Retro: Viem, čo ste robili minulé leto

I Know Whit You Did Last Summer

Štvorica stredoškolákov neúmyselne zrazí muža v rybárskom oblečení. Telo hodia do mora. Po roku sa temný duch z ich minulosti vracia. A má chuť na ustrice, pardon, na krvavú pomstu.

Viem, čo ste robili minulé leto (občas sa objavujúce aj pod alternatívnym prekladom Tajomstvo minulého leta) patrí do Novej vlny slasheru odpálenej v roku 1996 Vreskotom a nasledovanej Vreskotom 2, Fakultou, paródiou Scary Movie, Nezvratným osudom alebo vynikajúcim filmom Halloween: H20 (niektorí, vrátane mňa, do tohto zoznamu pokútne radia aj seriál Dawsonov svet). Scenáristicky si ho vzal na paškál legendárny Kevin Williamson, u ktorého vtedy šlo o vrcholné obdobie plné úspešných rán do stredu terča. O obdobie, ktoré sa mu dodnes nepodarilo adekvátne (resp. vôbec) zopakovať.

Treba ale dodať, že Kevin v prípade tohto filmu nie je vyzdvihovaný úplne oprávnene. Príbeh totiž nevymyslel on, ale americká spisovateľka Lois Duncan (mnohé jej romány vyšli aj u nás), ktorá zomrela v roku 2016 vo veku 82 rokov. Jej knihu Kevin spracoval do podoby scenára. Na strane druhej, kto pozná Williamsonov ostrý, dravý a originálny štýl písania, určite aj v tejto snímke nájde plno jeho typických poznávacích znamení a styčných bodov. Kde v tom čase bol Kevin, tam sa zábavným spôsobom porušovali zastarané hororové pravidlá. V prípade tohto filmu síce nie až tak, ako vo Vreskotoch, ale bez debaty i tu nájdete viacero dobrých nápadov. Medzi najlegendárnejšie pravidlo slasherov dlhé desaťročia patrilo, že prežiť môže len panna. No tak tu určite nie, tu sa poburujúco sexuje už v úvodných minútach. A podobných osviežujúcich nápadov tu nájdete viac. Ale nie až tak, ako vo Vreskotoch. To určite nie.

ZAČIATOK SPOILEROV

Otázkou je, či je identita vraha taká slabá zámerne. Či išlo o akýsi špeciálny vtip pre fanúšikov slasheru, ktorí sú zvyknutí, že identita má byť šokujúca, alebo jednoducho došli nápady. Hlavný záporák nie je ničí utajený brat ani sesternica, žiadny šokujúci twist sa nekoná. Proste ide o obyčajného chlapíka, ktorý bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, došlo k zrážke, postavy ho hodili do mora a on si rok počkal, asi aby to pekne znelo, a potom vyrazil na cestu pomsty. Oceňujem aspoň vcelku zaujímavý detail, že práve v tej chvíli sa vracal od vraždy, ktorú vlastnoručne spáchal (a ktorú narafičil ako samovraždu). Čiže postavy nakoniec nemôžeme úprimne nenávidieť, keďže zabili vraha. A vlastne nezabili, ehm.

KONIEC SPOILEROV

Čo otázkou nie je, to je silný kasting. Nakoniec sa však žiadnemu z hercov nepodarilo stať sa stabilnou súčasťou áčkarského hollywoodskeho diania. Blízko k tomu mala Jennifer Love Hewitt a Sarah Michelle Gellar, ale aj ony napokon skončili „len“ v seriáloch (Buffy, Stratené duše, Myšlienky vraha). Dnes je o ne minimálny, až žiadny záujem. Schopnejšou z tejto dvojky sa javila byť Sarah, ktorá to síce pred kamerou hrala na menej inteligentnú blondínu, ale inak veľmi dobre vedela, čo robí. V tom čase sa nestratila ani vo filmoch a pripísala si na konto pár solídnych hitov (Veľmi nebezpečné známosti, horor Nenávisť, hraná verzia Scooby-Doo). Nakoniec však ani ona nevyhrala súboj s časom.

Tretieho do partie hrá Freddie Prinze Jr., s ktorým sa Sarah stretla práve v Scooby-Doo. Obaja si padli do oka natoľko, že v roku 2002 bola svadba. Manželstvo trvá dodnes a sú z neho dve deti. Freddieho hviezdne obdobie netrvalo dlho, bolo mu počas neho často vyčítané, že je len peknou tvárou a nič viac. No treba sa ho zastať, vo Viem, čo ste robili minulé leto je ako chudobný pracant Ray uveriteľný, fajn a v pohode.

Za asi najschopnejšieho herca spomedzi ústrednej štvorice by sme mohli označiť Ryana Phillippea (vo Veľmi nebezpečných známostiach hral brata Sarah). Ryanovi bola predpovedaná sľubná budúcnosť, no hoci má vo filmografii pár poriadnych zárezov (Únoscovia Christophera McQuarrieho, Eastwoodove Zástavy našich otcov, Obhajca s Matthewom McConaugheym), dnes to nie je ono. Vo vedľajších rolách sa objavia Johnny Galecki (Teória veľkého tresku), Brigitte Wilson (Mortal Kombat) a psycho Anne Heche (6 dní, 7 nocí).

O réžiu sa postaral Jim Gillespie (D-Tox) a kým scenár je pomerne svieži, réžia je naopak staromódna a konzervatívna. Mne osobne to nevadilo. Užil som si aj pôsobivú výpravu. Toto nie je zaspaté Woodsboro, toto je ponuré prímorské mestečko, kde musíte každý deň tvrdo makať na mori, aby ste uživili seba a svoju rodinu. Atraktívne prostredie dotvárajú adekvátne dekorácie a výprava (lode, pláže, doky, mraziarne, rybárske siete a, samozrejme, háky).

Tým sa plynulo dostávame k ústrednému vrahovi, ktorý vraždí hákom. Ide o pôsobivú zbraň v hororoch, to vedel už Candyman. „Rybár“, ako by sme ústredného zabijaka snáď mohli familiárne volať bez toho, aby nás niekedy v noci navštívil, je uchádzajúca, dobrá hororová ikona. Jeho plášť a hák sa pre niektorých fanúšikov žánru stali kultovými, hoci, prirodzene, nejde až o takú klasickú postavu, ako bol Freddy Krueger, Michael Myers alebo „duch“ z Vreskotov.

Viem, čo ste robili minulé leto je oproti ostatnej tvorbe Kevina Williamsona tradičnejšie. Zaskočí i množstvo pozoruhodne nelogických hovadín, ktoré sa ale mnohí diváci naučili brať ako súčasť slasheru, a tak scenáristi nevideli na nich nič zlé. Takže zakrvavené mŕtvoly miznú behom pár desiatok sekúnd a nezostane po nich ani kvapka krvi, dokonca ani jeden krab (viď scéna s kufrom auta). V nemom úžase zostanete aj zo správania sa postáv. Ak by ste pred desiatkami svedkov hystericky vrieskali, že ste z pódia práve videli, ako sa hore na temnom balkóne odohrala brutálna vražda, skutočne by prvou reakciou davu bolo, že by vás obkľúčili, obmedzili na osobnej slobode a pozerali sa na vás ako na čudáčku roka? Otázne je aj sporné rozhodnutie tvorcov použiť na zásahy hákom do ľudského tela zvukové efekty, ako keď niekoho mlátili Bud Spencer a Terence Hill v Superpolicajtoch z Miami. Nechýbajú ani iné absurdity (ostrihané vlasy, wtf).

Každý úspešný slasher sa vracia vo forme pokračovaní. Inak tomu nebolo ani tu. Napriek čudným posledným sekundám jednotky sa do dvojky (1998) vrátili všetci preživší a výprava bola presunutá na tropický ostrov. Trojka (2006) už bola značne mimo, odohrávala sa v horskom mestečku (v ktorom úplne nezmyslene vraždí „rybár“) a s jednotkou a dvojkou už nemala takmer nič spoločné. Občas sa hovorí o remaku.


Viem, čo ste robili minulé leto (orig.: I Know Whit You Did Last Summer)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1997, 101 min.
Réžia: Jim Gillespie
Hrajú: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Bridgette Wilson, Anne Heche, Johnny Galecki, Muse Watson a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


2. augusta 2019
Ivan Kučera