Víťazi ankety Fantastická kniha roka 2021

fantasticka-kniha-roka-badge-kruh-2021

V uplynulých týždňoch mohli naši čitatelia hlasovať za najlepšiu a najhoršiu slovenskú a zahraničnú knihu. Kto si odnesie virtuálnu cenu Fantastická kniha roka 2021 a kto nálepku Škoda slov?

Počas marca ste mohli hlasovať v našej ankete za knihy v troch kategóriách: Najlepšia slovenská kniha, Najlepšia zahraničná kniha a Najhoršia slovenská alebo zahraničná kniha. Hlasovanie o víťazoch jednotlivých kategórií trvalo do 27. marca 2021. Záujem o anketu prejavilo vyše 600 čitateľov. Väčšina hlasujúcich prideľovala svoje hlasy s rozvahou, pričom niektorí využili možnosť nehlasovať vo všetkých kategóriách. Samozrejme, aj tohto roku sa našlo pár desiatok chybných hlasov. Veľa chýb išlo na konto toho, že hlasujúci uvádzali knihy, ktoré nevyšli v roku 2021, prípadne vôbec nepochopili princíp ankety a hlasovali za knihy, ktoré nepatria do žánrov fantastiky a ani nevyšli v roku 2021, jednoducho hlasovali za všetko možné, len nie za fantastiku, ktorá u nás (alebo v Čechách) vyšla v roku 2021.


Po hlasovaní je poradie takéto:

Najlepšia slovenská kniha

1. Juraj Červenák: Vládca krvavého ohňa (Artis Omnis)
2. Martin Benkovič: Štvanec (Artis Omnis)
3. Marián Kubicsko: Obyčajní hrdinovia (Hydra)

Prvé miesto navodzuje otázku, do akej miery tu ide o prvé vydanie knihy, keďže príbehy z nej už poznáme zo skorších vydaní. Ak sa však máme držať podmienok ankety, kniha Vládca krvavého ohňa vyšla v roku 2021 po prvý raz, ide teda o jej prvé vydanie a jednotlivé príbehy v tejto knihe sú oproti ich pôvodným vydaniam prepracované. Určite by ale všetky pochybnosti odstránilo, keby Juraj Červenák napísal novú fantasy alebo keby sa jeden rok zdržal publikovania a dal tak šancu aj iným autorom :)

Druhé miesto je u debutujúceho autora pre nás príjemným prekvapením a iste aj pre neho.

Treba povedať, že v tesnom závese za treťou priečkou dorazil do cieľa Daniel Šmihula s knihou Obrancovia Liptova (Hydra) a Lívia Hlavačková s pokračovaním svojej série Gwind Sama za seba (Artis Omnis).

Černokňažník 1 Vládca krvavého ohňa Štvanec obálka Obyčajní hrdinovia


Najlepšia zahraničná kniha

1. Robert Jackson Bennett: Světatvůrci (Host)
2. Patricia Briggs: Divoký symbol (Fantom Print)
3. Andy Weir: Spasitel (Laser books)

U čitateľov mimo poradia ešte najviac zarezonovali Ben Aaronovitch: Rieky Londýna (Slovart), Suzanne Collins: Balada o hadoch a vtáčatkách (CooBoo) či Petra Stehlíková: Nasterea (Host).

Světatvůrci Divoký symbol Spasitel


Najhoršia slovenská alebo zahraničná kniha

1. Keďže časť hlasujúcich sa zdržala hlasovania v tejto kategórii a viacerí sa vyjadrili v tom zmysle, že žiadnu zlú knihu v uplynulom roku nečítali, prvé miesto v tejto kategórii, teda ocenenie „Škoda slov“ za rok 2021 neudeľujeme.
2. Vladimíra Šebová: Dcéra zimy (CooBoo)
3. Lukáš Majersky: Kalamita (samovydanie)

Treba dodať, že aj toho roku čitatelia hlasovali za viaceré knihy ako v kategórii Najlepšia kniha, tak aj v kategórii Najhoršia kniha, vrátane titulu Dcéra zimy, čo odzrkadľuje nielen literárne kvality kníh, ale aj preferencie ich čitateľov.

Dcéra zimy Kalamita



Za víťazstvo v ankete Fantastická kniha roka 2021 teda virtuálne dekorujeme Juraja Červenáka a Roberta Jacksona Bennetta, ktorým srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších literárnych úspechov.

Spomedzi hlasujúcich sme tiež vyžrebovali jedného šťastlivca, ktorý vyhráva knihu podľa vlastného výberu z ponuky. Je ním Jardo Š. zo Žiaru nad Hronom a ak do hlasovacieho formulára napísal správnu e-mailovú adresu, čoskoro si s ním dohodneme zaslanie jeho odmeny.

Všetkým hlasujúcim ďakujeme za ich priazeň, ktorú svojim obľúbeným autorom venovali. Veríme, že fantastickej literatúre zostanú verní aj naďalej.


Súvisiace linky

Slovenská literárna fantastika v roku 2021 a to ostatné…

Anketa: Fantastická kniha roka 2021


5. apríla 2022
Fandom SK
Zdroj informácií