Horor 90. rokov dvadsiateho storočia (1. časť)

Nočná mora z Elm Street
Mary Reilly poster
Candyman 2
Halloween H20

Hovorí sa, že 90. roky hororu nepriali. Nie každý ale s týmto názorom súhlasí, ani ja. Aby sme si potvrdili, že v rokoch 1990 a 1999 sa v skutočnosti tomuto žánru darilo, pozrime sa naň s odstupom desaťročí.


V prvej polovici desaťročia kiná zasiahla vlna drahých, ambicióznych, produkčne kvalitne ošetrených, hviezdne obsadených a slávnymi režisérmi natočených kúskov. Tvorcovia sa áčkarsky pozerali na staré mýty a legendy na čele s legendárnym transylvánskym grófom (Dracula od Coppolu), vlkodlakom (Vlk od Mikea Nicholsa), upírmi (Interview s upírom od Neila Jordana), umelou bytosťou od Ženevského jazera (Frankenstein od Kennetha Branagha), doktorom Jekyllom a pánom Hydeom (Mary Reilly od Stephena Frearsa) a „Hammer“ (Ospalá diera od Tima Burtona). Hrali tu celebrity ako Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Julia Roberts, John Malkovich, Jack Nicholson, Gary Oldman alebo Johnny Depp. Koncom desaťročia Hollywood prihodil Múmiu s Brendanom Fraserom, ale tá spadá skôr do dobrodružstva à la Indiana Jones.

V polovici 90. rokov došlo k novej vlne slasheru. Odpálil ju svieži trhák Vreskot Wesa Cravena podľa čertovsky originálneho scenára Kevina Williamsona. Nasledovala ešte vydarenejšia dvojka, bravúrny Halloween: H20 a nie dokonalé, ale i tak nadštandardné záležitosti Fakulta a Viem, čo ste robili minulé leto. Nehororovou, ale aj tak nekompromisnou súčasťou obdobia sa stal seriál Dawsonov svet, ktorého duchovným otcom bol Williamson a ktorého ústredný hrdina natáčal amatérske horory.

Znovuzrodeniu slasherov predchádzala ich smrť. Postarali sa o to nekonečné pokračovania sérií Nočná mora z Elm Street, Halloween a Piatok trinásteho. Objavil sa šiesty Michael Myers, deviaty (!) Jason Voorhees. Už aj fanúšikovia boli otrávení. Vreskot všetko zmenil k lepšiemu.

Vlna tínežerských vyvražďovačiek (v ktorých puberťákov hrali mladistvo vyzerajúci tridsiatnici) zrodila generáciu talentovaných hercov (Neve Campbell, Rose McGowan, Skeet Ulrich, Matthew Lillard, Josh Hartnett, Timothy Olyphant), z nich však len malé množstvo dokázalo svoju hviezdnu pozíciu obhájiť aj po odznení slasherov.

Nové slashery nemali dlhé trvanie. Zničila ich nenažranosť producentov. Vôňa peňazí sa podpísala pod to, že im začali byť ukradnuté scenáre. Podľa toho to aj vyzeralo (béčko Temná legenda alebo Prízraky podľa Koontzovej knihy s Benom Affleckom, Petrom O´Tooleom a Lievom Schreiberom, čo bola kastingová kombinácia desaťročia). O tragikomickú bodku sa paradoxne postaral sám Kevin Williamson svojím príšerným režijným debutom s Katie Holmes Pomsta.

Občas sa v tomto období zjavila nová séria (Tremors, Leprechaun), ale nebolo to ono. Oveľa obľúbenejšie sa stali pokračovania filmov, ktoré boli natočené v predchádzajúcom desaťročí. V 90. rokoch sme sa takto dočkali dvojky a trojky Maniac Copa, trojky a štvorky Critters, štvorky Domu, trojky a štvorky Votrelca, dvojky Predátora, troch Candymanov, jedných Gremlins, troch Warlockov (v trojke došlom k preobsadeniu Juliana Sandsa za Brucea Paynea), troch Watchers (alias Prenasledovateľov), troch Detských hier, tretieho Evil Dead (aj keď Armáda temnôt šla skôr do fantasy), dvojky, trojky, štvorky a päťky Scanners, dvojky Pumpkinhead, dvojky Voskového múzea, piatich (!) Kukuričných detí, trojky a štvorky Texaského masakru motorovou pílou, tretieho Exorcistu.

