Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro a stand-up humor

Whiskey, krv a striebro obálka

Martina Hatalu môžete poznať zo stand-up comedy Silné reči. Keďže je veľkým milovníkom fantastiky, rozhodol sa so svojou prvotinou Whiskey, krv a striebro rozčeriť literárne vody práve tohto žánru. V románe si so svojou literárnou postavou prefajčí polovicu pľúc, prepije pečeň, osudovo sa zaľúbi a znepríjemní život niekoľkým skutočne čudným týpkom.

Christopher Orchard je súkromný detektív. Jeho rajónom je LA a rýchlosť našťastie nie je priamo úmerná vypitému alkoholu. No v hľadáčiku nemá zlodejov, vrahov či hazardných hráčov. Klienti za ním chodia s chúlostivejšími problémami, ktoré bežná polícia riešiť nemôže, pretože to nedokáže. Na to treba otvorenú myseľ, vieru v bytosti známe iba zo strašidelných príbehov a samozrejme niekoho, kto je tak trošku nečlovek. Áno, Christopher je lovec monštier, ktoré sa usadili medzi nami. Kto v skutočnosti Orchard je, nezistíte. Jednoducho existuje. Napriek tomu, že mu všetci klienti aj zločinci neustále opakujú, že stojí za menej než smradľavý prd, zabúdajú platiť a ak už dačo dostane, je to poriadna nakladačka…je stále žiadaný. Až sa jeden čuduje, prečo…

Všetky prípady sú delikátne, zákazníci patria k vyššej spoločnosti. Prípadne sa pohybujú aj na strane tých, ktorých Orchard úspešne loví alebo im láskyplne, takmer rodičovsky, dohovára v rytme staccata svojich nábojov.

Orchardove vyšetrovacie metódy sú svojské rovnako ako on sám. Pozor na to, čo pred ním poviete. Číta medzi riadkami (a v domýšľaní je lepší, než hocaká podozrievavá ženuška), fakty si spája chaoticky, prekypuje ironickými poznámkami a svoje zbrane nabíja striebornou muníciou. Proti klientom a zvyšku sveta sa bráni cigaretami a pravidelným pitným režimom, bohatým na výživné promile. To, čím sa zaoberá, mu ľudia neveria, kým sa sami nestanú obeťami.

V Los Angeles je vysoká nielen premávka, ale aj výskyt rôznych prapodivných bytostí na meter štvorcový. Hrdina sa stretáva s pestrou paletou záhad, tajomna či mágie. Je však dostatočne zbehlý, aby ich dokázal rozoznať a nájsť obranu proti pôsobeniu týchto podivuhodných síl. Okrem nadania na poli paranormálnych javov je Christopher aj veľmi akčný. Bitku dostáva nemenej často ako chuť na cigu a kaskadérske kúsky sú na programe takmer každého pracovného dňa.

Román obsahuje päť poviedok zasadených do tridsiatych rokov 20. toročia. Pripomínajú staré známe noir detektívky. Presne tie o neohrozených súkromných očkách či detektívoch, v dlhých baloňákoch a s klobúkom stiahnutým hlboko do čela. Muži boli vtedy galantní, nosili obleky. Ženy bez červeného rúžu, rukavičiek a klobúčika z domu zásadne neodchádzali. Tie roky veru mali svoje čaro! Aj keď zo začiatku trochu zvláštne pôsobí skutočnosť, že dej sa odohráva v americkom L. A. Ale ten svet filmových hviezd a kalifornských milionárov k tomuto typu literatúry proste patrí. Takisto aj fakt, že Američania vždy (aj takmer v bezvedomí a hlboko v podzemí) vedia, kde je ktorá svetová strana.

Whiskey, krv a striebro je nenáročné čítanie. Autor zobral za hrsť zábavy, zopár záhad, niekoľko tajomných bytostí a množstvo ironických hlášok. Nakoniec to dochutil humorom. Niekedy je posledná spomínaná ingrediencia prirodzená, priamo vyplynie z dialógov či deja. Občas si ale zrejme poviete, že tá sranda je trošičku silená, prvoplánová. Niečo iné je totiž robiť stand-up komédiu, kde reagujete na dianie v publiku, a iné je napísať román, ktorým môžete, no aj nemusíte trafiť vkus čitateľov – a hlavne nemôžete plynulo zareagovať. Potom ten sarkazmus a srandičky majú efekt smiechu a potlesku v pozadí sitcomov na miestach, kde by sa mal divák podľa tvorcov zasmiať.

Samotné poviedky sú napísané pomerne pútavo. Dialógy sú väčšinou prirodzené, zápletky tajomné a vy zvedavo čakáte, čo za potvoru v meste šarapatí tentokrát. Ešte viac ste zvedaví, akým spôsobom ju hrdina odrovná. Zvyknete si aj na to neustále nasávanie, hlavne, že je Christopher prevádzkyschopný. Niekedy je však v románe príliš veľa opisov. Dej je kvôli nim rozvláčny a môže nudiť. To, či si v tomto dielku nájdete paralely s románmi známych autorov, je na každom čitateľovi.

Na tomto mieste chcem poprosiť nových nádejných spisovateľov aj redaktorov, aby sa zľutovali nad spisovným jazykom. Ak dielo nebolo napísané v nárečí či slangu (prípadne nejde o priamu reč postáv), tak prosím, také výrazy ako šiel som vonka… trhajú uši, drásajú nervy a zaváňajú atentátom na slovenčinu.

Pri premýšľaní nad touto recenziou mi napadla rozprávka Princ a Večernice. V nej šašo hovorí kráľovi: „A co vlků se letos urodilo!“ Áno, táto vetička presne vystihuje situáciu na našej fantastickej scéne. Za posledný rok sa nám naozaj urodilo veľa kníh od domácich autorov a ja som mala to – povedzme, že potešenie –, niektoré recenzovať. Prečo povedzme? Pretože niektoré literárne pokusy vás môžu veľmi sklamať. Hoci nárast domácej produkcie sci-fi, fantasy a hororu je radostný fakt, nedá sa povedať, že všetko, čo za rok vyšlo, je kvalitné alebo aspoň čitateľné.

Whiskey, krv a striebro je jeden z tých príbehov, ktoré majú svoju úroveň, potenciál čitateľa zaujať a ponúknuť mu zábavu, akú od fantasy detektívky očakáva. Aj keby ste sa s humorom Martina Hatalu míňali, v rôznorodých poviedkach si nájdete to, čo vás pobaví či upúta. Napríklad noir atmosféru, ktorú sa mu zvyčajne darí vytvoriť. Takže nech sa páči, zoznámte sa osobne s Christopherom Orchardom! Nikdy neviete, kedy sa vám takáto známosť zíde…

Knihu Whiskey, krv a striebro si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Whiskey, krv a striebro si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 48 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Whiskey, krv a striebro. 5× Christopher Orchard
Žáner: horor, detektívka
Autor: Martin Hatala
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
Počet strán: 432
ISBN: 9788082010094


Súvisiaci link

Poviedka Prianie jazera – na čítanie



2. augusta 2018
Ena