Recenzia – Martin Hatala: Hliadky! Hliadky! Historky z Brahna

Hliadky Hliadky obálka

Brahno je škaredé mesto plné bahna. Ale je civilizované, plné kultúry, spoplatnených ciest a… bradatých žien, za čo môže mlyn na kopci nad mestom. Vinné je aj knieža, ktoré zdiera ľud, zas-to-siali (asociáli) a každý a všetko, čo veliteľovi cestnej hliadky nevonia. Cestná hliadka je ľudom milovaná, pretože na rozdiel od kniežaťa a všetkých ostatných dbá na jeho blaho. Jej členovia nosia zelené rovnošaty so znakom bieleho kruhu. Nuž a každému čitateľovi je už jasné, že to je podoba fakt a úplne čisto zámerná…


Na stráži alebo maliar Sol, lesný muž Zvonček a bradatá An

Všetko sa začalo, keď sa Sol vyškriabal na kopec neďaleko Brahna, aby toto mimoriadne škaredé mesto namaľoval. Bradatá An a lesný muž Zvonček netrpezlivo očakávali, aký majstrovský kúsok maliar stvorí. Ibaže sa do toho vložili členovia cestnej hliadky, ktorí práve pátrali po zas-to-sialoch. Sol, An a Zvonček sa okamžite stali podozrivými z nekalej činnosti. Keďže An chcela cestnej hliadke ukázať, že oni nie sú žiadne Béčka, okamžite založila hliadku kočovných umelcov. So znakom žltého kruhu na kabátoch. Takto sa spoločnosť z Brahna a okolia rozdelila na dva tábory, o čom zatiaľ nikto nevedel, a začali sa problémy.

Za všetkým hľadajte ženu. Tu bolo treba hľadať An a istú čarovnú bytosť. Teda… istým spôsobom bol za nasledujúce udalosti zodpovedný aj Sol, lenže ten sa opil a na nič sa nepamätá. Sol sa rozhodol stať hrdinom, hoci netuší, ako sa to robí. Podľa dobre informovaného zdroja treba vykopnúť dvere, zamávať sekerou a uniesť najkrajšiu ženskú v miestnosti.

Kým sa Sol zaoberá hrdinstvom, veliteľ cestnej hliadky Birk z Echt, ľudový hrdina, odhalí Ich sprisahanie a rozhodne sa s tým skoncovať. Ich snaha podmaniť a ovládať obyčajných ľudí je donebavolajúca. No on sa hrdinsky vzoprie systému a zbaví ľud okov otroctva. Nie sú predsa Ich ovce. Oni sú svoje ovce. V návale horlivosti zaútočia na veterný mlyn. Ukáže sa však, že na ten, čo stojí na opačnom konci mesta. Nevadí, dôležitý je útok, mlyn ako mlyn…

Trpaslík Odyson s tvrdým „y“ zabil vraka a teraz žiada zázračnú studničku o splnenie svojho dobre pripraveného trojželania. Takýchto zázračných vecí a bytostí, schopných splniť želanie, je však na svete oveľa viac. Odyson má smolu. Studnička je postihnutá a trpí momentálnou aj dlhodobou dysfunkciou plniť akékoľvek priania. Niekde ale si práve niekto želal niečo, čo bolo také zlé, že narušilo chod existencie a kontinuitu celého vesmíru.

Pre hrdinského Odysona, Sola, Zvončeka aj An nastanú krušné časy. Budú musieť zachrániť Brahno pred útokom priveľmi uvedomelých stúpencov Birka z Echt, ktorí v snahe ochrániť národ nerozoznajú priateľa od nepriateľa. Ich vodca totiž nečaká na odpovede. Položí otázku a rovno si na ňu odpovie. Nastolí smer, ukáže prstom na nepriateľa a „dokonale“ chápe každý problém. Bude to ľúty boj o záchranu vesmíru, existencie aj všeličoho iného. Hliadka proti hliadke. Nech teda žije/prežije/zví­ťazí tá správna hliadka!


Ponáška na skutočnosť

Pozornému čitateľovi neujde podobnosť s realitou. Autor jednoduchou formou predstavuje mierne odosobnenú aktuálnu situáciu. Je dobré pozrieť sa na veci s nadhľadom. Akoby sa nás udalosti, čisto náhodne podobné s tými, aké prežívame, ani osobne netýkali. Zažívajú ich v imaginárnej krajine, kde žijú bradaté ženy, agenti, nymfy, draci, vraci, zlatá rybka, trpaslíci aj voda v studničke, ktorá trpí neschopnosťou plniť želania.

Nečakane úmyselná paralela vám udrie do očí hneď na začiatku. Možno si pomyslíte, že bude zaujímavé sledovať, ako autor zo všetkého vykľučkuje, nepriamo veci pomenuje, či akým spôsobom zasadí známe fakty z nášho sveta do toho svojho, fiktívneho. Podarilo sa mu to s ľahkosťou, nenútene, ironicky a humorne. Čitateľovi je jasná analógia so skutočnými udalosťami a javmi, no zároveň si uvedomuje, že autor sa pohybuje za hranicou rozprávkového a pracuje s postavami, ktoré by vlastne s tými naozajstnými nemuseli mať nič spoločné.

Hatala čitateľom zrozumiteľne približuje prekrúcanie pravdy, vznik hoaxov, chytanie za slovíčka a iné neduhy dnešnej spoločnosti. Zistíte, že mnohé výjavy z rozprávania sú vám dôverne známe. Na mnohých sa zasmejete, lebo nad krutou realitou nášho života občas môžeme len pokrútiť hlavami. Smutnou pravdou je aj to, že tí, ktorí by si mali tento sladkobôľny príbeh vziať k srdcu, tak určite nespravia. Prečo? Pretože patria medzi stúpencov večne ukrivdeného Birka z Echt. Takí majú patent na rozum a vždy budú prenasledovaní za svoj hrdinsky postoj, hlásanie nepohodlnej (svojej) pravdy a odvahu brániť slobodu celého národa, nedajbože sveta pred… kým to vlastne?

Neváhajte a staňte sa členmi hliadky kočovných umelcov… prípadne cestnej hliadky… a poďte spolu s nimi konať hrdinské činy. Nech prauda (ne)zvíťazí!

Hodnotenie: 90 %

Knihu Hliadky! Hliadky! si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hliadky! Hliadky! (Historky z Brahna)
Žáner: urban fantasy, humor
Autor: Martin Hatala
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Ilustrácie: Tomáš Eniac Cíger
Rok vydania: 2021
Počet strán: 200
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–8201–114–5


Súvisiaci link

Predstavujeme – Martin Hatala: Hliadky! Hliadky! (Historky z Brahna)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. januára 2022
Ena
Zdroj informácií