Retro: Critters 4

Critters 4
Critters
Critters 2
Critters 3

„Critters 4? Fakt? Ozaj Critters 4? Štvorka? A prečo nie aspoň jednotka, keď už???“

Akoby som vás počul.

Alebo skôr tú časť môjho „lepšieho“ svedomia?

Aby som uviedol veci na pravú mieru. Critters 4 sú skutočne béčko. Jednotka z roku 1986, beztak polozabudnutá a uznávaná len v úzkom kruhu fanúšikov, je oproti štvorke oscarovým veľdielom. Napriek tomu mnohí z nás majú štvorku z celej série najradšej. Mne osobne sa odjakživa páčila aj jednotka (u ktorej prekvapí, aká vážna, seriózna, komorná a relatívne úprimne strašidelná je) s dvojkou (hoci u tej mi vždy trocha vadila kombinácia hororu a humoru – podľa mňa humor, česť výnimkám, zabíja horor). Trojka bola podstatne slabšia, ale začínal v nej 17-ročný Leonardo DiCaprio, tak aspoň bola sranda.

To štvorka, ktorá k nám zavítala rok po trojke (teda 1992), je béčko ako vyšité. Niekto by vari dokonca povedal céčko. Treba dodať, že len o rok neskôr do kín vtrhol revolučný Jurský park, oproti ktorému Critters 4 pôsobili značne spiatočnícky. Ako vec, ktorá zostala nejakým omylom zaseknutá v 80. rokoch, na začiatku deväťdesiatych ju niekto náhodou našiel a hodil do sveta.

Štvorka naozaj nie je niečo, čo by ste si dali do vitrínky. Ale možno aj áno, všetko na svete je subjektívne. Štvorka okato a bez servítky vykráda Votrelca. Malá posádka unavených a naštvaných mužov a žien, obrovské priestory vesmírneho plavidla (lietajúce Nostromo nahradila „ukotvená“ kozmická stanica) a v rozľahlých chodbách, šachtách a hangároch prebiehajúci boj o holý život s mimozemskou obludou. Objektívne treba ale dodať, že v tých časoch vykrádal Votrelca kadekto (Leviathan, Deep Star 6, Saturn 3).

Okrem Votrelca Critters 4 vykrádajú i Votrelcov. Ako Ellen Ripley, tak aj Charlie skončili na konci trojky zamrazení. Ale to sme sa dozvedeli až na začiatku štvorky. A v nej sa konečne prebúdza. A píše sa rok 2045. Fúha. Prúser.

Hoci si štvorka vykrádanie Votrelca za klobúk nedá, mne sa paradoxne práve inšpirácia kultovým sci-fi hororom Ridleyho Scotta z roku 1979 odjakživa páčila. Iste, chýba talent a vízia drsného britského umelca. Pre Ruperta Harveyho šlo o prvý a zároveň posledný film, ktorý režíroval. Už v tom čase bol však osvedčeným filmovým producentom. Jeho meno sa spájalo s filmami ako Sliz Chucka Russella, Nočná mora z Elm Street 5: Dieťa zo sna a, neprekvapivo, so všetkými dielmi ságy Critters. Ako režisér odviedol solídny kus atmosférickej práce; temné priestory, kde nikto nepočuje váš krik, a ak aj počuje, bohvieako vám nepomôže, majú niečo do seba.

Cesta k štvorke bola komplikovaná. Napríklad vôbec neexistoval dôvod, aby sa film odohrával tam, kde sa odohráva. Všetky tri diely sa diali v súčasnosti na planéte Zem, takže logicky nikomu nenapadlo, že by štvorka mohla byť kópiou Votrelca. Dvojnásobne nie 13 rokov po jeho premiére.

Pamätáte si na trojku? Jeden činžiak, jedna noc, skupinka vynervovaných susedov, Leo a pár ježovitých príšeriek, ktoré sú večne hladné a je im jedno, či si na večeru dajú kravu (živú), zvyšky pizze z koša alebo vás (živých či mŕtvych). Trojka sa ale, možno tak trochu nechtiac, preslávila i obskúrnym koncom. Počas záverečných titulkov totiž dej pokračuje veselo ďalej. A staneme sa pri tom svedkami, ako Charlie (kým preživší sú už v bezpečí) zostupuje do suterénu činžiaka. Tu nájde dve vajíčka, z ktorých sa môžu kedykoľvek vyliahnuť nové príšery. Tesne predtým, ako by ich rozstrieľal na kusy, sa s ním prostredníctvom hologramu skontaktuje starý kamoš Ug a oznámi mu, že ide o posledné vajíčka v celom vesmíre a je potrebné ich uchovať pre zachovanie rasy. Následne v pivnici pristane veľká kapsula, do ktorej má Charlie vajíčka uložiť. Koniec. Wtf??? Až na začiatku štvorky vidíme dokončenú scénu: Charlie síce chtiac-nechtiac poslúchol a vajíčka pokorne naložil do kapsule, avšak následne v nej zostal uväznený a kapsula automaticky vzlietla do vesmíru. Wtf 2.

Charlie, alias maskot série, sa vrátil aj do štvorky. Mierne retardovaný ale dobrácky Charlie (Don Keith Opper) v jednotke pomáhal na farme rodičov ústredného hrdinu, ale na konci našiel zmysel života a nechal sa naverbovať k mimozemským lovcom. Spolu s ich šéfom Ugom (Terrence Mann) sa vrátil aj v dvojke. V trojke ale chýbali. Väčšinu času. Drvivú väčšinu času. Na samom konci sa však obaja aspoň na chvíľku vrátili. V štvorke sú už kľúčovými postavami, ale každý, kto vyrastal na jednotke a dvojke, bude zmenou Ugovej povahy brutálne sklamaný. Je možné, že niektorí sa z toho nespamätali dodnes. Ale nebudem spoilerovať.

Okrem týchto dvoch pánov sa na palube vesmírnej stanice nachádza kopec zaujímavých týpkov. Tak napríklad expert na psychopatov Brad Dourif (Prelet nad kukučím hniezdom, legendárny Chuckyho hlas z Detskej hry a neskôr zradný Gríma z Pána prsteňov). Kto by však čakal, že odborník na magorov stelesní sadistického kapitána, mýlil by sa. Toho si zahral Eric DaRe z Mestečka Twin Peaks. Brad sa objavuje nečakane v kladnej úlohe, čo je niečo neuveriteľné. Ďalšou známou tvárou je Angela Bassett, ktorá je v posledných rokoch populárna vďaka aktívnej účasti v kontroverznej šou American Horror Story a ktorá len rok po béčku Critters 4 získala nomináciu na Zlatý glóbus za snímku Tina, kde stelesnila speváčku Tinu Turner.

V rovnakom roku sa objavil aj iný agresívny vesmírny šmejd, ale ako Critters 4, tak Votrelec 3 predstavovali v dobe svojho vzniku sklamanie. To už bol presnejšou ranou do čierneho o dva roky starší Predátor 2.

A čo Critters a budúcnosť, resp. súčasnosť? V roku 2014 vznikol amatérsky kraťas Critters: Bounty Hunter (s drobným cameom Terrencea Manna), a to je asi tak všetko. Občas sa hovorí o seriáli, ale ten dodnes nevznikol. Raz za čas padne zmienka o remaku, ale ani ten nikdy nevznikol. Čo je dosť šokujúce, pretože ešte pred pár rokmi vládla v Hollywoode móda, keď sa robili remaky snáď všetkých amerických hororov, od tých najslávnejších až po takmer zabudnuté. A Critters tam neboli. Škandál! Čiže podobná situácia, ako u spriaznených Gremlins, ktorí vznikli dva roky pred jednotkou Critters a ktorých práve Critters do nemalej miery vykrádali. Aj o Gremlins sa stále hovorí v súvislosti s remakom, ale reči sa hovoria a chlieb sa je. Vôbec, vďaka úspechu Gremlins z produkcie Stevena Spielberga sa okamžite vyrojilo množstvo podobných titulov, t. j. rodinných hororových komédií, kde sympatické postavy boli zabíjané malými obludkami. Okrem Critters napr. Ghoulies (1985).


Critters 4
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, 1992, 100 min.
Réžia: Rupert Harvey
Hrajú: Don Keith Opper, Terrence Mann, Angela Bassett, Brad Dourif, EricDaRe a ďalší.


Stručný prehľad celovečerných filmov o Critters:

  • 1986 – Critters. Réžia: Stephen Herek. Hrajú: Dee Wallace, M. Emmet Walsh, Billy Green Bush, Scott Grimes, Nadine Van der Velde, Don Keith Opper a i.
  • 1988 – Critters 2. Réžia: Mick Garris. V hlavnej úlohe: Terrence Mann, ďalej hrajú: Don Keith Opper, Scott Grimes, Cynthia Garris, Lindsay Parker, Sam Anderson a i.
  • 1991 – Critters 3. Réžia: Kristine Peterson. V hlavnej úlohe: Leonardo DiCaprio, ďalej hrajú: Aimee Brooks, Christian Cousins, Joseph Cousins, Terrence Mann, Frances Bay, Don Keith Opper a i.

Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


5. januára 2018
Ivan Kučera