Recenzia: Adriana Bolyová a jej Hierarchia tmy

Hierarchia tmy

Zoznámte sa s Radanou Vranickou, mladučkou predstaviteľkou novej slovenskej fantasy pre mladých dospelých. Okrem hustého mena, s ktorým sa v žánrovom príbehu nestratí, je ešte vyzbrojená jedinečnou nadprirodzenou intuíciou. A tú veru bude v krkolomnej zápletke potrebovať.


Dosť bolo táranín – hor´ sa do akcie! Knižka na nikoho nečaká a už na prvých stránkach vrhá svoju protagonistku do zúrivého boja a čitateľa do spletitého víru udalostí. V ňom sa zoznámime nielen s Radanou a jej dvoma ochrancami, ale najmä s hnacou silou celého príbehu – démonmi, ktorí na vyvolenú útočia, a s démonológmi, ktorí na ňu útočia instantnou expozíciou. A to ešte nehovoríme o démonológoch, ktorí na ňu budú útočiť… nuž útokmi. Dievčina je vtiahnutá do sveta démonologickej vedy, súboja dvoch znepriatelených strán a nepretržitej nadprirodzenej hrozby, zatiaľ čo spoznáva, prečo je práve ona centrom pozornosti oboch spoločenstiev i démonov. A popritom musí ešte aj meniť odbor…

Knižný debut novej nádeje slovenskej fantastiky Adriany Bolyovej zvaný Hierarchia tmy naberá prvky starodávnej mytológie, dopĺňa ich svojimi vlastnými pravidlami, a tak vytvára vlastný svet dvoch súperiacich démonologických frakcií s výnimočnou hlavnou hrdinkou uprostred. So zbytočne dlhým úvodom autorka neotáľa a protagonistku hádže priamo do smrteľného nebezpečenstva. Ničivý súboj jej ochrancov s tajomným démonom jej zanechá trvalé následky a uvedie do pohybu spletitý boj dvoch organizácií ale aj jednotlivcov s vlastnými záujmami. Môžete sa tešiť na bitky epických proporcií, pri ktorých budete takmer počuť rámus zápasiacich večných existencií. Okrem rukolapnej akcie sa dočkáme aj búrlivého súboja pocitov, keďže každá správna vyvolená musí mať najmenej dvoch nápadníkov. Tu ale obaja celkom príznačne reprezentujú Radanin vnútorný rozpor medzi svetom smrteľníkov a nadprirodzenou ríšou mágie a démonov. Aby toho nebolo na ňu málo, bude sa musieť zosúladiť so svojím tajomným vnútorným hlasom, z ktorého sa vykľuje viac ako len nadľudský inštinkt.

Priaznivci žánru pre mladých dospelých určite ocenia tento prvý diel pripravovanej série, pre ostatných čitateľov to možno nebude prvá voľba. Titul nám síce predostiera zaujímavý fantazijný príbeh veľkolepých rozmerov, no namiesto postupného dávkovania sa na nás hrnie kvantum informácií, či už ide o hektické súboje v zložitých a často sa meniacich prostrediach, alebo dialógy nabité expozíciou – niekedy sa dejú naraz. Ak máte problém udržať pozornosť a držať si množstvo detailov v pamäti, často sa vám stane, že sa napríklad objaví postava evidentne známa všetkým zúčastneným v príbehu – len vám nie. Takže ľuďom, ktorí preferujú oddychové čítanie táto knižka možno nezachutí.

Napriek tomu však z každej stránky cítiť, ako sa autorka snaží podeliť o fantastický príbeh, ktorý sa odvíja v jej hlave. Svojou prvotinou ide nebojácne s kožou na trh a bezpochyby má čo ponúknuť. Ulahodí najmä dospievajúcej generácii, no aj starší fanúšik žánru si nájde to svoje. Ak sa vám knižka zapáči, budeme sa môcť tešiť, akým smerom sa poberú osudy v nasledujúcom diele pripravovanej ságy.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Hierarchia tmy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hierarchia tmy si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hierarchia tmy
Séria: Vojna spektra 1
Žáner: urban fantasy, young adult
Autor: Adriana Bolyová
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–7801–1


Súvisiace linky

Predstavujeme – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy

Recenzia – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy (recenzentka Martina Urbanová)


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


4. augusta 2021
Mária Antoničová
Zdroj informácií