Retro: Halloween: H20

Halloween H20

Pätnásť rokov čakal zavretý v ústave. Potom išiel strašiť.

Skoro sa zmráka. Slnko ráno vstáva veľmi neskoro. Ulicami sa potulujú do vetroviek a šálov zababušení ľudia. Hlavy ukryté pod kapucňami. Silný vietor z korún stromov strháva posledné lístie. Prší. Babie leto už nepríde. Všade samá hmla. V oknách bytov a na verandách svietia do tmy svetlonosi.

Vitajte v období najobľúbenejších sviatkoch Michaela Myersa.

Myersa zavreli už ako dieťa do psychiatrickej liečebne, keď brutálne zavraždil svoju sestru a jej priateľa. V ústave sa ho ujal Dr. Loomis (Donald Pleasence), ktorý sa snažil v tejto temnej duši nájsť aspoň slabé svetielko nádeje. Keď pochopil, že Michael je čisté zlo, navždy ho zavrel do cely bez možnosti podmienečného prepustenia na slobodu. Lenže na Halloween 1978 sa dospelému Myersovi podarilo utiecť. Namieril si to do rodného Haddonfieldu, kde stalkoval tínedžerku Laurie Strode (na filmovom plátne debutujúca Jamie Lee Curtis). Pozabíjal jej všetkých priateľov. Medzitým do mesta prišiel Loomis, ale neskoro – krvavú masakru prežila iba Laurie. Loomis Myersa zastrelil. Mladé dievča previezli do nemocnice. Ukázalo sa ale, že Myers prežil. Pokračoval v šialenom prenasledovaní a povraždil celú nemocnicu.

To je v skratke dej prvých dvoch dielov kultovej série. Až v dvojke (podobne, ako v inej slávnej dvojke, Impérium vracia úder), sme boli ovalení šokujúcim rodinným twistom.

V rokoch 1981 – 1995 vzniklo ďalších päť dielov. So ságou sa spájajú tucty absurdných zaujímavostí. Napríklad v trojke Myers vôbec nevystupoval (!), neskôr sa z neho stala bábka v rukách okultnej sekty (!!) a jeho malú neter v častiach z rokov 1988 a 1989 hrala Danielle Harris, pričom hrala aj v remaku Roba Zombieho, ale úplne inú postavu (!!!). A takto by sme mohli pokračovať. Lenže dnes sa budeme baviť o sedmičke. Pre mňa najlepšej epizóde série.

Dôležitý je rok 1996. Vtedy síce žiadny Halloween nevznikol, ale premiéru mal iný legendárny slasher – Vreskot režiséra Wesa Cravena a scenáristu Kevina Williamsona. Bol to úspech na všetkých frontoch. Odpálil novú vlnu žánru. Jej najvýraznejšou tvárou sa stal Williamson. Mnohé z týchto vyvražďovačiek produkoval Harvey Weinstein, dnes kvôli množstvu sexuálnych škandálov zrazený z pozície jednej z najvýraznejších osobností Hollywoodu až na samé dno. Veci ako Vreskot 2, žraločia Zradná hlbočina, Fakulta alebo Viem, čo ste robili minulé leto boli šikovné, originálne vyvražďovačky. Dali fanúšikom všetko, po čom túžili (sex, krv plus ikonického vraha) a pár bonusov navyše (vynikajúce hlášky, perfektné dialógy, ostré scenáre, osviežujúco nepredvídateľne sa hrajúce s klišé – kým dovtedy sa hrdinka konca dožila, len ak bola panna, vo Viem, čo ste robili minulé leto sexovala v úvodnej päťminútovke).

V tomto pre vyvražďovačky silnom období vznikol Halloween: H20. Réžie sa chopil veterán Steve Miner (Piatok trinásteho 2 a 3, Dom, Warlock). V 90. rokoch sa pokúšal prebojovať do iných žánrov (Navždy mladý s Melom Gibsonom a Jamie Lee Curtis, Môj otec hrdina s Macaulayom Culkinom), ale nie príliš vydarene. Nakoniec bol rád, keď mu Weinstein ponúkol réžiu Halloweenu. Miner odviedol dokonalú robotu. Snímka má v jeho réžii perfektne tiesnivú atmosféru a dokonale vystupňované napätie.

Do kultovej úlohy Loomisa by sa bezpochyby vrátil Pleasence. Hral skoro vo všetkých dieloch (s výnimkou tretieho, ktorý do univerza nezapadá), avšak v tom čase bol už tri roky po smrti. A tak sa vracia iba symbolicky vo forme fotky z úvodu a následne si vypočujeme jeho monológ. Treba dodať, že bez neho je to mrazivejšie. Pleasence bol v tejto úlohe síce legendou, ale zároveň ku koncu výrazne „prehrával“. To po prvé. A po druhé: bez neho sa o obete bojíme viac. Teraz na všetko zostala úbohá Laurie sama, nemôže sa spoľahnúť na Loomisovu autoritu.

Rolu ochrancu mladých v H20 preberá práve ona – alkoholička s desivou minulosťou, z ktorej sa nikdy nespamätala. Zmenila si meno, zmenila si identitu, zmenila si dokonca účes a ako riaditeľka renomovanej nóbl školy uprostred lesov (!) sa snaží zabudnúť na históriu. Nič nepomohlo. Má dospievajúceho syna (Josh Hartnett) a priateľa (sympaťák Adam Arkin z Nemocnice Chicago Hope). Každý Halloween s utrpením čaká, čo sa stane. Zvyšok sveta síce nevie, kto je, ale zvyšok sveta vie, kto bol Myers. A pokladá ho za mŕtveho. Ona však nie. Laurie (teraz už vlastne Keri), verí, že jej šialený brat stále žije. A hľadá ju. A keď ju nájde, dopadne to veľmi škaredo.

Má, prirodzene, pravdu. Myers nielenže žije a naozaj ju hľadá, ale podarilo sa mu dostať sa k tajnej zložke v Loomisovej ordinácii. Ťažko povedať, kde bol posledných dvadsať rokov. Vieme však, prečo zaútočil až teraz. Lebo má slabosť pre číslo 17. Sedemnásť rokov mala Laurie, keď na ňu prvý raz zaútočil. Sedemnásť mala jej/jeho staršia sestra, keď ju zavraždil. A tento rok má sladkých sedemnásť Lauriein syn.

Myers pri získavaní tajného spisu zabije nielen dvoch puberťákov (v jednom spoznáte Josepha Gordona-Levitta, neskôr Batmanovho nástupcu v Návrate Temného rytiera), ale i Loomisovu dlhoročnú asistentku Marion. Tú si opäť zahrala Nancy Stephens. Hoci začiatok je ostrý a krvavý, neskôr sa tempo upokojí. Na Myersovi z H20 je pôsobivé, že (na rozdiel od predchádzajúcich dielov) nevraždí každého, koho stretne.

Podobných žmurknutí, ako toto s Marion, je H20 plný. Nechýba hokejová maska Jasona Voorheesa, trojitý fór v podobe Janet Leigh ako zvedavej sekretárky (jednak ide o hororovú ikonu z klasiky Psycho, jednak o mamu Jamie Lee Curtis a jednak hrá postavu menom Norma – Norman Bates ju v Hitchcockovom slávnom filme zabil). Dokonca je v telke pustený Vreskot 2. Williamson sa na H20 podieľal ako producent a je možné, že nenápadne pomáhal scenáristom s hláškami (niektoré z nich sú typicky „williamsonovské“). Autori scenára sa na to rozumne vykašali a nadväzujú čisto na jednotku s dvojkou, zvyšok série ignorujú.

Jamie je vo svojom návrate fenomenálna a presvedčivá. V Arkinovi má morálnu podporu, Hartnett je v pohode a potešia vás aj jeho kamaráti, medzi ktorými spoznáte predovšetkým neskôr na štyroch Oscarov nominovanú Michelle Williams. Poteší raper LL Cool J ako vrátnik na nočných službách píšuci erotické horory.

Na H20 treba oceniť nádhernú, pochmúrnu, znepokojujúcu atmosféru. Chladné, hlboké a temné noci, vietor, šumiace lístie, mokré chodníky a k temnej oblohe sa prosebne načahujú holé koruny stromov.

Po tomto skvelom krváku sa v roku 2002 objavilo v kinách pokračovanie s podtitulom Vzkriesenie. Nestálo za veľa, ale v jeho úvode sa vracia Jamie Lee Curtis. Neskončí sa to s ňou však na úrovni a je popreté silné finále H20, ktoré Myers zdanlivo nemal šancu rozchodiť. Napriek tomu je vo Vzkriesení živý a zdravý. Vysvetlenie je rovnako úžasné ako absurdne vykonštruované. Že šlo o slabý horor, je jedna vec, avšak ani nezarobil žiadne extra pekné peniaze. To bol hlavný dôvod, prečo sa v nakrúcaní ďalších dielov nepokračovalo. Až v roku 2007 režíroval kontroverzný Rob Zombie škandalózny, vcelku vydarený remake. V roku 2009 pridal dvojku, ale už to nebolo ono a tak to štúdio zasa stoplo.

Nedávno sa skončilo nakrúcanie novej časti, ktorá by mala brať do úvahy iba jednotku a možno dvojku, ostatné časti zrejme nie. Vracia sa Jamie Lee Curtis a v boji proti šialenému bratovi jej pomocnú ruku podá nielen dcéra, ale aj vnučka. Tri generácie Strodeových? To chceme vidieť.


Halloween: H20
Žáner: horor, thriller
Výroba: USA, 1998, 86 min.
Réžia: Steve Miner
Hrajú: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett, Adam Arkin, Michelle Williams, LL Cool J, Jodi Lyn O'Keefe, Adam Hann-Byrd, Janet Leigh, Joseph Gordon-Levitt, Nancy Stephens, Chris Durand a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doterajšie diely Retro rubriky

Retro: Halloween: H20 – Ivan Kučera

Retro: Vikingovia – Ivan Kučera

Retro: Votrelec 4: Vzkriesenie – Ivan Kučera

Retro: Vladimír Babula: Signály z vesmíru – Igor Čonka

Retro: Kukuričné deti – Ivan Kučera

Retro: Anaconda – Ivan Kučera

Retro: Cujo – Ivan Kučera

Retro: Critters 4 – Ivan Kučera

Retro: Kongo – Ivan Kučera

Retro: Candyman – Ivan Kučera

Retro: A. Š. Kalma: Prípad BLZ a Čierne trofeje – Lenona Štiblaríková

Retro: Batman navždy – Ivan Kučera

Retro: S autorom Narnie do vesmíru a späť – Igor Čonka


Súvisiace linky

Recenzia: Halloween H20


6. apríla 2018
Ivan Kučera