Recenzia – Ján Gálik: Odvrhnutí

Odvrhnutí obálka

Čo sa stane, keď sa ľudská rasa po vyše sto rokoch rozhodne prekročiť hory? Čože by sa stalo – vyzabíjajú draky aj čarodejov, ktorí žijú na opačnej strane kopcov. Lebo tých všivavých čarodejníkov treba prevychovať a naučiť ich móresom. Musia uznať, že mágia je úchylka a je ju nutné za každú cenu zlikvidovať. Našťastie veci nejdú podľa plánov. Prečo? Pretože votrelcom sa do cesty postavili Randor a rytier pán Morenheim, majster rádu pomstiteľov…


Randor McMeddan a stratená Železná päsť Morenheim

Čarodejníci si žili spokojne za Štítmi a žili by tak naveky, keby spoza Štítov neprišli ľudia. Zabili všetkých drakov z rezervácie neďaleko Dračiniec, až na jedného…Pardón, jednu. Randor draky miloval a najmä mal rád dračicu Lornu, ktorej jedinej sa podarilo uletieť a zachrániť sa. Mládenec plný žiaľu a hnevu sa rozhodol, že vyvraždenie drakov pomstí a všetkých hnusných vrahúňov pochytá a zabije. Jeho pôvod a minulosť sú totiž temné. Aj keď má výzor holobriadka, je to iba klam, z ktorého každý, kto sa mu postaví do cesty, rýchlo a najmä bolestivo vytriezvie.

Cesta ho zvedie dokopy s rytierom Morenheimom, ktorého najala neznáma žena. Má nájsť a potrestať drakobijcov. Morenheim je síce vynikajúci bojovník a zbrane ovláda majstrovsky, no takisto dobre je schopný privodiť protivníkovi smrť neutíchajúcim prúdom rečí. Hoci sa cesty Randora a Morenheima na chvíľku rozdelia, je to iba preto, aby si uvedomili, že v jednote je sila a že spoločne vrahov vypátrajú a potrestajú oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.

Púť ich vedie z mestečka do mestečka a všade nachádzajú pozostatky po ľudskej armáde. Sú to vypálené domy, znásilnené ženy, obesení muži aj mŕtve deti. Každý, kto si odmietne dať na krk krvavín, červený kameň blokujúci mágiu, je potrestaný. Aj našim dvom hrdinom hrozia cestou viaceré nebezpečenstvá a dokonca smrť na mnoho spôsobov. Musia sa stretnúť s nemilosrdnými vojakmi v mnohonásobnej presile aj s čarodejmi, ktorí zomierajú úplne zbytočne. Veď pri rúbaní lesa lietajú triesky, vraví sa…


Mágia vracia úder

To, čo si obyvatelia kráľovstva pomaly začínajú uvedomovať, je fakt, že ich magické vlohy zo dňa na deň silnejú. Mágia akoby sa prebudila a prúdila v každej rastline, strome, zemi, zvierati aj človeku. Všetci sa postupne učia so svojou mocou narábať a ovládať ju. Zrazu spoznávajú svoje schopnosti. Nadanie, ktoré im koluje v žilách, ich fascinuje. Začínajú sa stavať na odpor. Bojujú s ľuďmi a v boji sa nechávajú viesť mágiou. Vyzerá to tak, akoby aj ona tajomná čarovná sila pochopila, že ide o jej prežitie, a bojovala spoločne s čarodejmi proti vojakom.

Ľudia, no aj Morenheim s Randorom a preživšou dračicou sa blížia k hlavnému mestu kráľovstva Žltnici. Tam sa odohrá rozhodujúca bitka. Možno zvíťazí vojsko ľudí, pretože ich je obrovská presila. Ženie ich strach z neznámeho – a strach má veľké oči. Po celý život počúvali, že mágia je zlá, neprirodzená a treba ju zničiť. Ale ona je živá, bráni sa a mágovia myslia, majú rodiny, sny a túžby rovnako ako oni.

Čarodejovia si bránia domovy a život. Pre ľudstvo neboli nikdy nebezpeční. Snažia sa využiť čary len na vlastnú obranu a darí sa im to. Čarodejný kráľ s kráľovnou budú brániť svoje kráľovstvo až do konca. No a samozrejme pomôžu im aj Morenheim s Randorom a Lornou. Majú silu, odvahu a oni jediní dokážu bojovať. Nakoniec však o všetkom rozhodne dôvtip… Pretože múdry kráľ dokáže načúvať hlasom poddaných, nech už sú to čarodeji, draky alebo ľudské plemeno.


Milý príbeh s hlbokým poučením

Boli tam ľudia aj čarodejníci plece pri pleci, všetci mŕtvi. Vzájomná nenávisť bola preč a smrť ich milovala všetkých rovnako… (str. 192)

Ján Gálik čitateľom vo svojej prvej knihe prináša jednoduchú, takmer klasickú rozprávku, plnú života a poučení. Denne sa stretávame so strachom z neznámeho. Z vecí, ľudí, udalostí… No namiesto toho, aby sme sa presvedčili, kto alebo čo sú zač, či nám vôbec nejaké nebezpečenstvo hrozí, veríme vymysleným fantastickým a „zaručene“ overeným informáciám, ktoré nás nútia báť sa a nenávidieť. No tento príbeh nie je len o strachu a z neho plynúcej nenávisti. Je o cti, láske, obetavosti, schopnosti načúvať druhým, hoci sú iní, než sme my. Je aj o odvahe nesebecky sa obetovať, aby mohli ostatní žiť v mieri a plniť si sny. Je ukážkou toho, že sa práve spolupráca medzi rôznymi rasami, druhmi a bytosťami stala tým, čo viedlo k víťazstvu. Príroda aj celý vesmír sú ukážkou rozmanitosti. Každé stvorenie, či už je to zviera, mikrób, molekula plynu či nerastu, má svoju nezastupiteľnú úlohu a miesto v kolobehu života. Prečo to nedokáže pochopiť práve koruna tvorstva, vraj ten najinteligentnejší tvor na Zemi, je záhadou.

Takže neváhajte a na dobrú noc si prečítajte rozprávku plnú hrdinov, zloduchov, drakov a mágie. A dúfajte, že raz budeme spolunažívať bez predsudkov a v rozprávkovej zhode a nebude to až po smrti, ktorá nerobí rozdiely…

Hodnotenie: 75 %

Knihu Odvrhnutí si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Odvrhnutí si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Odvrhnutí
Žáner: fantasy
Autor: Ján Gálik
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Edícia: Margo
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Väzba: pevná
Počet strán: 232
ISBN: 978–80–8201–102–2


Súvisiace linky

Predstavujeme – Ján Gálik: Odvrhnutí

Pomôžte slovenskej fantastike, aby bola svetová

Megarozhovor s autormi antológie Čas hrdinov II

Recenzia: Čas hrdinov II – Nová slovenská fantasy


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


2. marca 2022
Ena
Zdroj informácií