Recenzia – Jozef Karika: Hlad/Smäd

Hlad - Smäd

Neprirodzene vysoký muž s kufrom, v ktorom sa ukrývajú tie najhoršie nočné mory, brutálny vrah v žltej vetrovke, strašidelná maska zo starej vrecoviny… Dvojitá dávka najnovšieho hororu Jozefa Kariku je rozdelená do dvoch kníh, ktoré však navzájom spolu úzko súvisia. Pozrime sa spoločne na každú z nich.


Hlad

Jozef Karika tentoraz v žánre horor nenapísal román. Rozhodol sa namiesto toho dať dokopy svoje staršie aj novšie poviedky. V zbierke Hlad tak nájdeme Hlad, Samotu, Hmlisko, Výlet a Biele diery.

Väčšina poviedok sa týka Ružomberka alebo jeho okolia, odkiaľ pochádza aj sám autor. Výnimkou je poviedka Výlet odohrávajúca sa na Štrbskom plese. Hlavná mužská postava v nej je ale aj tak spätá s Ružomberkom. Podobne sa odlišuje aj poviedka Hmlisko, ktorá je zasadená do okolia Vlkolínca, skanzenu vzdialeného od Ružomberka len pár kilometrov. Táto poviedka zároveň pôsobí ako vytrhnutá z kontextu, vysvetlenia sú metafyzické a mimozemsko božsky technické. Po prečítaní ostatných poviedok a druhej autorovej zbierky Smäd, ktorá vyšla zároveň s Hladom, však aj ona zapadne na svoje miesto.

Fanúšikom súťaže Cena Fantázie bude určite známa Samota – poviedka o mužovi, ktorý sa po nociach preváža vlakom hore dole. Autor za ňu získal v roku 2009 hororovú Cenu Bélu. Zároveň sa s ňou v celkovom hodnotení Ceny Fantázie zaradil za prvú Luciu Droppovú (Hladný tovar) a druhého Tomáša Straňáka (Ničiteľ škodcov). Poviedkou Výlet sa zase voľne inšpirovali študenti FTF VŠMU pri tvorbe krátkeho filmu. Pozrieť sa dá aj na autorovej stránke v sekcii video.

Karikov poviedkový horor sa drží obdobnej šablóny ako jeho predchádzajúce knihy. Obyčajný človek sa skrz pôsobenie psychiky a démonických síl mení na monštrum. V zbierke Hlad vidíme skôr následky tohto procesu a z neho vyplývajúce konanie. Pôvod zla je tu len načrtnutý. Jediná poviedka, v ktorej sa protagonista postaví tvárou v tvár zlobe, je Hmlisko. Hlavní hrdinovia vystupujúci v jednotlivých textoch sú si veľmi podobní a aj atmosféra sa kĺže po vychodených cestách. Celkovo sa Hlad číta dobre a v príbehoch sa postupne črtá prepojenie medzi mystickou a hororovou rovinou.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Hlad si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hlad si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Hlad si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Kolekciu Hlad/Smäd si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book kolekcie Hlad/Smäd si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hlad
Žáner: horor
Autor: Jozef Karika
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 248
Väzba: pevná
ISBN: 9788055180823


Smäd

V tejto autorovej zbierke sú iba tri poviedky, a to Spinkaj, Teufelsloch a Smäd. Všetky sa odohrávajú v Ružomberku, v blízkosti vrchu Čebrať. V tejto knihe nájdeme vysvetlenia, odkiaľ sa nabralo zlo vyčíňajúce v autorovej zbierke Hlad, ktorá vyšla v dvojbalení zároveň so Smädom. V príbehu Spinkaj sa stretneme s hlavnou mužskou postavou z poviedky Výlet a získame tak ucelený pohľad na jej konanie.

Smäd je najaktuálnejšou poviedkou, Karika ju zasadil do obdobia začiatku COVIDu. Ako je v týchto príbehoch zvykom, na svet sa pozeráme očami absolútne odporného chlapíka. Hlavný dej sa odohráva v kabínke lanovky. Postavy sú vytvorené podľa vzoru rozdeľovania ľudí na dezolátov a rozumných.

Teufelsloch je najdlhšou poviedkou v knihe. Vystavaná je zo zápiskov rôznych ľudí v rôznych časoch. Denník z roku 1969 hovorí o udalostiach týkajúcich sa smrti malého dievčatka, články v týždenníku Obzor z roku 1931 sa zaoberajú všetkými možnými záhadami spojenými s Čertovou dierou (Teufelsloch), z listov zdedených po lekárovi sa dozvedáme o temných skúsenostiach mladých vojakov na Čebrati v roku 1941. Popri tom si prečítame aj e-maily prieskumníkov jaskýň, ktorí mali v 2018 za úlohu vyhodnotiť stavbu tunela cez Čebrať.

Forma je zaujímavá a pútavá, autor ju však prerušuje svojimi vsuvkami o aktuálnom dianí a jeho vlastnou skúsenosťou. Vidno v nej snahu posunúť rozprávanie do realistickej roviny a priniesť podobné posolstvo ako historické zápisky. V nich sa pisatelia taktiež prihovárajú čitateľom priamo v prvej osobe. Karikove komentáre pritom vysvetľujú, odkiaľ nabral inšpiráciu pre takmer všetky svoje horory. Pôsobia však rušivo a atmosféru skôr zabíjajú ako posilňujú. Autor komentuje pandémiu COVID-19, spomína na záhadné javy, ktoré vraj zažili v okolí Čebrate jeho známi, a všade sa snaží podsunúť mystický podtón. Mnohí z nás si určite spomenú na veci, ktoré nám v detstve prišli zvláštne a neskôr z nich naša predstavivosť vystrúhala hotové horory. Odhliadnuc od toho, či naozaj autorovi kamaráti niečo zažili alebo nie, pripomínajú tieto vsuvky skôr strašidelné príbehy z časopisu Kamarát.

Bolo potrebné rozdeliť príbeh do dvoch kníh? Obe majú vyše dvesto strán, čo by znamenalo jednu knihu s vyše štyristo stranami. Obálky sa navyše dopĺňajú. Niečo podobné nájdeme aj u Stephena Kinga, ktorého knihy Beznaděj (pod menom Stephen King) a Strážci zákona (pod pseudonymom pseudonym Richard Bachman) na seba voľne nadväzujú a obálky takisto ako pri Hlade a Smäde vytvárajú súvislý obraz.

Karika stvoril v rámci hororu svoju vlastnú mytológiu. Jej časti však majú stále tú istú formu a postavy pôsobia genericky. Bude zaujímavé sledovať, či sa ostane točiť v kruhu námetov, ktoré má v hlave a dookola ich recykluje, alebo sa posunie ďalej a vymyslí niečo nové. A možno pretvorí horor na mystické temné fantasy. V ňom by konečne mohol zo šablónovitých postáv spraviť niečo viac.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Smäd si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Smäd si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Smäd si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Kolekciu Hlad/Smäd si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book kolekcie Hlad/Smäd si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Smäd
Žáner: horor
Autor: Jozef Karika
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 216
Väzba: pevná
ISBN: 9788055175294


Súvisiaci link

Predstavujeme – Jozef Karika: Hlad a Smäd


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


13. januára 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií