Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro

Whiskey, krv a striebro obálka

V slovenskej fantastike sa tak trochu nenápadne objavila kniha výrazného literárneho talentu pochádzajúceho z dielne Spišského literárneho klubu. V roku 2012 vyhral Martin Hatala Cenu Fantázie s prózou Prianie jazera (v pozmenenej podobe ju nájdeme aj v predkladanej knihe) a aj keď je v súčasnosti skôr známy ako stand-up komik, jeho kniha Whiskey, krv a striebro patrí k tým počinom, ktoré by nemali ujsť žiadnemu priaznivcovi nielen fantastiky, ale ani fanúšikom detektívky.

V piatich poviedkach kombinujúcich horor, fantasy a kriminálne zápletky sa zoznamujeme so súkromným detektívom Christopherom Orchardom. Podobne ako v prípade Kladiváka od Janka Išu, sme aj v tomto prípade pravdepodobne svedkami zrodu fenoménu, o ktorom ešte budeme počuť a ktorý nemá na Slovensku žiadnu tradíciu, o to lepšie sa však číta. (Mimochodom, vyšetrovanie paranormálnych javov detektívmi nie je vo fantastike žiadna novinka, už na začiatku 20. storočia vytvoril spisovateľ W. H. Hodgson postavu detektíva Carnackiho, s ktorým sme sa mohli zoznámiť v knihe Brána do sveta príšer.)

Väčšina poviedok z Whiskey, krv a striebro sa odohráva v Los Angeles, aj keď v jednej sa odrazu dej presunie do Bratislavy a Ružomberka. Orchard je archetypálny hrdina, osamelý vlk, ktorého služby využívajú chudáci aj smotánka vždy vtedy, keď sa odohrá zločin súvisiaci s výskytom nejakého monštra. Bočné uličky, zapadnuté záložne, bezdomovecká kolónia – oproti tomu vily a obydlia boháčov. Priestor, v ktorom sa Orchard pohybuje, je založený na protikladoch. Cigarety, alkohol, obnosené oblečenie, zbrane a osudová žena sú nevyhnutnými atribútmi hlavnej postavy. Bojuje proti nadprirodzeným príšerám a autor ho neváha konfrontovať aj s postavami zo slovenskej mytológie. Ako správny súkromný detektív, má aj Orchard svoj protipól v podobne nevraživého policajného vyšetrovateľa. Tu je ním Jesse Earl, pravdou však je, že do deja významne nezasahuje, len sa občas niekde objaví alebo o ňom padne len tak mimochodom zmienka v dialógu.

S drsnou školou, na ktorú Hatala nadväzuje, sa spája aj určitá neverbálna komunikácia postáv. V prípade Orcharda je to takmer večný úškrn. Dá sa pochopiť, že sarkastický postoj hlavnej postavy tvorí nevyhnutné žánrové klišé, ale slová „úškrn“, a „cynický úškrn“ sa opakujú predsa len príliš často a to aj u vedľajších postáv. Toľké uškŕňanie pôsobí nadbytočne a trochu kazí atmosféru. Poviedky sú ale napísané zručne. Vidieť na nich, že autor má svoj rukopis a v štylistike ani v dialógoch nie je nováčik – vzhľadom na členstvo v spomínanom Spišskom literárnom klube pravdepodobne podstúpil lekcie spätnej väzby, ktoré by sa zišli viacerým spisovateľom.

V súvislosti s knihou je potrebné uviesť aj kontext a alúzie: Hatala kombinuje detektívne noir príbehy vychádzajúce z atmosféry kníh Raymonda Chandlera. Dej umiestnil do 30. rokov 20. storočia a do dobových reálií vkladá fantastické ozvláštnenie. Odkazuje na známych autorov fantastiky – niekedy používa doslovné citácie alebo spomína známe artefakty, knihy, miesta, inokedy sa v deji objaví literárna postava z iného románu. Hoci ide skôr o hru a pre pochopenie nie je potrebné tieto odkazy poznať, predsa len pre zaujímavosť uvediem, že postavu Roberta Blakea z Hatalovej poviedky Jednoduché kúzla vytvoril H. P. Lovecraft ako alter ego spisovateľa Roberta Blocha, pretože ten predtým vytvoril postavu zberateľa podivných magických spisov ako poctu Lovecraftovi. Kruh sa uzatvoril, pretože Robert Blake v Hatalovej poviedke je sám vášnivý okultista. Whiskey, krv a striebro je v našom prostredí naozaj pomerne jedinečná kniha, znamenitá zábava a hádam sa v budúcnosti dočkáme ďalších príbehov cynického Christophera Orcharda.

Knihu Whiskey, krv a striebro si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Whiskey, krv a striebro si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 48 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Whiskey, krv a striebro. 5× Christopher Orchard
Žáner: horor, detektívka
Autor: Martin Hatala
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
Počet strán: 432
ISBN: 9788082010094


Súvisiaci link

Poviedka Prianie jazera – na čítanie


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


5. júla 2018
Ján Blažovský