Vracali sa i staré režisérske legendy. Craven dal svetu bombu Vreskot, nie bombu Upír v Brooklyne a drámu s Meryl Streep (ktorú si vydupal ako odmenu za natočenie Vreskotu 3). Carpenter natočil Šialenstvo so Samom Neillom (ktorý bol v tom čase v kurze vďaka Jurskému parku) a čudesnosti Mesto prekliatych a Upíri. Steve Miner síce urobil vynikajúci Halloween: H20, ale tiež komediálny krokohoror Jazero a melodrámu s Melom Gibsonon a slasherovou Kráľovnou vrieskania Jamie Lee Curtis Navždy mladý. Tobe Hooper spravil čudnú adaptáciu slušnej Kingovej poviedky o vraždiacom mangli, najdesivejším filmom Sama Raimiho v 90. rokoch bol nehororový Jednoduchý plán. Romero nakrútil kingovku Temná polovica (o oživenom vražednom literárnom pseudonyme!) a taliansky gore klasik Argento poviedkové Dve diabolské oči podľa Poea.

Talianska škola, kedysi legendárna, nezažívala v 90. rokoch šťastné obdobie. Režisér šokujúcich Kanibalov Ruggero Deodato nenatočil nič, čím by zaujal, Lucio Fulci v roku 1996 zomrel (jeho poslednými horormi boli neobjavné Dvere do ticha a Hlasy zo záhrobia) a Dario Argento prišiel s hororovým Fantómom opery.

Naopak, vcelku sa darilo hororovým komédiám (Rodina Addamsovcov 1 + 2, Smrť jej pristane).

Keď už sme sa ošuchli okolo Kukuričných detí, ich literárny otec Stephen King v 90. rokoch žiaril paradoxne prostredníctvom drám Vykúpenie z väznice Shawshank, Dolores Claiborne a Zelená míľa (a psychotrilerov Nadaný žiak a Misery). Čistokrvné horory z jeho pera sa dočkali rôzneho spracovania. Tu rozporuplného (mini-séria To), nepostačujúceho (The Mangler), tam vyložene zlého (Niekedy sa vracajú), čudného (Prepotrebné zbytočnosti). V lepšom prípade priemerného (Nočná zmena o jednej fakt hnusnej nočnej zmene s hlodavcami).

Príliš sa nedarilo jeho konkurentovi, Angličanovi Cliveovi Barkerovi, ktorého King vyhlásil za novú tvár hororu. Ale v 90. rokoch pozitívne zaujal snáď len Candymanom a čiastočne Plodom noci (so slávnou vedľajšou rolou sadistického psychiatra v podaní Davida Cronenberga). Clive je okrem toho známy sériou Hellraiser, ktorá sa v „našom“ desaťročí dočkala dvoch pokračovaní. Jedného horšieho ako druhého.

Dlhé trvanie mali ázijské horory na čele s Ringu (alebo Konkurzom kontroverzného Takašiho Miikeho). Mrazivé atmosféry, desivé, obludné scény, zlovestné tempo a šialené scény. Toto bol naozaj iný druh strašenia, než na aké sme boli dovtedy zvyknutí. Nasledovalo množstvo podobných hororov (vrátane amerických remakov), ale keďže drvivá väčšina vznikala po roku 2000 (napr. série Oko alebo Ju-On), touto vetou sa naša cesta s nimi končí.


Dokončenie článku zo dňa 30. 9. 2020


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. septembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií