Recenzia – Katarína Soyka: Mutácia z planéty Zem

Mutácia z planéty Zem

Osud blonďavej a modrookej Chilly je už dávno predurčený. Ak chce byť užitočná, musí sa dokázať nasúkať aj do tých najužších otvorov vesmírnych lodí a zároveň uniesť toľko lupu, koľko vládze. Zem, planétu svojich predkov, naživo nikdy nevidela a keďže tamojšie obyvateľstvo ovládli modrí humanoidní Turgovia za pomoci drog, po návrate ani netúži. Jej domovom ostáva vesmírna loď.


Zmena žánru

Katarína Soyka je známa svojimi fantasy knihami so slovanskými prvkami a dávkou romantiky. Tentokrát však zabŕdla do žánru scifi. Nebol to vôbec krok vedľa. Mutácia z planéty Zem má perfektnú obálku a je útla – tak akurát do kabelky. Dalo by sa povedať, že je novelou a nie plnohodnotným románom, no to vôbec nevadí. Dej plynulo a svižne napreduje a človeku je až ľúto, keď príde koniec.


Etické dilemy

V tejto knihe autorka rieši otázky morálky, pričom hlavným sporom je ovládanie ľudí cudzou rasou – Turgami. Pomocou drogy Tranquility ich dokážu držať v stave apatie, aby neboli agresívni a nadmerne sa nerozmnožovali. Stavebným prvkom celého príbehu je konfrontácia modrého mimozemšťana s ľudskou ženou. V tejto knihe romantika nehrá hlavnú úlohu, aspoň nejde o presladenú záležitosť. Ide prvotne o zmenu myslenia u Turgov a priznanie skutočnosti, že ľudia nie sú zvieratá, ale inteligentné a schopné bytosti. Vzťah dvoch protikladných postáv sa buduje pomaly a vyvíja sa na pozadí mnohých udalostí, ktoré ho môžu poľahky zničiť skôr, ako naozaj začal.

Kniha je akčná. Krádež strieda havária či spoločný boj hlavných postáv s neznámymi tvormi na nebezpečnej planéte Godzom. Namiesto dlhých zaľúbených pohľadov tu čitateľov čakajú scény z odvykačky a zlomené končatiny. Ťažko tak povedať, či sú pohnútky Turga Tasycha podmienené romantickými citmi alebo ozývajúcim sa svedomím.


Napínavé čítanie

Keďže je kniha novelou, príbeh sa nezdržiava politickými machináciami a pôvod konfliktu nám vysvetľuje cez rozprávanie postáv, ktoré sú však zaťažené propagandou alebo sprostredkovanými spomienkami starých rodičov. Opäť sa rieši dilema, do akej miery má niekto právo ovládať iný druh, ktorý ale svojím konaním zbytočne ničí jednu obývateľnú planétu. Autorka na konci poskytuje aj vysvetlenia z histórie Turgov, ktoré celý dej a ich pohnútky lepšie objasnia.

Veľmi zaujímavá je aj interakcia medzi Pozemšťankou Chilou a Turgom Tasychom, kde sa Soyke podarilo vykresliť rozdiely medzi oboma rasami a ich a spoločné znaky. Ak sa bojíte, že by vás to ako scifi nebavilo, treba povedať, že v Mutácii z planéty Zem nenájdete komplikované technické opisy ani nekonečné vesmírne boje. Niekoho môže trochu sklamať, že v anotácii sa píše o pirátstve, no s tým sa stretnete len na začiatku. Mohla by to však byť dobrá pôda na napísanie ďalšieho príbehu z tohto prostredia, aj keď je pravda, že Soyka svoje veci nezvykne recyklovať.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Mutácia z planéty Zem si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mutácia z planéty Zem
Žáner: sci-fi
Autorka: Kataríny Soyka
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 144
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968435


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


20. mája 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií