Predstavujeme – Peter Kalva: Zbeh

Peter Kalva - Zbeh

Knižná séria Svet ľudí sa po roku vracia späť v treťom diele, aby čitateľa previedla občianskou vojnou odohrávajúcou sa v až príliš blízkej budúcnosti, akú Európa ešte nezažila.


Anotácia

Po atentáte na Prezidentku z trojice vojakov ostal na žive len Mních. Aby unikol pomste, uchýli sa do kraja mimo zákon, do služby tým, proti ktorým v mene Republiky bojoval celý život. Pierre, mladík prichytený pri krádeži, sa stáva osobným otrokom Prokurátorky a vlastnej žalobkyni v jednom hneď po tom, ako udá celý gang z geta. Hrou osudu sa po prepade transportu dostáva na Západné planiny, kde Republika nedosiahne.

Ambiciózny generál Andreas po čiastočnom vyradení hlavy štátu z hry zacíti svoju šancu prevziať opraty vlády. Časť senátu stojí stále pri Prezidentke a občianska vojna na seba nenechá dlho čakať. Ani svet mimo zákon nechce ostať bokom. Mních a Pierre sa nedobrovoľne stávajú pešiakmi vo vysokej hre, od ktorých závisí osud celej Európy.

Tretia časť série Svet ľudí vás vráti v čase, do obdobia po skončení prvej knihy Dedičstvo, aby vás previedla občianskou vojnou, ktorej následky pocítili hlavný hrdinovia druhej knihy Stanica. Drsný príbeh plný napätia opäť prekvapuje nečakanými zvratmi a dokresľuje svet budúcnosti, akú by nik z nás nechcel zažiť.

VAROVANIE – čítanie nie je vhodné pre maloletých a citlivejšie povahy !!!


Ukážka z knihy

Naklonili sa z okna, aby sa zamerali na demonštrantov. Práve dorazili pred centrálu Milícií, kde okrem poriadkových síl malo svoje sídlo vyšetrovacie oddelenie preslávené celami predbežného zadržania. Odtiaľ sa málokedy odchádzalo bez následkov. Nebolo rodiny v Hlavnom Meste, ktorá by nemala aspoň prostredníctvom svojich blízkych osobnú skúsenosť so starostlivosťou vnútri.

Teraz prichádzala pre veliteľa tá nepríjemnejšia časť rozkazu. Ulicu za chrbtami ľudí uzavreli dve ťažké vozidlá pechoty. Na korbách sa za guľometmi triasli mladí chlapci, sotva odvedení od svojich rodičov. Zámerne vybrali vidiečanov, ktorí v sebe od výchovy dusili hnev voči mestu. No teraz, keď videli naživo, ako neozbrojeným spoluobčanom tečie krv v žilách a pľúca si idú vykričať aj za ich práva, prsty na spúšťach zaváhali. Dav sa zháčil, tí chytrejší sa rozbehli do bočných uličiek, aby unikli smrteľnej pasci. Viac odhodlaní na konci pochodu sa obrátili voči obrneným transportérom s rukami nad hlavou a piesňou na perách. Ostatní sa rozložili pred centrálou Milícií. Podľa plánu sa mali pokúsiť vyjednávať s veliteľom o prepustení politických väzňov.

Skôr, než sa prví odvážlivci dostali k dverám do budovy Milície, sa na jej druhom poschodí z piatich otvorili okná. Postupne z nich vykukli hlavy s čiapkami zarazenými do čela. Hlavne útočných samopalov sa škerili na dav pod sebou.

Nebola to štandardná zbraň poriadkových síl. Tie disponovali len krátkymi strelnými zbraňami, ostatné vybavenie spôsobovalo prinajhoršom elektrošoky. Ako ďalší z logistických trikov sem armáda navozila dostatok pušiek a munície, aby si vedeli poradiť s akýmkoľvek prepadom. Dokonca dokázali preškoliť zväčša jednoduché hlavy strážnikov na používanie naozajstných zbraní.

„Nech strieľajú!“ zakričala Prezidentka v čestnej lóži za nepriestrelným sklom, pričom nedočkavo kmitala kýpťami namiesto rúk.

Veliteľ so značnou dávkou sebazaprenia popchol podriadených, aby zahájili streľbu. Uvedomoval si, že práve prekročil hranicu, cez ktorú sa nedostane späť. Jeho budúcnosť je odteraz naviazaná na úspech Prezidentkinej politiky. Všetko ostatné mu vystaví rozsudok smrti.

Chvíľku trvalo, kým sa rozkaz rozliezol k správnym ušiam. Rýchlejšie boli Milície. Chlapi v modrých uniformách mali po rokoch služby pre Republiku svedomie a úctu k ľudskému životu pochovanú v najhlbších priekopách duše, kam už ani spomienky nesiahali. Hromy a blesky pokropili neozbrojený dav.

Panika sa rozľahla davom. Intuitívne bežali späť, v ústrety hlavniam guľometov. Vojaci váhali, strelcom sa vyrojili slzy do očí. Mladé duše neustáli rev veliteľa, donútili váhajúce prsty zatlačiť spúšť. Smrtiaci rev sa rinul proti nevinnej mase. Nepreberali, či to bude muž, žena, starší či mladší. Tí, ktorí nepadli pod ťažobou guliek, šliapali po ranených telách a tak im pomohli na druhý svet. Bočné uličky nestíhali prepúšťať utekajúcich. Ústia sa menili na krvavé lieviky, kde silnejší skákali na hlavy menej zdatným a zrážali ich na zem.

Streľba ustala, až keď sa na ulici nehýbal ani jeden z protestujúcich. Z okna dočasného sídla vlády sa farba ulice zmenila na pestrofarebnú koláž premáčanú červenou.

Prezidentka zvýskla radosťou. V očiach jej svietil plamienok radosti a uspokojenia. Ak by bola mobilná, naisto by vybehla von, prehrabať sa ešte stále teplým mäsom. Cítila sa ako bohyňa.

Pierot pochopil, že si vybral nesprávnu stranu. Avšak príliš neskoro.

Knihu Zbeh si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Zbeh
Séria Svet ľudí, 3. časť
Žáner: sci-fi, fantasy
Autor. Peter Kalva
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2021
Počet strán: 272
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–89948–53–6


O autorovi

Peter Kalva (nar. 1983, Slovensko) publikoval poviedky prevažne online na svojej webstránke (peterkalva.es­tranky.sk) alebo na tématických portáloch (Fandom.sk – Ohnivé pero). Jeho tvorba sa objavila v zbierkach poviedok ako Rozmarná fantastika (Hydra, 2015) a IstroCON (Hydra, 2019). V roku 2016 bol finalistom s príbehom Vyslanci zo Západu (námet čerpá zo stretu starých Slovanov s ranným kresťanstvom). Istý čas písal aj pre pánsky life-stylový magazín prevažne o spoločenských témach a zaujímavostiach z histórie či športu. V roku 2019 na jeseň vyšiel prvý román zo série Svet ľudí pod názvom Dedičstvo na druhý pokus vo vydavateľstve Enribook (prvý neúspešný pokus pokazilo neočakávané prerušenie činnosti vydavateľstva). Druhá časť Stanica sa dostala von z tlačiarne o rok neskôr, aby ju v roku 2021 nasledovalo tretia, ktorá od konca októbra okupuje police kníhkupectiev.


Súvisiace linky

Predstavujeme – Peter Kalva: Dedičstvo

Predstavujeme – Peter Kalva: Stanica


17. novembra 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií