Predstavujeme – Peter Kalva: Dedičstvo

Dedičstvo - obálka

Knižná séria Svet ľudí a jej prvá časť Dedičstvo pod hlavičkou vydavateľstva Enribook má ambície zabojovať o čitateľa originalitou a šokujúcim príbehom.


Anotácia

Svet bez života!

Na malých ostrovčekoch zeme pomaly nad pustatinou víťazí vegetácia a mikroorganizmy. A ešte človek. V nepatrnom množstve oproti časom, keď sa ľudská populácia blížila k číslu desať miliárd. Hŕstka z nich prežila kataklizmu len vďaka sofistikovaným podzemným skrýšam, ktoré ich dočasne ukryli pred hrozbou z hlbín vesmíru. Desaťročia po tom, čo ľudia vyliezli zo svojich nôr, ovláda väčšinu Európy Republika.

Verný sluha armádnej junty Martin, si žije pokojným životom dôstojníka v zázemí, v Hlavnom Meste. Avšak len dovtedy, kým sa počas jednej z prepadových akcií polovojenských povstaleckých jednotiek z bezpečia domu stratí jeho jediná dcéra. Nielen ona, ohlásia sa aj ďalší rodičia.

Poručík Armády Republiky povolá do zbrane svojich parťákov, s ktorými ešte pamätali časy pred katastrofou, aby sa spoločne vydali za hranice, do krajiny stojacej mimo zákon. Hľadanie stratených detí hlboko v tyle nepriateľa sa stáva cestou, kde sa rúcajú doterajšie ideály a spoznáva svet, aký dokáže stvoriť len ľudská krutosť.

Román Petra Kalvu je určený nielen pre milovníkov postapokalyptických svetov, ale všetkým, ktorí majú radi originálne príbehy s nepredvídateľným dejom plným napätia a šokujúcich prekvapení. Tak neváhajte, a nahliadnite prostredníctvom tejto knihy do sveta neďalekej, ale o to nevábnejšej budúcnosti:

Varovanie: Čítanie nie je vhodné pre maloletých a citlivejšie povahy!!!


Ukážka z knihy

Mŕtvolné ticho preťal výbuch, ktorému predchádzal záblesk. Malá, sotva sedemročná Anna sa strhla, zapchala si oboma dlaňami uši a zaryla sa hlbšie pod deku. Okolo nej kraľovala temnota vyrušovaná ostrým nárazovým svetlom spoza obloku. Rachot a následné otrasy jej vyhnali slzy z očí.

Otrasy prestali po niekoľkých minútach, no rev motorov a tupý pukot zbraní niekde v diaľke stále útočil na jej zmysly. Odvážila sa vystrčiť hlavu do izby. Privítalo blikotavé šero derúce sa do izbičky cez štvorec malého skla. Vyliezla spod postele, deku si neprestávala držať okolo tela sťa ochranný habit.

„Ocko!“ zakričala.

Začula šramot zo spodného poschodia a pridusený mužský hlas. Neváhala ani sekundu, deku pustila a bez rozpakov sa rozbehla dole po betónovom schodisku. Jej hrdzavé kučery lietali vzduchom ako ohnivý plameň, keď drobnými nôžkami prekvapivo isto brala schody jeden za druhým.

Na prízemí zbadala rozrazené dvere do kuchyne. Intuitívne ju zamrazilo, hoci si svojím detským rozumom ešte plne neuvedomovala možné následky neporiadku v dome.

„Ocko,“ chcela skríknuť znova, keď už stála na chodbe, no nestihla.

Zozadu ju schmatli mocné ruky, dlaň odetá v drsnej rukavici jej zapchala ústa. Po celej ploche chrbátika cítila rozhorúčené telo iného človeka, jeho kyslo zapáchajúci pot. Dotyčný ju ťahal okolo schodiska do kuchyne, popri obstarožnej kuchynskej linke a hlasno pri tom fučal. Mohutná noha spod nej vykopla chabé kuchynské dvere do dvora. Ako vo filme sledovala mihotajúcu sa záhradu plnú pučiacej zeleniny a ovocné stromy s výhonkami plodov. V krátkom čase prebehli až na druhý koniec. V plote sa černela obhorená diera, ktorou by bez problémov prešlo aj auto.

Na rozbitej poľnej ceste za záhradou bručala tmavosivá dodávka. Na otvorenej korbe bolo niekoľko drevených truhlíc, jedna z nich otvorená. Ani sa nenazdala a skončila v nej. Potom už len začula tresknutie vekom a zaklapnutie zámku. Mocný motor sa rozreval v plných otáčkach a ju začalo v tme natriasať ako v práčke.

Knihu Dedičstvo si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Peter Kalva (1983, Slovensko) publikoval poviedky prevažne online na svojej webstránke alebo na tematických portáloch (Fandom.sk – Ohnivé pero). Jeho tvorba sa objavila v antológiách poviedok ako Rozmarná fantastika (Hydra, 2015) a *IstroCON (Hydra, 2019), kde bol v roku 2016 finalistom s príbehom Vyslanci zo západu (námet čerpá zo stretu starých Slovanov s ranným kresťanstvom). Istý čas písal aj pre pánsky lifestylový magazín prevažne o spoločenských témach a zaujímavostiach z histórie či športu.

Tento rok mu vyšiel prvý román zo série Svet ľudí pod názvom Dedičstvo, na druhý pokus vo vydavateľstve Enribook (prvý, neúspešný pokus, ukončilo neočakávané prerušenie činnosti vydavateľstva). Vydanie druhej časti knihy je naplánované na budúcu jeseň.


Podrobnosti o knihe

Názov: Dedičstvo
Prvá časť zo série Svet ľudí
Žáner: sci-fi/fantasy
Autor. Peter Kalva
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2019
Počet strán: 224
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–89948–16–1


Súvisiace linky

Poviedky Petra Kalvu v Ohnivom pere

Recenzia: Rozmarná fantastika

Poviedka Istroconu 2016: Vyslanci zo západu


4. decembra 2019
Fandom SK - PR