Anketa: Fantastická kniha roka 2021

fantasticka-kniha-roka-badge-kruh-2021

Internetový denník Fandom SK vyhlasuje čitateľskú anketu Fantastická kniha roka 2021.

Minulý rok nikomu neprial a pre mnohých bol kritický, priam fatálny. Slovenských autorov, vydavateľstvá a všetkých tých, ktorí sa podieľajú na vzniku a šírení literárnej fantatiky, však neodradil od tvrdej práce. Ich zásluhou sa vlani dostalo na drevené či elektronické pulty kníhkupectiev takmer pol stovky pôvodných kníh slovenských autorov a tiež množstvo prekladov od zahraničných autorov. Všetci tí, ktorí sa na tejto dobrej veci podieľali, si zaslúžia ocenenie.

Prečítali ste v uplynulom roku nejakú dobrú knihu? Hlasujte za ňu. Prečítali ste zlú? A pre také máme v ankete kategóriu.

Na oživenie vašich spomienok na knihy a ich autorov môže pomôcť náš článok Slovenská literárna fantastika v roku 2021 a to ostatné…, kde nájdete nielen zoznam titulov domácej fantastiky, ktoré vyšli minulý rok, ale aj mnoho podrobností, vrátane odkazov na recenzie a rozhovory s autormi. Samozrejme, ak sme na nejakú knihu v článku zabudli a vy ju považujete za to najlepšie (respektíve najhoršie), čo na Slovensku minulý rok vyšlo, napíšte do formulára svoj vlastný návrh.


Hlasujte za najlepšie knihy slovenskej a zahraničnej fantastickej literárnej scény a ukážte prstom na najväčší omyl, ktorý v tejto oblasti vyšiel. Svoju voľbu môžete zdôvodniť vlastnými slovami. Najzaujímavejšie odpovede uverejníme a vyžrebovaného autora jednej z nich odmeníme, akože ináč, knihou.

Hlasovať môžete, tak ako v predchádzajúcich ročníkoch v troch kategóriách:

  • Najlepšia slovenská kniha
  • Najlepšia zahraničná kniha
  • Najhoršia slovenská alebo zahraničná kniha (kategória „Škoda slov“)

Podmienky zaradenia knihy do ankety:

  • Kniha musí obsahovať prvky fantastiky, t. j. musí spadať do žánru fantasy, science fiction, hororu s fantastickými prvkami alebo ich subžánrov.
  • Kniha musí mať vročenie 2021, t. j. vyšla v uplynulom roku.
  • V kategórii „Najlepšia slovenská kniha“ ide o prvé vydanie knihy slovenského autora, ktoré vyšlo v slovenskom jazyku na Slovensku.
  • V kategórii „Najlepšia zahraničná kniha“ ide o prvé vydanie knihy zahraničného autora, ktoré vyšlo v slovenskom alebo českom jazyku na Slovensku alebo v Čechách a je na Slovensku bežne dostupné.
  • V kategórii „Škoda slov“ (najhoršia kniha) ide o prvé vydanie knihy slovenského alebo zahraničného autora, ktoré vyšlo v slovenskom alebo českom jazyku na Slovensku alebo v Čechách a je na Slovensku bežne dostupné.
  • Pri spoločnom diele slovenských a českých, resp. zahraničných autorov o zaradení do kategórie rozhoduje to, v ktorej krajine kniha vyšla.


Hlasovanie o najlepšej a najhoršej knihe

Každý hlasujúci vpíše do formulára meno autora a názov najlepšej slovenskej knihy, najlepšej zahraničnej knihy a najhoršej slovenskej alebo zahraničnej knihy, pričom môžete zvoliť buď jednu kategóriu, alebo dve, alebo všetky tri – formulár teda odosielate LEN RAZ.

Pri vypĺňaní formulára, prosíme, dbajte na diakritiku a správne poradie mena a priezviska autora a správny názov knihy. Ak ide o knihu viacerých autorov (antológia, zborník), ako meno autora napíšte „kolektív autorov“.

Aby vaša snaha nevyšla navnivoč, aj keby váš nominant nevyhral, každý hlasujúci sa automaticky dostáva do žrebovania o knižnú cenu, ktorú venuje redakcia Fandom.sk.

Upozornenie: Údaje uvedené v hlasovacom formulári budú použité len pre účely tejto ankety a nebudú poskytnuté tretím osobám. Tí hlasujúci, ktorí nevyplnia celý formulár alebo pošlú viac ako jeden vyplnený formulár, budú z ankety vyradení a ich hlasy budú škrtnuté.


Hlasovací formulár

(Poznámka: Vaša odpoveď je zaslaná, pokiaľ sa pod červeným tlačidlom ODOSLAŤ objaví zelené hlásenie: Vaša odpoveď bola zaslaná. Výsledky oznámime po uzávierke hlasovania.)

Váš hlas nič nestojí, a predsa má veľkú cenu. Hlasujte o najlepšiu knihu za rok 2021.

Uzávierka hlasovania je 27. marca 2022. Po uzávierke sa už hlasovací formulár nezobrazí.


10. marca 2022
Fandom SK