Fandom - stretnutia / cony

Istrocon 2011 - maska
Istrocon 2011 - autogramiáda Juraja Červenáka a Lucie Droppovej
Animeshow 2012 - voľné kreslenie na stenu
Animeshow 2012 - cosplay
Slavcon 2012 - krst knihy D. Fabiana
Tricon 2010 - sprievod mestom
tricon 2010 - spisovateľ Steven Erikson a slovenská fanka ;-)
SlavCon 2012 - con pre celú rodinu

Con (z anglického convention) je stretnutie fanúšikov fantastiky (teda sci-fi, fantasy, hororu a ďalších subžánrov) v jej rôznych podobách – knižných, filmových, herných atď. Na conoch teda nájdete fanúšikov (fanov) fantastických kníh, filmu, anime, komiksu, cosplayu, hráčov počítačových, stolných a kartových hier či hier na hrdinov, atď.

Príťažlivosť conom dodávajú hostia – ľudia, ktorí fantastiku v rôznych jej formách pre fanúšikov vytvárajú alebo sa na jej tvorbe či distribúcii nejako podieľajú. V závislosti od rozsahu podujatia tu teda fani môžu stretnúť spisovateľov, režisérov, hercov, prekladateľov, vydavateľov, ilustrátorov alebo iné významné osobnosti z Fandomu, vypočuť si ich prednášky, pohovoriť si s nimi či vypýtať si od nich autogram.

Con má spravidla vopred stanovený program tvorený prednáškami, workshopmi, diskusnými fórami, filmovými predstaveniami, výstavami, burzami a pod.

Cony sa môžu líšiť od seba svojím zameraním aj veľkosťou. Môžete podľa svojho uváženia alebo možností navštíviť menšie (lokálne) alebo veľké cony s masovou účasťou fanov, národné cony aj medzinárodné cony – Eurocon, Worldcon. Cony môžu trvať jeden deň, jeden víkend a usporadúvajú sa aj veľké týždňové podujatia. Názov conu je buď pod originálnym označením, alebo je tvorený pripojením predpony podľa zamerania alebo miesta, kde sa akcia organizuje.

Cony sú dobrým miestom na spoznanie nových priateľov s podobnými záujmami. Okrem conov sa SF fanúšikovia stretávajú aj na menších akciách a podujatiach, ktoré nemajú charakter conu – rôzne menšie stretnutia, besedy, autogramiády, atď.


Cony organizované na Slovensku

Parcon

Je to najväčší putovný reprezentatívny národný con československého fandomu. O organizátorovi rozhoduje spoločná Porada slovenského a českého fandomu. Súčasťou programu Parconu je galavečer, na ktorom sú vyhlásené výsledky literárnej súťaže Ceny Karla Čapka a odovzdávanie ocenení udelených ČS Fandomom (Mlok, Drak, Ludvík), prípadne iné ocenenia. Keďže ide o sťahovavý con, termín sa mení podľa toho, ku ktorému conu je pridružený.

Na Slovensku sa Parcon konal v Bratislave (1990), Košiciach (1991), Banskej Bystrici (1994), Spišskej Novej Vsi (1997), Nitre (2007) a Bratislave (2012).

Web Parconu: aktualizuje sa podľa conu, ku ktorému je daný rok pridružený.


Comics Salón a Anime Show

Comics Salón a AnimeSHOW sú medzinárodný festival popkultúry známy ako jesenný a jarný IstroCON. IstroCON bol založený 22. novembra 1988 v Bratislave, od roku 2004 známy aj ako Comics Salón. Jarná verzia AnimeSHOW je tu od roku 2008.

Festivaly sa konajú sa dvakrát do roka – v marci a v septembri v Bratislave.

Podrobnú charakteristiku festivalov nájdete v tomto článku.

Web Comics Salónu a Anime Show


BBcon

Znovuobnovený con zameraný najmä na fantastiku začal svoju novú etapu v roku 2018. Táto akcia pre širokú verejnosť poskytuje aktívnu i pasívnu zábavu formou besied, workshopov, prednášok, hier, produkcií, výstav, súťaží, predaja a sprievodného programu. Postarajú sa o to významní slovenskí spisovatelia, výtvarníci, producenti a vydavatelia, vedeckí pracovníci, nadšenci širokého spektra záujmov a slovenského SFFH fandomu. Trvá tri dni a koná sa v júli daného roka v Banskej Bystrici.

FB stránka BBconu


Tatracon

Ide o tradičný letný dovolenkový con rodinného typu prebiehajúci v krásnej prírode Slovenského raja. Počas siedmich dní je pre účastníkov pripravený neformálny program, môžu absolvovať túry alebo inak aktívne relaxovať. Miesto konania: Spravidla Čingov.

Web Tatraconu: nie je, účasť sa dohaduje osobne alebo mailom.

Kontakt: butora.m@pobox.sk


Vartacon

Con organizovaný banskobystrickým KPVPVF. Veľkosťou patrí medzi menšie cony, čo je spôsobené kapacitou miesta konania. V rámci programu je spojený s Poradou slovenských SF klubov. Ide o víkendový con, hlavný program je v sobotu, každoročne v máji, presný termín sa mení. Miesto konania: Hvezdáreň Vartovka, Banská Bystrica.

Web Vartaconu: nie je, účasť sa dohaduje osobne alebo mailom.

Kontakt: bockovalulu@gmail.com


Slavcon

Trojdňový festival pozostávajúci z prednášok, diskusií, workshopov a hier z oblasti histórie, mytológie, fantasy, sci-fi a hier a iného sprievodného programu. Koná sa v apríli, presný termín sa každý rok mení. Miesto konania: Bratislava.

Web Slavconu


Kozmodróm

Jednodňový jesenný mikro con, zameraný na sci-fi každého druhu. Organizuje ho o. z. SciFi Guide. Počas neho je možné stretnúť zaujímavých ľudí, ktorí majú zaujímavé názory a neboja sa o ne podeliť, diskutovať s nimi o veciach fantastických aj bežných, vypočuť si zaujímavé prednášky na rôzne témy, zahrať si hry. Presný termín sa mení. Miesto konania: Bratislava.

Web Kozmodrómu


PegasCon

Obnovený východoslovenský festival fanúšikov scifi, fantasy, hororu a ďalších žánrov fantastiky. Trvá jeden deň. PegasCon odvodzuje svoj názov od bývalého prešovského scifi klubu Pegas, ktorý bol aktívny v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch a taktiež v Prešove raz za čas organizoval otvorené stretnutia fanúšikov sci-fi a fantasy pod týmto názvom. Zvykne sa konať vo februári daného roka, presný termín sa mení. Miesto konania: Prešov.

Web PegasConu


**Mini Movie Con***

Prvý ročník conu sa konal v roku 2023.

Web Mini Movie Conu


Galacon

Nový júlový dvojdňový con s literárnym, komiksovým, filmovým, herným a iným zábavným programom. Miesto konania: Trnava

Festival v roku 2018 zanikol.


Autor fotografií: Ján Žižka.


Poznámka: Informácie sú priebežne aktualizované.


3. augusta 2012
Lucia *Lulu* Bocková