Recenzia – Anna Em: Kniha ohňa – Dračí svet

Kniha ohňa - dračí svet

Ak chcú Tútori a draci zachrániť otrávených priateľov, musia sa vydať do sveta drakov spoločne. Nik nevie, čo ich tam čaká. Tútori Ondrej a Sandra zatiaľ majú v ľudskom svete svoje vlastné plány.


Relikvia Immuto síce bola dôležitá, no v tieni nácviku Lilinej schopnosti, ktorú získala od Jakuba, nevlastného brata svojej kolegyne Lucie, sa celý príbeh okolo tajomného artefaktu rušiaceho dračie schopnosti akosi vyparí. Igorovo miesto na píle preberie Peter, do ktorého sa Lucia zamiluje. Lili však veľmi skoro príde na to, že patril k Tútorom. Spolu s Luciou sa mu však rozhodnú dôverovať. Na konci druhej knihy navyše Trystanovho brata Thomasa a Ondrejovho pomocníka Kristiána zrania otrávené šípy a po protijed sa musia Trystan a Lili vydať k Prameňu mladosti v tajomnom Dračom svete. Pridá sa k nim aj Tútorka Zara, ktorá potrebuje zachrániť Kristiána. Pokyny na nájdenie Dračieho sveta majú z Knihy Ohňa, ktorá je aj naďalej v rukách Tútorov.

Zatiaľ čo sa spomínaná skupinka snaží prežiť v spustošenom svete drakov, Ondrej sprevádza Lilinu exkamarátku Sandru vstupnými rituálmi Tútorov. Ich cieľom je privolať Sandrinho dračieho predka a spolu s ním ovládnuť svet. Úlohy, ktoré musí nádejná adeptka na hlavnú Tútorku zvládnuť, pripomínajú jeden nekonečný escape room, pričom tu nájdeme aj inšpiráciu kontroverznými psychologickými experimentmi.

Autorkin štýl sa s každou ďalšou knihou vyvíja. Ak vás v prvých dvoch častiach rušil, tento diel sa vám bude čítať lepšie. Vďaka Dračiemu svetu je v ňom navyše asi najviac fantasy prvkov z celej série. Udalosti a bytosti v ňom sú zaujímavé a autorka sa snaží atmosféru a motivácie postáv udržať pomocou lásky medzi Trystanom a Lili. Vystaví ich ďalšej skúške a trošku aj poruší romantické klišé.

Dalo by sa povedať, že tretí diel je paradoxne predvídateľnejší ako druhý, pričom skúsenejší čitatelia pravdepodobne rýchlo odhadnú, ako sa bude príbeh rozvíjať. Záver je opäť otvorený a pripravený na posledný diel série Knihy Ohňa.

Séria Kniha Ohňa je dôkazom, že Anne Em fantázia nechýba, no potrebuje sa ešte poriadne vypísať. Obálky sú príťažlivé, aj keď pri ich hodnotení by jednoznačne vyhral prvý diel. Sérii by určite prospela ráznejšia redakcia, ktorá by preškrtala mnoho nadbytočných viet a slov, ale aj ubrala na viacerých miestach teatrálne a nezáživné opisy. Nesympatické či nešikovné postavy by sa možno dali zjemniť vtipnou sebareflexiou. Čo sa týka deja, niekedy môže mať čitateľ pocit, že len sleduje naservírovaný príbeh. Tajomno, dohady a nečakané zvraty, ktoré by ho držali v napätí a spôsobili vírenie myšlienok, či vytváranie si vlastných teórií, niekedy nedostanú priestor. Väčšinou presne vieme, kam dej smeruje, a len si pasívne prečítame, ako sa tam postavy dopracujú. Celkovo je však nápad s ľuďmi meniacimi sa na drakov zaujímavý. Má v sebe niečo, čo mal aj Súmrak. Aj keď ste si uvedomovali, že to nie je klenot literatúry, chceli ste vedieť, ako to skončí.

Ak teda patríte k nenáročným čitateľom a ku šťastiu nepotrebujete extrémne premyslenú zápletku, pričom si chcete užiť atmosféru príťažlivých drakov s ochranárskymi pudmi, bez výčitiek svedomia môžete dať tejto sérii šancu.

Knihu Dračí svet si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dračí svet
Séria: Kniha Ohňa 3
Žáner: fantasy
Autorka: Anna Em
Vydavateľstvo: Art Floyd
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 434
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089889570


Súvisiaci link

Recenzia – Anna Em: Kniha Ohňa

Recenzia – Anna Em: Kniha Ohňa – Relikvia Immuto

Predstavujeme – Anna Em: Kniha Ohňa – Dračí svet


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. júna 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií