Recenzia: Čas hrdinov II - Nová slovenská fantasy

Čas hrdinov 2 - obálka

Antológie buď obľubujete, alebo neznášate. Napriek všetkým úskaliam stále vychádzajú a prinášajú milovníkom poviedok veľkú radosť. Pred mnohými rokmi (ešte v roku Pána 2012), za horami aj dolami (keďže to naše Slovensko je samá hora a dolina), dostali istí ľudkovia super nápad: vytvoriť antológiu poviedok našich autorov. Nazvali ju Čas hrdinov a ani vo sne nepredpokladali, s akým úspechom sa stretne. Roky ubiehali, vo fantastike sa veľa zmenilo a prirodzene, keďže sme ľud udatný a zdravý, rozmnožili sa nám okrem politikov aj rady spisovateľov. Pribudli nové, neokukané tváre, túžiace po tom, aby svojimi príbehmi rozdávali radosť slovenskému národu. Naši hrdinskí zostavovatelia usúdili, že dozrel čas na ďalšie pokračovanie Času hrdinov, ktorý dostal priam kráľovský prívlastok II.


Hrdinov je stále nedostatok

Knihu otvára Juraj Červenák s novým príbehom obľúbeného Rogana a Goryvlada. Postavia sa proti takému mocnému a bezohľadnému zlu, že bude takmer nad ich sily. Krvavá panna a veľký zlý vlk určite potešia všetkých autorových fanúšikov.

A zrodila sa legenda, ktorou je okrem autorky Lenony Štiblaríkovej aj hlavná hrdinka tejto poviedky. Ak máte radi princezné a drakov, prídete si na svoje. Ak ich radi nemáte, aj tak nakoniec zistíte, že ste nadmieru spokojní.

Cirkus je plný neuveriteľných artistických výkonov, šašov, ale aj zdrojom fantastických, ba až hororových príbehov. Práve to využila Lívia Hlavačková. Príjemné čítanie, v ktorom rýchlo pochopíte, že niečo môže byť Jedného šťastie, iného smola.

Vae victis znamená „beda porazeným“ a toto heslo platí vždy a vo všetkom. Najviac však asi vtedy, ak utekáte pred peklom. Myslíte, že vám pomôžu čisté skutky a modlitby? Nepochybne budete musieť vykonať oveľa viac. Čo všetko, to vie Ivana Molnárová Dubcová.

Môže byť Hladná hora? Jasné! Vtedy, keď v nej prebýva drak, ktorého pochopiteľne treba zabiť. Otázka znie – ako? To vedia jedine legendy, staré matere a bylinkárka Haľka, ktorej múdrosti našepkávajú divožienky. Lesné bytosti, drak a mocní junáci inšpirovali Moniku Kandríkovú.

Smrť sa vraj oklamať nedá. No Róbert Hric pozná niekoho, koho by sme mohli nazývať Priateľ smrti. Kúzla, stará rímska pevnosť a boj o moc. Piktovia a strach zo smrti, pretože mŕtvi za hriechy musia pykať. Čo keby sa tomu dalo vyhnúť?

Ktože je to ten Večný víťaz? Drak plniaci každučké vaše prianie či večne nespokojný rytier, ktorému nie je nič dobré? V čom vlastne spočíva to ospevované šťastie? Dá sa kúpiť alebo ho stačí pričarovať? Pre každého je to niečo iné. Anna Olejárová našla svojskú a nečakanú odpoveď.

Trochu iná je poviedka Jána Gálika Papierový boh. Je aktuálna a istým spôsobom aj v mnohom reálna. Kto má právo diktovať ostatným, čo je správne a čo nesprávne? Dokážu zákony a prísne tresty vyriešiť ľudské problémy?

Príbeh s oveľa hlbším podtónom, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať, napísala Marja Holecyová. Story O tom, čo mal Zabijak za lubom a ako to nakoniec dopadlo, sa odohráva vo fiktívnom svete. No problémy, aké rieši, a názory hlavných aktérov na svet sú všetkým dobre známe. Až z toho mrazí.

Zdeno Jašek poňal svoje rozprávanie svojsky. S humorom, nadhľadom a naozaj skvele. Meškajúci hrdina vás rozosmeje. Veď si len predstavte udatného reka, ktorý všade príde s riadnym meškaním. Chudák, všetko zistí neskoro a pravde neverí. Viacej takých gerojov na stránky kníh!

Raz ľudia stretli bytosť prenasledovanú polobohmi. Keď im bytosť pomáhala, prišli ju polobohovia zabiť. Do boja sa zamiešali aj iní ľudia a úplne neznáme bytosti. Že z toho máte mišung? Presne o to mi išlo. Prečítajte si prácu Kataríny Soyky nazvanú Legenda o rúbanici. Autorkinmu textu už porozumiete veľmi dobre.

Putovať za obchodom nemusí byť zakaždým skvelý nápad. A to aj v prípade, že vám cestovanie pomáha zaplašiť temné tajomstvo, ktoré ukrýva vaša rodina. Čo ak natrafíte na ľudí úzko spojených s boľavou históriou vášho rodu? Sezóna pazúrov a sólo má tentokrát Jozef Girovský.

Nemať domov je naozaj ťažké. Hádam preto Peter hľadá dom, ktorý mu splní všetky túžby. Raz sa v ňom už ocitol. Teraz azda túži po pomste, no možno chce iba zmeniť svoj život. Uľahčuje mu to zvláštna schopnosť. Vďaka nej si ho vyhliadne aj miestny mafián. Alexandra Pavelková a jej veci medzi nebom a zemou…


Keď dostanete viac, než očakávate

Antológia je zostavená z textov najznámejších slovenských spisovateľov fantasy, ale aj tých, ktorých zatiaľ preslávili len umiestnenia v literárnych súťažiach. Napriek tomu si žiadny rozdiel v úrovni jednotlivých príspevkov nevšimnete. To dokazuje, že máme vynikajúce autorské esá, ktorých kvalita je rokmi overená. No zároveň to znamená, že dozrela aj nová generácia autorov, ktorí si zaslúžia vlastné miestečko na výslní. Samozrejme, na to opaľovanie na slniečku slávy si zrejme ešte chvíľku počkajú, no ak budú usilovní, majú svoj plácek istý.

Autori spracovali pestrú škálu tém. Či už zablúdime do cirkusu, zmeriame si sily s tajomnými nepriateľmi, budeme chcieť oklamať smrť alebo zmeniť náš biedny život, s každým rozprávaním prichádza vynikajúci príbeh. Hĺbaví čitatelia si všimnú aj paralely s dnešným svetom, čo zrejme mnohých privedie k zamysleniu.

Pár autorov sa venovalo drakom, ktorí k žánru fantasy neodmysliteľne patria. Táto téma môže niekomu pripadať vyťažená, pretože sa objavuje veľmi často. No v Čase hrdinov nájdete svieže príbehy, ktoré zaujmú svojim spracovaním a pobavia. Taktiež je zaujímavo využitá Smrť, snaha prejsť jej cez rozum či túžba zvíťaziť nad ňou. Umieranie je s ľudstvom pevne spojené, no aj tak všetci podvedome túžime žiť. Možno nie večne, určite však dlhšie, ako sa nám zatiaľ darí.

Antológia je ukážkou poctivej spisovateľskej, redaktorskej aj vydavateľskej práce. Z roka na rok úroveň fantastiky na Slovensku stúpa. Je radostné vidieť, že to, čo sa doma navarí, je nielen na pohľad krásne, ale aj ukuchtené z tých najkvalitnejších myšlienok a nápadov a pre čitateľské zmysly lahodné. Nuž, po prečítaní Času hrdinov 2 môžeme povedať iba jedno: Ďakujeme – a kedy bude ďalšie pokračovanie?

Knihu Čas hrdinov II si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čas hrdinov II
Nová slovenská fantasy
Žáner: fantasy
Editori: Alexandra Pavelková a Martin Králik
Vydavateľstvo: Artis Omnis, edícia Margo
Rok vydania: 2019
Väzba: tvrdá
Obálka: Michal Ivan
Počet strán: 352
ISBN: 9788082010490

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Ukážky z knihy Čas hrdinov II – nová slovenská fantasy

Pozvánka: Na Comics salóne sa bude krstiť nová slovenská fantasy – Čas hrdinov II

Pozvánka na prednášku a krst knihy Čas hrdinov

V sobotu sa krstí fantasy dvojmo: Čas hrdinov a Zlato Arkony

Čas hrdinov a Zlato Arkony v STV

Recenzia: Čas hrdinov

Recenzia: Čas hrdinov ako bohaté fantasy menu


22. októbra 2019
Ena