Šťastie naivných (podrobnosti o knihe) ktoré vyšlo ako e-book v roku 2020, napísal Peter Diko a v roku 2021 sa dočkalo tlačenej podoby. Jonasa okolnosti prinútia pripojiť sa k lúpežníkom. Spoločne s nimi hľadá mystický artefakt. Po krvavom prepade prichádzajú do jeho rodnej dediny vojaci. No po záhadných udalostiach je povolaný tajomný Vlk, ktorý je lúpežníkom na stope. Úvod do fantasy príbehov z Maerskej ríše. Vydal: Peter Diko.

Sonda do alternatívnej reality, v ktorej majú aj obyčajní ľudia schopnosti, to je román Potomkovia – Zahalená tvár (podrobnosti o knihe) od Veroniky Forgáčovej. V deň, keď Via nájde svojho priateľa zavraždeného, sa zmení celý jej život. Nič ako normál už totiž neexistuje. Vydala: Veronika Forgáčová.

Ďalšou z radu odvážnych samovydavateľov je Katarína Záhorská, ktorá je autorkou knihy Sirotinec (podrobnosti o knihe). Keď do opusteného sirotinca príde Jacob, svitne nádej na slobodu pre všetky deti, ktoré v ňom žijú. No Jacobovi sa budú stavať do cesty ľudia aj nadprirodzené sily. Vydala: Katarína Záhorská.

Pecko - Posol Peter Diko - Šťastie naivných Forgáčová - Potomkovia - Zahalená tvár Záhorská - Sirotinec

Will sa zúčastní pretekov, ktoré sa konajú raz za generáciu. Obstojí v nich so svojou schopnosťou meniť sa na draka? Do turnaja zasiahnu Ničitelia a Will s priateľmi ich musia zastaviť raz a navždy. Vyvrcholenie série Odvážne srdce s názvom Jazdci nebies (podrobnosti o knihe) napísal Juraj Vojtáš. Vydal: Juraj Vojtáš.

Fufo Chlupatý a e-book Búrka v lese (podrobnosti o knihe) každému, kto nájde odvahu si ju prečítať, prezradí, či sa za búrkou v lese ukrývajú mimozemšťania. Možno zistíte aj to, či je tento román realitou alebo len snahou o scifi. Vydal: Fufo Chlupatý.

Svet sa ocitol v stave stagnácie. Ľudia sa opájajú štátom regulovanými drogami. Hlavný protagonista sa zmieta v osobných tragédiách a hľadá zmysel života. Lukáš Majerský sa nevyhol filozofovaniu a psychoanalýzam podávaným prostredníctvom postáv. Román nesie názov Kalamita (naša recenzia). Vydavateľstvo: Lukáš Majerský.

Vojtáš - Jazdci nebies Chlupatý - Búrka v lese Kalamita


Romantické duše

Predstaviteľkou tejto kategórie je jednoznačne autorka červenej knižnice oživovanej prvkami fantastiky Emily D. Beňová. Svoje fanúšičky potešila hneď dvoma knihami, a to 666 duší (podrobnosti o knihe) a Výkriky do ticha (podrobnosti o knihe). Prvá je o lovcovi duší pre samotného diabla, ktorý stretne JU. Podarí sa mu priviesť jej čistú dušu k hriechu alebo mu odolá? Druhá je pokračovaním série Dva kroky do pekla. Milovať anjela znamená prinášať obete. V tomto prípade pôjde o všetko. Kniha vyšla ako e-book. Vydala: Emily D. Beňová.

Dvadsiate prvé storočie prinieslo skazu a záhubu. O tisícročie neskôr je Zem rozdelená na dve časti. Mužskú pod vedením kancelára a ženskú, ktorú riadi prezidentka. Keď vypukne najkrvavejšia vojna v dejinách, bude tým najdôležitejším cieľom ľudí narodiť sa toho správneho pohlavia. Dva svety tej istej planéty (podrobnosti o knihe) napísala slovenská autorka Nena Turner. Vydalo vydavateľstvo E­list.

Beňová - 666 duší Beňová - Výkriky do ticha Dva svety tej istej planéty


Zbierky a zborníky

Pre milovníkov poviedok, ktorých je našťastie stále dostatok, vychádzajú aj u nás zborníky a zbierky poviedok. Napísať poviedku je náročné a dobré cvičenie pre začínajúcich autorov aj tých skúsených. Pozrime sa, čo vyšlo na Slovensku v minulom roku.

Slovensko Komické (podrobnosti o knihe) je zborníkom viacerých slovenských a českých autorov aj žánrov. Je akýmsi pokračovaním zborníka Slovensko noir a snaží sa v tejto čudnej dobe čitateľom priniesť trošku humoru, niekedy aj cez slzy. Nájdete v ňom texty Milana Lasicu, Tomáša Janovica, Jána Snopka, Alexandry Pavelkovej, Františky Vrbenskej a mnohých ďalších. Kniha je dotvorená ilustráciami i hudbou a dostať ju ako tlačenú knihu, e-book i audioknihu. Vydavateľstvo: E­zopo.

