Predstavujeme – Martin Hatala: Hliadky! Hliadky! (Historky z Brahna)

Hliadky Hliadky obálka

V uplynulých dňoch vyšla vo vydavateľstve Artis Omnis satirická urban fantasy Martina Hatalu s názvom Hliadky! Hliadky! (Historky z Brahna).


Anotácia

Nad mestom Brahno vyrástol nový veterný mlyn a nič už nie je ako predtým. Svet sa rúti do záhuby. Za všetko určite môžu tajomní Oni. Odvážni hrdinovia Cestných hliadok sa vrhajú do akcie. Síce netušia, čo sa deje a prečo, ale to im nebráni zobrať do rúk zbrane. Musia predsa spraviť všetko, čo je v ich silách, aby prekazili sprisahanie, ktorá ohrozuje tradície, hodnoty a správny spôsob života.

Zato potulný maliar Sol sa akémukoľvek hrdinstvu vyhýba. Napriek tomu sa nečakane stáva generálom Hliadky kočovných umelcov. Len tak môže zachrániť svet… a pozrieť sa ešte niekedy do očí žene svojich snov.

Známy stand-up komik a autor knihy Whiskey, krv a striebro sa tentoraz zameral na ostrých chlapcov v zelených tričkách. Ponúka satirický pohľad na život na Slovensku, Bratislave a našu aktuálnu situáciu v podobe dobrodružno-fantastického príbehu. Prostredníctvom absurdného a situačného humoru upozorňuje na problémy extrémneho nacionalizmu, bludárstva a nedostatku kritického myslenia.

Knihu Hliadky! Hliadky! si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Úryvok z knihy

Sol poznal svoje miesto medzi maliarmi a hlavne medzi kritikmi. Hodnotenie jeho obrazov sa vždy začínalo a pokračovalo slovami: „Nuž…“ a „… odvážne“ či „… svojské.“ Trvalo niekoľko rokov, kým Sol pochopil, že to nijako nesúvisí s obrazom samotným, ale s tým, že on vidí svet inak ako ostatní. To, čo iní nazývali sivou, sa Solovi javilo ako desiatky jemných odtieňov kobaltovej, sieny či viridianovej. To, čo ostatní považovali za „hýriace farbami“, sa Solovi javilo ako obrazy, čo človek vidí, keď zje huby, ktoré inak vyzerajú vcelku nevinne. Práve preto väčšina kritikov jeho obrazov omieľala zhovievavé „veľmi živé“.

„Čo povieš, Zvonček?“ opýtal sa maliar a s povzdychom sa otočil na svojho spoločníka.

Lesný muž za Solovým chrbtom sa zdvorilo usmial: „Je to obraz.“

„Tebe nič neunikne,“ odvetil Sol.

Zvonček bol raz taký – vyznačoval sa neoblomne objektívnym pohľadom na svet.

„Veveričky.“

„Prosím?“

„Veveričky mi vždy uniknú,“ vysvetlil Zvonček. „Som síce rýchlejší, ale šplhanie na stromy mi nikdy nešlo tak dobre ako im.“

Sol si zbežne premeral šľachovitú postavu lesného muža. Od veľkých osrstených chodidiel až po vľúdnu tvár tak dve hlavy nad jeho vlastnou. „To pre tie parohy, pravda?“

Dlhšiu ukážku z knihy Hliadky! Hliadky! si môžete prečítať na Martinuse, ak kliknete na tento link


Podrobnosti o knihe

Hliadky! Hliadky! (Historky z Brahna)
Žáner: urban fantasy, humor
Autor: Martin Hatala
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Ilustrácie: Tomáš Eniac Cíger
Rok vydania: 2021
Počet strán: 200
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–8201–114–5


O autorovi

Martin Hatala (1988) je autor a humorista pôvodom z Košíc. Pracuje ako grafik a ilustrátor v Bratislave, kde žije s manželkou a dvoma králikmi. Môžete ho poznať ako komika Silných rečí – či už zo živých vystúpení, s ktorými precestoval celé Slovensko, alebo z relácie Silné reči televízie JOJ. V roku 2016 založil vlastnú komediálnu šou Comedy Dungeon, v ktorej sa sústredí na humor pre fantasy a sci-fi komunitu, ktorá je mu blízka. Jeho observačný humor väčšinou rozoberá zdanlivo všedné a každodenné záležitosti a hľadá v nich odľahčenie a nadhľad. Ako začínajúci autor vyhral viacero literárnych súťaží s poetickými aj prozaickými textami, ktoré napokon vyústili do jeho debutového poviedkového románu Whiskey, krv a striebro.


Súvisiace linky

Pomôžte slovenskej fantastike, aby bola svetová

Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro

Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro a stand-up humor


12. novembra 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií