Retro: Mary Reillyová

Mary Reilly poster

„Biedna smrť za celoživotnú drinu.“ – „Svätá pravda. Toto je slzavé údolie.“

Dr. Jekyll je legendárna hororová ikona. Doktor a vedec. Ako kolega Victor Frankenstein, i on škaredo doplatil na svoje experimenty. No na rozdiel od Victora nevytvoril monštrum, ale sám sa na jedno premenil. Na monštrum kruté, sadistické, smrteľne nebezpečné, úchylné a vraždiace. Síce nie 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Len občas. Vtedy však netvor nad jeho civilizovaným Ja totálne preberie kontrolu. Začne sa teror a krvavý kúpeľ.

Celé to pochádza z pera britského spisovateľa Roberta Louisa Stevensona, okrem iného autora klasiky detskej literatúry, Ostrova pokladov. Príbeh Dr. Jekylla bol v minulých desaťročiach veľakrát sfilmovaný. Spomeňme televízne spracovanie s Michaelom Caineom zo začiatku 90. rokov, verziu, v ktorej doktora v roku 2003 hral John Hannah z Múmií Stephena Sommersa alebo komediálnu variáciu z roku 1995 nazvanú sebavedomo Dr. Jekyll a slečna Hydeová. Dr. Jekyll sa stal aj vedľajšou postavou v Lige výnimočných, kde ho stvárnil Jason Flemyng.

Jekyllov odkaz sa nepriamo pretavil aj do komiksov. Veď kto iný je Hulk, ak nie jeho komiksová parafráza? Najnovšie sa mal stať tvárou čerstvo budovaného vesmíru štúdia Universal. Spadali by doňho gróf Dracula, Neviditeľný muž alebo vlkodlak. Skončilo sa to však pri nie príliš šťastnom jednom pokuse; v Múmii s Tomom Cruiseom hral Dr. Jekylla Russell Crowe. Postava mala byť vnímaná ako marvelácky Nick Fury, nedopadlo to však tak a dnes sa zdá, že sa s Russellom už nikdy nestretneme.

V roku 1996 dostal niekto v Hollywoode dobrý nápad: pozrieť sa na notoricky známy príbeh Dr. Jekylla a pána Hydea inak. Úplne inak. Originálne a osviežujúco. Nie z pohľadu doktora, ale očami utiahnutej, zjazvenej a otcom násilníkom-alkoholikom traumatizovanej slúžky. Aby nebolo originálnych vecí málo, slúžku si zahrala vtedajšia hollywoodska bohyňa Julia Roberts. Bol to zaujímavý pocit – vidieť živelnú Pretty Woman v úlohe tichej komornej. Film každopádne nie je voľnou adaptáciou Stevensonovho románu, ale adaptáciou novely od Valerie Martin.

Okrem Julie Roberts, jednej z najväčších hviezd 90. rokov, si v snímke zahral John Malkovich (Ríša slnka, S nasadením života). V podporných rolách potom môžete zahliadnuť či už Michaela Gambona (budúci Dumbledore) ako hrdinkinho (pedofilného?) otca, Michaela Sheena (Underworld) ako sluhu, v menšej úlohe Ciarána Hindsa (nedávno zaujal ako sir John v seriáli podľa Dana Simmonsa The Terror alebo v Justice League) a Glenn Close (Osudová príťažlivosť) ako ráznu bordelmamu (ozaj).

Vidno, že ide o americko-britskú koprodukciu. Typicky anglické kulisy sa noria do hustej hmly, v ktorej počujete, ako sa k vám blížia kroky, ale vidíte len obrysy postavy. Do toho historické budovy, ich exteriéry i interiéry. A úslužné komando komorníkov pripravených kedykoľvek splniť svojmu pánovi akékoľvek prianie. Nad filmom sa vznáša temná, drsná, pochmúrna a depresívna atmosféra. Ak ste v tej dobe skončili ako slúžka za minimálny plat makajúca od rána do noci, dalo by sa povedať, že ste dopadli dobre. A to som vám nepovedal o úhoroch. A radšej ani nepoviem.

Režisér britského pôvodu Stephen Frears (Hrdina proti svojej vôli s Dustinom Hoffmanom) vedel, čo robí a aký pocit chce v zničenom, znechutenom divákovi vyvolať. Výdatne mu svojou prácou v dotvorení uhrančivej atmosféry pomohol ako kameraman Philippe Rousselot (Medveď, Kadiaľ tečie rieka, Interview s upírom), tak hudobný skladateľ George Fenton (Gándhi, Krajina tieňov).

Krvavými scénami sa šetrí, ale možno o to je to mrazivejšie a pôsobivejšie. A nebojte sa, o krv úplne neprídete. V jednej scéne je po celej miestnosti. Až po strop. Doslova. A radšej nechcem vedieť, na čo pánu Hydeovi slúžila krysa v posteli.

Zaujímavé je, ako tvorcovia vyriešili Hydeov vzhľad. Hoci i toho samozrejme hrá John Malkovich, po fyzickej stránke vyzerá úplne inak, ako Dr. Jekyll. Ten je uhladený, s briadkou a kratšími vlasmi. Civilizovaný, sympatický, empatický. Pán Hyde je primitívny násilník, nahladko oholený a okolo psychopatickej hlavy mu vejú dlhé vlasy. Keďže sa pán Hyde zjavuje na scéne pomerne rýchlo po „odchode“ Dr. Jekylla, bol som zvedavý, ako to tvorcovia vysvetlia. Použili by v realistickej dráme bizarné vysvetlenia, že keď sa oholený Hyde mení na Jekylla, behom pár sekúnd mu narastie briadka? Nakoniec sa vysvetlenia dočkáme vo finále, v pomerne odpornej, hoci nie príliš explicitne nakrútenej, scéne „prerodu“. Dobrý nápad, palec hore.


Mary Reillyová (orig.: Mary Reilly)
Žáner: horor
Výroba: USA, Veľká Británia, 1996, 108 min.
Réžia: Stephen Frears
Hrajú: Julia Roberts, John Malkovich, Ciarán Hinds, Michael Gambon, Glenn Close, Michael Sheen a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


30. novembra 2018
Ivan Kučera