Recenzia – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy

Hierarchia tmy

Svet ľudí nie je taký, aký sa na prvý pohľad zdá. Našu sféru občas navštevujú aj démoni. O ich interakciu so smrteľníkmi sa starajú démonológovia. Niekto by si pomyslel, že sa starajú o bezpečnosť. Pravda je však niekde inde. To nakoniec pochopí aj Radana, ktorá sa zrazu ocitne uprostred toho všetkého.


„Ešte to nevieš, ale niektorí ľudia sú horší ako démoni.“ (str. 30)

Prvý diel trilógie Vojna spektra odhaľuje našincovi blízke prostredie, ktoré však ukrýva mnohé tajomstvá. Okrem iného aj to, že medzi ľuďmi sa občas prechádzajú mocné večné existencie z iných sfér. Tých je hneď niekoľko, rovnako ako aj druhov bytostí, ktoré ich obývajú.

Démonológovia tieto bytosti dokážu privolať a správnym druhom dohody ich ovládnuť. No v mene získania nejakej výhody sa neštítia mnohé obetovať – napríklad aj ľudské životy. To vytvára priestor pre morálne sivé okamihy. A takisto pre takmer až politické intrigy a mocenské šarvátky. Tie sú však naznačené až v druhej polovici knihy. Navyše sa objavia náhle a slúžia ako potvrdenie podozrení hlavnej hrdinky.

Nováčikom v tomto svete je okrem čitateľa aj Radana. Nečakane sa dozvie o svojom pravom pôvode. Dokonca preň odchádza žiť do Innsbrucku, bašty Západného démonologického spoločenstva. Tento pomerne ohraný motív osoby, ktorá sa náhodne ocitne v novom svete, však autorka takmer vôbec nevyužíva. Okamihy potenciálne vhodné na vysvetlenie fungovanie sveta vypĺňa skôr akčnými sekvenciami.

Navyše Radana trpí syndrómom výnimočnosti a počuje vnútorný hlas, ktorý jej mnohé osvetľuje. Postavy tak celý čas vedia viac ako čitateľ a táto nevedomosť poháňa v čítaní. V spojení s celkovou dynamikou a napínavými momentami vytvára vyslovene vražedne rýchle tempo. Čitatelia preferujúci knihy orientované na dej teda budú spokojní. Avšak tí, ktorí radi spoznávajú postavy a túžia po pochopení ich motivácie, ostanú sklamaní.

„Bol si tam sám?“ „Nie. Nebol som tam sám. Rovnováha mi pomohla pochopiť, aká je moja úloha na tomto svete. Mal som isté výhrady. Musel som ostať, kým som neustúpil a neuznal, že má pravdu.“ „Tak boh je žena?“ (str. 82 – 83)

Autorka len veľmi málo priestoru venuje približovaniu týchto skutočností. To vo výsledku spôsobuje, že jednotliví aktéri konajú, ale čitateľ nevie, čo to znamená. Nakoniec z toho vyplynie, že všetci sú proti všetkým a zároveň každý bojuje len sám za seba. Nie je ani jasné, kto presne by mal byť zápornou, kladnou či neutrálnou postavou. Je to škoda, pretože tým pádom mnohé morálne silné momenty ostávajú plytké.

Navyše udalosti, hoci na seba plynulo nadväzujú, pôsobia náhodne. Niektoré vysvetlenia síce vyplynú z kontextu, no mnohé ostáva až priveľkou záhadou. V závere je jasné len toľko, že čitateľ sleduje klasický boj dobra so zlom. Pomerne často sa skloňujú slová ako boh a diabol, no autorka naznačuje, že obe frakcie sa líšia od zaužívanej predstavy.

Obdobným spôsobom Bolyová naznačuje aj fungovanie magického systému, démonologickej spoločnosti a sfér. Až príliš často sa však spolieha na to, že si čitateľ domyslí zvyšok. Na jednej strane je to dobré. Na tej druhej však treba pamätať na to, že nikto nevie čítať myšlienky. Občas je potrebné čitateľovi hodiť kosť, nielen ho ňou provokovať.

Kniha Hierarchia tmy otvára dvere do novej slovenskej urban fantasy. V nej má čitateľ možnosť sledovať interakciu démonov a smrteľníkov zastúpených démonológmi. Autorka stavila predovšetkým na akciu a už menej sa zaujíma o rámec a pozadie. Túžba po vysvetleniach možno čitateľa ženie dopredu, no zároveň prebúdza aj rozčarovanie. Ostáva dúfať, že v pokračovaniach autorka viac prezradí o charakteroch a motivácii svojich postáv. Tým by sa vyriešil problém s ich plytkosťou a udalosti by nepôsobili tak náhodne.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Hierarchia tmy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hierarchia tmy si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hierarchia tmy
Séria: Vojna spektra 1
Žáner: urban fantasy, young adult
Autor: Adriana Bolyová
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–7801–1


Súvisiaci link

Predstavujeme – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


7. júla 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií