Retro: Exorcista

Exorcist I poster
Exorcist II poster
Exorcist III poster
Exorcist Beginning poster
Exorcist Dominion

V rokoch 2004 a 2005 sa stala šialená vec. Mali premiéru dva filmy, ktoré boli rovnaké a zároveň iné. Nechápete? Bodaj by ste chápali, keď v tom mal pazúry diabol.

To bolo celé tak. V roku 1973 mal premiéru kontroverzný hit nakrútený podľa knihy Williama Petra Blattyho. Dodnes ide spolu s Rosemary má dieťatko (1968) a Prichádza Satan! (1976) o jeden z najslávnejších satanských hororov kinematografie.

V roku 1977 dostal film Williama Friedkina neveľmi vydarené pokračovanie s podtitulom Kacír. V roku 1990 pribudla trojka režírovaná autorom knižnej predlohy osobne. Hoci žiadne z pokračovaní nezaznamenalo rovnaký úspech a pozitívny ohlas, štúdiu to nedalo spávať a rozmýšľalo, čo s tým. Až prišlo na nápad s prequelom. Koho by nezaujímalo, kedy sa otec Merrin (v jednotke a dvojke stvárnený Maxom von Sydowom) stretol s démonom Pazuzu prvý raz? Fascinujúca predstava, z ktorej sme dostali malú ochutnávku v Kacírovi, kde na začiatku bola umiestnená zaujímavá a dráždivá retrospektíva.

Mňa rozhodne taký film zaujímal a čakal som, čo z toho vyjde. Ani v najhoršom sne som nečakal, že toto. Pritom teoreticky nejde o vyložene zlý film. Ale jeho zákulisné problémy sú natoľko nesmierne gigantické a obskúrne, že z neho urobili pitoreskný úkaz desaťročia. Máte plno filmov, ktoré sa počas nakrúcania alebo v strižni vymknú spod kontroly a stane sa z nich torzo, ktoré ide zbedačene do kín, kde oň nezakopne ani besný šakal. No je len minimum filmov, ktoré sa nevydaria až do takej miery, že štúdio pustí von obidve verzie. Vlastne si momentálne spomínam iba na revenge movie s Melom Gibsonom Odplata.

Prequelovský Vyháňač diabla to mal ťažké už pred prvou klapkou. Mal nakrúcať John Frankenheimer, Merrina chcel hrať Liam Neeson a na jeho mladého pomocníka otca Francisa sa s chuťou chystal Ryan Phillippe zo slasheru Viem, čo ste robili minulé leto. Následne Frankenheimer zomrel, Phillippe bol „odídený“ a na chudáka Liama sa zabudlo.

Film nakoniec predsa len vznikol a prešumel kinami v roku 2004, nesúc podtitul Počiatok. Štúdio na stoličku režiséra posadilo uznávaného scenáristu Paula Schradera, ktorý síce ako režisér nestál za veľa (nehororový horor Mačací ľudia s Malcolmom McDowellom z roku 1982), ale ako scenárista bol podpísaný pod kultovými projektmi Martina Scorseseho Taxikár, Posledné pokušenie Krista a Zúriaci býk. Nápad zveriť réžiu satanského prequelu tomuto pánovi bol na prvý pohľad bravúrny, lenže čoskoro producenti zistili, že o jeho víziu nestoja. To, čo robil so zverenou látkou, sa im nepáčilo. Dochované verzie tvrdia, že nakrútil plazivú, príliš temnú, tiesnivú a psychologicky mimoriadne znepokojivú zákernosť hrubého zrna. Do úlohy Merrina obsadil Stellana Skarsgårda, jeho pomocníka stelesnil Gabriel Mann a hlavnú ženskú rolu Clara Bellar (A. I – Umelá inteligencia).

Producenti boli výsledkom zhrození. Štúdio film odmietlo pustiť do kín. Namiesto toho najalo fínskeho dravca Rennyho Harlina, dalo mu nazvyš pár miliónov dolárov a voľné ruky, aby výsledok prestrihal, dotočil ľubovoľné nové scény, proste, aby si s tým urobil, čo chcel. Ale na konci musel zostať „komerčný horor“. Niečo chytľavé, akčné, mohli tam byť efekty, tie majú diváci radi. Muselo to byť hlučné a veľkolepé. Na túto šialenú, samovraždu pripomínajúcu misiu štúdio z dodnes neveľmi uspokojivého dôvodu najalo režiséra, ktorý síce nakrútil kulty tak akčné (Smrtonosná pasca 2, Cliffhanger), ako hororové (Väznica, Nočná mora z Elm Street 4), ale zároveň pirátskym veľkofilmom Ostrov hrdlorezov pár rokov dozadu zruinoval slávne štúdio Carolco a v 90. rokoch sa pokúsil urobiť akčnú hviezdu zo svojej manželky Geeny Davis. TENTO človek mal zachrániť ich nový film???

Harlin nezaháľal. Mnohé scény vystrihol a nemilosrdne vyhodil do koša a na ich miesto dotočil iné. Okrem toho film drasticky preobsadil. Stellan zostal, ale Mann nemal čas na dotáčky, a tak bol vystrihnutý aj z tých pár scén, ktoré sa z pôvodnej Schraderovej verzie uchovali. Na jeho miesto prišiel James D´Arcy. Rovnako preobsadená bola i Clara Bellar, konkrétne za Izabellu Scorupco z bondovky Zlaté oko.

Film v kinách bohvieako nezabodoval, ale mne osobne sa vcelku páčil. Atmosféra nebola zlá, výprava vykazovala istý nemalý stupeň pôsobivosti, nápad ukázať Merrinov „zrod“ sám osebe je chytľavý a zaujímavý, snímka obsahovala viacero brutálnych scén a silných momentov. Nedá sa však povedať, že by celok oslnil a niektorí ho dokonca pokladajú za jeden z najnevydare­nejších hororov roka. OK, v porovnaní so zombies bombou Zacka Snydera Úsvit mŕtvych z toho istého roku nový Exorcista naozaj kopal za nižšiu ligu. Avšak v porovnaní s Mutantom 3 to bol zázrak.

Z akého šialeného dôvodu chcelo štúdio nalákať puberťákov na prequel legendárneho, desaťročia starého a vyložene „dospelého“ hororu? A keď už, prečo namiesto agresívneho tridsiatnika najali muža narodeného v roku 1946? A keď už ho najali, prečo ho nekontrolovali, aby včas zistili, čo sa deje?

O rok neskôr, v roku 2005, sa k divákom dostala Schraderova verzia s podtitulom Pod nadvládou zla. Ale každý, kto čakal avizované špičkové hororové majstrovstvo, zostal kruto sklamaný. Ide o dva diametrálne odlišné filmy, to áno. S iným prístupom, iným štýlom, inými scénami, iným vyznením a veľakrát aj inými postavami. Niektoré nápady zostali zachované v oboch verziách, niektoré nie. Kým otec Francis v Schraderovej verzii mal k Merrinovi pomerne nepriateľský vzťah, u Harlina ho obdivuje. Otec Francis každopádne zostal v oboch filmoch. To sa nedá povedať o Clare Bellar ako doktorke Rachel. Hoci aj u Harlina má Merrin spojenca v lekárke, Harlin postavu preobsadil a aby bola zábava, premenoval ju na Sarah.

Harlin v rámci zatraktívnenia pridal nahotinky (sprcha), polopatistické odpornosti (blázinec, sexistický alkoholik s vredmi na tvári) a drsňáčiny (u Schradera by ste márne hľadali moment, v ktorom deti napadne svorka hyen).

Renny pridal nielen zopár (ton) počítačových efektov, ale tiež béčkarskejšie strašenie, keď v hrobovom tichu zvrieskne hudba. Renny sa nezaprie a ide na efekt. Kým u Schradera záverečná bitka medzi vojakmi a domorodcami takmer nebola, on si vzájomné vyvražďovanie užíva. Už prvá scéna (masívne bojisko s ukrižovanými križiakmi) naznačovala, akým smerom sa bude uberať. Schraderova verzia má minimum počítačových efektov a tie, čo má, sú na úrovni brakového televízneho seriálu. Zvesti o bravúrnej Schraderovej verzii neboli pravdivé.

V roku 2016 sa na televízne obrazovky dostalo seriálové spracovanie, ktoré sa prvú polovicu tvárilo ako parazit na slávnom filme a v druhej sa šokujúco zistilo, že šlo o plnohodnotné pokračovanie prvej časti. O rok neskôr prišla druhá séria, ktorá už bola o poznanie nudnejšia. Momentálne sa zdá, že tretia bola stopnutá a nikdy sa jej nedočkáme. To ale neznamená, že Pazuzu povedal svoje posledné slovo. Viete predsa, akí sú démoni.


Stručný prehľad filmových Exorcistov:

  • 1973 – Vyháňač diabla (orig. The Exorcist). Réžia: William Friedkin. V hlavnej úlohe: Max von Sydow, v ďalších úlohách: Ellen Burstyn, Linda Blair, Lee J. Cobb a i.
  • 1977 – Vyháňač diabla 2: Kacír (orig.: Exorcist II: The Heretic). Réžia: John Boorman. V hlavnej úlohe: Richard Burton, v ďalších úlohách: Linda Blair, Max von Sydow, Louise Fletcher, James Earl Jones a i.
  • 1990 – Vyháňač diabla 3 (orig.: Exorcist III). Réžia: William Petter Blatty. V hlavnej úlohe: George C. Scott, v ďalších úlohách: Brad Dourif, Ed Flanders, Don Gordon a i.
  • 2004 – Vyháňač diabla: Počiatok (orig.: Exorcist: The Beginning). Réžia: Renny Harlin. V hlavnej úlohe: Stellan Skarsgård, v ďalších úlohách: Izabella Scorupco, James D'Arcy, Julian Wadham, Ralph Brown a i.
  • 2005 – Vyháňač diabla: Nadvláda zla (orig.: Dominion: Prequel to the Exorcist). Réžia: Paul Schrader. V hlavnej úlohe: Stellan Skarsgård, v ďalších úlohách: Gabriel Mann, Clara Bellar, Billy Crawford, Ralph Brown, Julian Wadham a i.

Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


17. augusta 2018
Ivan Kučera