Anton Stiffel opäť prichádza s upraveným a rozšíreným vydaním svojej zbierky poviedok Zabudnutý vesmír (podrobnosti o knihe). Na konkrétnych ľudských príbehoch sa dozvedáme o živote jednej z kolonizačných vetiev, ktorá s pomocou hyperpriestorovej technológie doletela do veľmi vzdialeného vesmíru a Zem je pre nich už iba legendou. Novinkou sú mapa a chronologická tabuľka. Minulý rok dostala kniha podobu e-booku. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Posledným zborníkom je dielko kolektívu autorov, účastníkov súťaže Istrocon 6 (podrobnosti o knihe). Hlavnými témami poviedok z rokov 2018 – 19, ktoré sú v antológii zahrnuté, boli: Les, Kyborg, Mýtické bytosti, Rok 3000 a voľné témy. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Zabudnutý vesmír 2019 - obálka Slovensko komické Istrocon 6


Už je to uděláno, už je to hotovo

Máme to za sebou. Keď už sme spravili takúto obsiahlu štatistiku vydaných kníh, patrí sa všetko podčiarknuť a zrátať. Odpoveď na základnú otázku slovenskej fantastiky, vesmíru a vôbec je… 51. Z toho najviac kníh – spolu 15 – vyšlo vlastným nákladom. Čo sa týka vydavateľstiev, 8 kníh vyšlo pod strechou vydavateľstva Artis Omnis, 5 vydala Hydra, 3 Ikar, 3 e-booky vydalo jednej autorke občianske združenie MEA 2000, 2 publikovalo vydavateľstve Enribook, tak isto 2 vydali Zabudnuté knihy a Kumran. Po jednej knihe vydalo vydavateľstvo Lindeni a CooBoo, rovnako vydavateľstvo Art Floyd, Ezopo, Maxim, Slovenský spisovateľ, Araxon, Elist, Východoslovenské združenie Valal a agentúra GD Identity. K nim sa ešte dajú prirátať knihy, ktoré sú v elektronickej podobe voľne dostupné na slovenských internetových portáloch, ako napríklad Greenie knižnica.

Je to úctyhodný zoznam dobrých, priemerných aj podpriemerných diel. Nie všetky sme na Fandom.sk prečítali a zrecenzovali, avšak pri čítaní anotácii si tiež dokážete spraviť obraz o autorovi a jeho písomnom prejave. Keď si prečítate anotáciu na pätnásť riadkov a stále netušíte, o čom kniha je, prípadne ak v nej autor urobí chyby v pravopise, štylistike alebo dokonca v menách vlastných hrdinov, prinúti vás to premýšľať, či si vôbec takúto knihu chcete kúpiť.

Možno si položíte otázku, prečo aj v minulom roku vyšli knihy autorov, ktorých dielka čitatelia aj recenzenti dlhodobo hodnotia ako slabé, podpriemerné, plné logických chýb, prípadne knižky ponúkajú menší dejový zmätok, takže ich príbeh čitateľovi nič nedá. Sú to často samovydania. Tam je dôvod vydania knihy jasný – je ním snaha autora publikovať a jeho subjektívny pocit, že má čo čitateľom povedať. Dôvod, prečo takéto knihy vydávajú aj vydavateľstvá, je zastretý…

Ak má byť kniha pre čitateľa pôžitkom, musí mať okrem zaujímavého príbehu aj gramaticky a štylisticky správny text, bez logických chýb. O to sa stará redakcia vydavateľstva. Redaktori a editori sú ľudia, ktorí by sa mali v danom žánri orientovať a dokázať vychytať nielen gramatické chyby, ale aj doladiť príbeh tak, aby neobsahoval žiadne iné chyby. Žiaľ, v čoraz väčšom množstve kníh nachádzame veľa preklepov či logických a štylistických faux pas. Tento jav je zjavný hlavne pri knihách vydaných vlastným nákladom, keď si autor nemôže dovoliť zaplatiť redaktora. Avšak v minulom roku sme sa s podobnými problémami, ktoré samozrejme znižujú čitateľský zážitok, stretli aj u kníh z veľkých vydavateľstiev. Nuž, a to najnovšie fantastiku začali vydávať aj reklamné agentúry a občianske združenia. Dúfajme, že ich redakčná príprava kníh na vydanie bude na dobrej úrovni…

Milí naši čitatelia, prajeme vám aby ste počas celého roku 2022 mali čo čítať a aby to boli samé dobré, zaujímavé a kvalitné knihy, ktoré vám prinesú nielen potešenie a oddych, ale aj skvele strávený čas a super zážitky.

Vaša Ena a Alexandra Pavelková.

PS: Ak viete ešte o nejakých knižkách, ktoré sa do tohto prehľadu nedostali, pokojne nám napíšte.


Súvisiace linky

Víťazi ankety Fantastická kniha roka 2021

Prehľad slovenskej literárnej fantastiky, ktorá vyšla v predchádzajú­cich rokoch


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.

Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


18. januára 2022
Ena a Alexandra Pavelková
Zdroj informácií