Predstavujeme – Peter Kalva: Stanica

Stanica obálka

Knižná séria Svet ľudí pokračuje druhou častou a ani tentoraz sa s čitateľom nemazná – vrhne ho do krutej budúcnosti, kde človek často znamená menej ako plný žalúdok. Druhý diel série od Petra Kalvu vychádza vo vydavateľstve Enribook a nesie názov Stanica.


Anotácia

Róbert Greissel sa dostáva do trestaneckej kolónie na hranici Európy s Áziou. Ako odsúdenca a takmer vyštudovaného lekára ho čaká doživotná služba v područí Republiky. Pod patronátom prestarnutého doktora sa zoznamuje s krutou realitou v ženskej väznici. Spoznáva skutočný účel zariadenia, ktorý sa prieči všetkému, kvôli čomu študoval. Aj napriek prísnemu režimu sa zblíži s jednou zo svojich pacientiek a rozhodne sa pre samovražedný krok. Utečú spolu na územie zamorené po výbuchu atómovej elektrárne. Pustatina je podľa všeobecnej mienky neobývateľná, preto sa stáva vďačnou destináciou pre utečencov, ktorí nemajú čo stratiť. Mladý pár čaká neprívetivé zoznámenie sa s obyvateľstvom žijúcim na východe mimo zákon. Rýchlo zisťuje, že ich boj o miesto pod slnkom sa zďaleka neskončil.

Ak vás zaujal prvý diel Dedičstvo, ani druhá časť originálnej série Svet ľudí vás nesklame a rýchlo vtiahne do deja plného napätia a nečakaných zvratov. Autor Peter Kalva vám opäť prináša drsný svet budúcnosti, v ktorom pre sladkú romantiku niet miesta.

VAROVANIE – čítanie nie je vhodné pre maloletých a citlivejšie povahy!


Ukážka z knihy

So sebou si vzala ešte jeden malý kanister, ktorým chcela zapáliť garáž, kam mala namierené. Snažila sa držať vychodených chodníčkov, ktoré sa teraz už strácali pod naviatym novým snehom, aby si urýchlila cestu. Ten správny ju navádzal k vrátam.

„Kam si sa rozbehla, maličká?“ ozvalo sa z tmy.

Nezastavovala, vletela do prvých dverí, na ktoré narazila. Našťastie neboli zamknuté, inak by sa na nich rozpleštila ako žaba. Zabuchla ich za sebou a ocitla sa v totálnej tme. Bez rozmyslu sa rozbehla vpred, len jednou rukou mávala pred sebou, aby nahradila oči.

Nedostala veľký náskok, hneď nato sa dvere za ňou rozleteli a dovnútra sa vrútil rapavý sopliak v uniforme. Skúsil zapnúť svetlo a keďže nezareagovalo, vytiahol baterku spoza pása a bystrým pohľadom si našiel svoju obeť. Rozbehol sa za ňou. Nina v gumákoch o štyri čísla väčších nemala šancu. Už ju mal na dosah, naťahoval k jej ramenu dlhú ruku, keď temnú atmosféru naháňačky dotvoril rachot, až sa celá stavba zatriasla. To sa oheň dostal k agregátu, no najmä palivovým nádržiam.

Rozhodla sa rýchlo, využila chvíľkové zaváhanie strážcu a odzátkovala hrdlo kanistra. Z otočky na neho vychrstla plnú dávku rovno do tváre. Cielila na drobné svetielko cigarety, ktorú si spokojne cmúľal.

„Fajčenie zabíja,“ zavrčala sarkasticky, len čo zbadala, ako sa pred ňou prenasledovateľ v mihu sekundy premenil na chodiacu fakľu a osvetlil aspoň kúsok temnoty.

Strážca zreval bolesťou, snažil sa plamene strhnúť z tváre rukami. Nepomáhalo, tak sa hodil o zem, tiež bez želaného účinku. Najmä ak zhora dostal od dievčiny ďalšiu sprchu. To už ale nekričal, hlasivky mu zhoreli, počula len bezvýrazné chrčanie. Jeho telo sa ako v epileptickom šoku mrvilo na zemi a osvetľovalo jeden bok pásového transportéra. Garážou sa okrem blikotavého svetla a štipľavého dymu začal šíriť kyslý zápach spálenej kože a mäsa.

Nina na zadných dverách vozidla zbadala upevnenú lopatu, ktorá bola určená na vyprosťovanie zo zradného terénu. Vytiahla ju z úchytu a pár dobre mierenými údermi na hlavu svoju obeť zbavila trápenia. Obďaleč našla nejaké vrecia a staré plášte, ktorými udusila oheň. Nepríjemného smradu spáleniny sa však nezbavila.

Osamela v temnote bez akéhokoľvek zdroja svetla. Ešte silnejšie zovrela lopatu a utiahla sa do kúta, kde si sadla na nejaké škatule. Triasla sa zimou, mokrý uterák a nočná košeľa jej vôbec nepomáhali. V tejto tme si ani nemohla nájsť skrýšu. Hluk zvonku ju obral o počiatočné nadšenie a do jej srdca sa vkradol strach, ktorý silnel s pribúdajúcim časom a ruchom za stenou. Najmä keď si uvedomila, že je len otázkou času, kedy sa oheň rozšíri a niekto triezvy rozkáže vytiahnuť autá do bezpečia.

Knihu Stanica si môžete objednať v Martinuse momentálne ešte so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Peter Kalva (*1983, Slovensko) publikoval poviedky prevažne online na svojej webstránke alebo na tématických portáloch (Fandom.sk – Ohnivé pero). Jeho tvorba sa objavila v zbierkach poviedok ako Rozmarná fantastika (Hydra, 2015) a IstroCON (Hydra, 2019). V roku 2016 bol finalistom súťaže Poviedka IstroCONu s príbehom Vyslanci zo Západu (námet čerpá zo zrážky starých Slovanov s ranným kresťanstvom). Istý čas písal aj pre pánsky lifestylový magazín prevažne o spoločenských témach a zaujímavostiach z histórie či športu.

Minulý rok na jeseň mu vyšiel prvý román zo série Svet ľudí pod názvom Dedičstvo. Tretiu časť série má autor rozpracovanú a mala by vyjsť na budúci rok.


Podrobnosti o knihe

Stanica
Druhá časť série Svet ľudí
Žáner: sci-fi/fantasy
Autor. Peter Kalva
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2020
Počet strán: 264
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–89948–31–4


Súvisiaci link

Predstavujeme – Peter Kalva: Dedičstvo


11. decembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií