Retro: Batman navždy

1989 Batman
1992 Batman returns
1995 Batman forever
1997 Batman a Robin
2005 Batman Begins
2008 Dark Knight
2012 Dark Knight Rises
2016  Batman vs. Superman
2017 Justice League

Batman sa vracia od Tima Burtona – ten s Tučniakom, Catwoman a starostom Gothamu v podaní maniakálneho Christophera Walkena, je moja najobľúbenejšia batmanovka v sérii z rokov 1989 – 1997. Je temná, úchylne bláznivá, obsahuje kultové postavy a výnimočný vizuálny vzhľad. Burton s Keatonom sa až v dvojke naplno odtrhli z reťaze a nakrútili nekompromisnú víziu Temného rytiera. Iste, Nolan to oveľa neskôr pojal ešte podstatne lepšie (realistickejšie?). Ale do roku 2005, keď nakrútil Batman začína, sa za najvydarenejší film o nočnom strážcov temného veľkomesta Gotham dal pokladať práve Batman sa vracia.

Faktom však je, že štúdio Warner Bros. z neho malo nočné mory. A nielen ono. Aj mnohí diváci. Hlavne rodičia, ktorí do kina vyrazili húfne aj so svojimi ratolesťami. McDonald´s do svojich výrobkov pred premiérou pribaľoval ako bonus hračky v podobe postavičiek a štúdio celkovo pokračovanie hitu z roku 1989 avizovalo ako veľký a zábavný rodinný film s deťmi milovaným a zbožňovaným komiksovým hrdinom.

Nič nemohlo byť ďalej od pravdy.

A potom to prišlo.

Psychopatický, odporný Tučniak pojedajúci surové ryby.

Tučniaky unášajúce z mesta novorodencov.

Kočík s bábätkom vhodený do kanálov.

Sado-maso Mačacia žena.

Wtf!!!

Film síce nakoniec zarobil veľa, ale štúdiu bolo jasné, že takto sa ďalej pokračovať nedá, lebo ho rodičia zožerú zaživa. Zamestnávalo však priveľa expertov na to, aby si nevedelo vypočítať, že napriek temnej a zvrátenej dvojke stále ide o komerčne mimoriadne vďačné univerzum, v ktorom by bolo fajn stoj čo stoj pokračovať. Ale úplne inak. A tak Burtona presunulo do pozície producenta a na réžiu najalo Joela Schumachera. To sa však vtedy mohlo javiť ako absurdné rozhodnutie: ak im nevyhovoval štýl temného mága Burtona, prečo ho, preboha, nahradilo chlapom, ktorý nakrútil temný horor Hráči so smrťou a ešte temnejší Voľný pád s brutálne vynervovaným Michaelom Douglasom???

Nakoniec to ale nejakým zázrakom vyšlo. Schumacher ukázal svoju odvrátenú tvár. Rodinnú a neškodnú. Zatlačil tmu a beznádej do úzadia a nahradil ju obrovskou, pestrofarebnou, diskotékovou show. Bláznivé kostýmy, obrovská výprava, plno blikajúcich neónových svetiel a tony v tej dobe monumentálnych rekvizít, stavieb, exteriérov, interiérov. Ešte sa to ani poriadne nezačne a už Batman absolvuje likvidáciu vražedného samopalového komanda a zalieta si nad Gothamom. Schumacherovi to ale nestačilo. A tak k Batmanovi prihodil ešte nadržanú sexi psychiatričku (Nicole Kidman) a vtipy. Plno vtipov, ktoré sa k Batmanovi vôbec nehodia. Batman vyráža do akcie, tesne predtým je ale zdržaný Alfredom. „Pane, vezmete si sendvič?“ – „Ďakujem, zastavím sa na niečo cestou.“

Ozaj toto niekto dal do Batmana?

Najhoršie je, že Batman navždy je v porovnaní s nasledujúcou štvorkou, tiež od Schumachera, hotovým Občanom Kaneom. Štvorka bola taká zlá, že sériu zabila na 8 rokov. Dobrý výkon, Joel!

Ale späť k trojke, ktorá patrila k ťahákom leta 1995. Batman navždy bol komerčný triumf a film, ktorý chcel v kine vidieť každý. Pamätám si, ako som aj ja so zatajeným dychom listoval Bravom a nadšene vytriešťal oči na parádne fotky. Malo to všetko. Batmana. Jima Carreyho, ktorého kariéra sa začala pár rokov dozadu trhákmi Ace Ventura, Maska a Blbý a blbší. Do Batman navždy šiel bláznivý Kanaďan ako jedna z najväčších hollywoodskych hviezd, zinkasoval za to pekných 7 miliónov a keďže sa jeho bláznivý Hádankár stal jedným z hlavných dôvodov, prečo snímka tak megadobre zarobila, už o rok neskôr (za príšerného Cable Guya) dostal závratných 20 miliónov.

Tretí Batman bol perfektne odvedenou prácou kastingu. Okrem fenomenálneho Jima, na ktorého v tých časoch do kín chodili húfne aj ľudia, ktorí predtým nevedeli, že v ich meste vôbec nejaké kino je, sa stal ďalšou skvelou ranou do stredu terča kovboj Tommy Lee Jones. Drsne zjazvený Texasan rok dozadu získal Oscara za rázneho federálneho šerifa v Utečencovi, kde sa mu podarilo zatlačiť do úzadia stokrát slávnejšieho Harrisona Forda. Tommy bol viditeľný už predtým (hral v JFK, ale čo si budeme hovoriť, polovica sveta ho aj tak poznala predovšetkým vďaka seagalovke Prepadnutie v Pacifiku), no ako Jimovi, aj jemu účasť v Batmanovi výrazne prospela. Akiste mu pomohlo, že sa poznal so Schumacherom z nakrúcania grishamovky Klient. Už o pár mesiacov po Batman navždy Tommy Lee podpísal zmluvu na Mužov v čiernom, za ktorých mu štúdio vyplatilo fajnových sedem miliónov, a v roku 1998 si za nevydarený spin-off Utečenca, Šerifov, do banky išiel odskočiť pre 10 miliónikov. Nie zlé, človeče.

Nesmel chýbať pravdaže ani ženský element. To si aspoň tvorcovia mysleli. Pritom Bruce Wayne má síce povesť playboya a milionárskeho záletníka, ale je to len maska, aby zmiatol verejnosť a aby nikomu nenapadlo spájať si Batmana práve s ním. Inak je Bruce asexuálna postava a Batman dvojnásobne. Producenti si však mysleli niečo úplne iné. Zrejme aby do kín nalákali nielen chlapov a komiksových DC fanúšikov, ale aj ich partnerky, do Batmana navždy ženu dali. Vlastne rovno dve. Ukázalo sa, že mali pravdu a Austrálčanka Nicole Kidman bola ozdobou snímky. Teda, podľa mňa nie, jej postava (a vlastne žiadna ženská postava) sa tam vôbec nehodila, ale všeobecne bol jej výkon hodnotený kladne. Nicole v tom čase ešte pôsobila sviežo a neopozerane, hoci už mala na konte pár vydarených kúskov v čele s trilerom Úplne bezvetrie a tvrdým drogovým seriálom Bangkok Hilton. Zaujímavosťou je, že dva roky pred Batmanom si zahrala po boku Michaela Keatona v dráme Môj život. Keaton strážcu Gothamu stvárnil v prvých dvoch dieloch. Svet je malý.

Druhou ženou v kastingu sa stala Drew Barrymore vo vedľajšej úlohe milenky Two Facea. Producenti si s nadväznosťou na predchádzajúce diely hlavu rozhodne nelámali a tak by ste v trojke márne hľadali ako Catwoman z dvojky, tak novinárku Kim Basinger z jednotky. No… čo už.

Hlavnej úlohy sa prekvapivo zhostil Val Kilmer. Toto bolo po Joelovi ďalšie zvláštne rozhodnutie zo strany štúdia. Ak Batmana navždy chcelo mať ako bezproblémový film, prečo do titulnej úlohy obsadilo síce dobrého, ale zároveň jedného z najproblémo­vejších amerických hercov? Val mal v tom čase predsa za sebou napríklad bolestivé nakrúcanie kriminálky z prostredia indiánskej rezervácie, Búrlivého srdca. Jedného dňa Val zmizol a nikto nevedel, kde je. Všetci ho hľadali, ale zbytočne. Niektorí ho už predčasne pochovávali. Až ho po pár dňoch ho konečne úspešne našli. Totálne ožratého u jedného z obyvateľov rezervácie, kde sa nakrúcalo. Schumacher sa mu pred nakrúcaním štvorky poďakoval za spoluprácu… a do Batmana a Robina ho preobsadil vtedy ešte len opatrne štartujúcim Georgeom Clooneym z Pohotovosti. Val si teda v roku 1997 nezahral v Batmanovi a Robinovi, ale v Svätom – ambicióznom špionážnom filme, ktorý mal byť počiatkom série á la Bond. Bolo to však natoľko strašné, že sme sa vďakabohu dvojky nedočkali.

Napriek Burtonovej (producentskej) prítomnosti Schumacher radikálne zmenil štýl série. Pokrkval Burtonovu temnotu z jednotky a dvojky, hodil ju do koša a vzniknutú dieru zaplnil videoklipovým štýlom. Stačí si pozrieť fotky z prvých dvoch dielov a z Batmana navždy. Rozdiel je priepastný. Schumacherov štýl je hlasný a možno oplzlý a lascívny, ale nie nebezpečný, ani zlý. Schumacher mal na zmenu štýlu samozrejme nárok a megatržba dokázala, že trafil chuť vtedajšieho publika. Ale faktom zostáva, že keď v štvorke tento diskotékový štýl ešte znásobil, diváci ho už odmietli a sériu pochovali. Až do príchodu Christophera Nolana. Joelov brutálny audiovizuálny štýl patril k asi najvýraznejším súčiastkam projektu a dokonca získal tri oscarové nominácie (kamera, mix zvuku, strih zvuku).

Starý komisár Gordon v podaní Pata Hinglea a starý komorník Alfréd (Michael Gough) boli jednými z mála povedomých vecí z minula, ktoré Joel neignoroval. Ťažko povedať, či to bolo dobré rozhodnutie. Obe postavy, zásadne patriace do Netopierovho sveta, totiž boli v týchto filmoch skôr komickými a nedôležitými postavami a v Joelovej trojke detto. Keď sa Warner Bros. k univerzu neskôr vrátilo, obe postavy omladilo, zakčnilo a urobilo z nich dôležitých hýbateľov deja. Aspoň mne osobne sa dosť páčilo, čo s postavami urobili Gary Oldman, Michael Caine a Jeremy Irons.

Mimochodom, Tommy Lee Jones hrá spočiatku odvážneho gothamského prokurátora, z ktorého sa však – po absurdnej kyselinovej scénke v súdnej sieni –, stáva úhlavný Batmanov sok, pomätený magor a zločinec Two Face. Postavu následne použil Nolan v Temnom rytierovi, kde mu dal tvár Aarona Eckharta. Kým u Schumachera šlo o komickú postavičku, Nolan s Eckhartom jej dodali vážnosť a urobili z Harveyho Denta „bieleho rytiera“ – odvážneho muža, ktorý sa nebojí postaviť zločinu tvárou v tvár. Na rozdiel od Batmana k tomu nepoužíva fyzickú silu a masku, ale svoju skutočnú tvár a paragrafy, vďaka ktorým hajzlov posiela tam, kam patria. O to temnejší je finálny pád tejto tragickej postavy (Nolan dosť čerpal z komiksu Dlhý Halloween).

Batmanovo univerzum bolo v trojke obohatené nielen o nových protivníkov, ale i o Robina. V komiksoch šlo o kultovú postavu, ktorej masku si na seba behom desaťročí vzalo viacero postáv. Schumacher si vybral Dicka Graysona. Mladého cirkusanta Robina stelesnil bezstarostný freajer Chris O´Donnell. Bol v tom čase pokladaný za čerstvú, sviežu, vychádzajúcu americkú hviezdičku (Vyprážané zelené paradajky, Vôňa ženy s Pacinom alebo na Slovensku natáčaní Traja mušketieri). Robin sa následne objavil aj v štvorke, kde sa „konečne“ dostal aj do názvu, ale bolo to čosi hrozné a postava sa dodnes na plátna kín nevrátila. Hoci niektorí teoretici tvrdia, že sa Robin stal z mladého policajta v Nolanovom Návrate Temného rytiera (kde ho hral Joseph Gordon-Levitt). A nepriamo sa odkaz na Robinova objavil v crossoveri Batman vs. Superman od Zacka Snydera, z ktorého sa dá usudzovať, že Robina v minulosti zabil Joker.

Takmer dokonalý kasting, nevídaná vizuálna podoba (film stál 100 miliónov, čo vtedy bola exkluzívna suma), extravagantné kostýmy a bláznivý mejkap, rýchle a zbesilé akčné scény, kultoví zlosynovia ale i nabúchaný soundtrack (v čele s „Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me“ od U2 a Sealovej balady „Kiss From A Rose“) sa postarali o to, že z Batmana navždy sa stal jeden z najvýraznejších hollywoodskych filmov roka.

Dvojka priplachtila o dva roky neskôr a v zápornej úlohe nemala nikoho menšieho, než plačúceho Arnolda Schwarzeneggera. Výrazná bola i Poison Ivy alias Uma Thurman, film bol však nezabudnuteľný. Nezabudnuteľný nanešťastie tým, aký zlý a WTF bol. Štúdio na postavu prudko zanevrelo a vrátilo sa k nej až v roku 2005. Vtedy nezávislý (!) režisér Nolan nakrútil reštartový prequel. Poňal to úplne inak. Bola to udalosť. Silná, skvelá a intenzívna. V nasledujúcich rokoch Nolan svet Brucea Waynea uzavrel do trilógie a už k tomu nemal čo dodať. Štúdio sa takej dobre zreštartovanej postavy však, logicky, nechcelo vzdať. Lenže Nolan to uzavrel tak definitívne, že aj pracháčom zo štúdia pripadalo blbé dané udalosti ignorovať a nakrútiť ďalší diel. A tak začalo rozmýšľať, čo s postavou ďalej. A rozmýšľalo sa až do roku 2016, kedy vznikol crossover, v ktorom Batmana suverénne stvárnil nabúchaný búchač Ben Affleck. Následne sa Affleck nie príliš šťastne mihol v čudáckej Jednotke samovrahov. Ráta sa s ním aj do budúcna – v posledných týždňoch sa s ním stretávame ako s členom Ligy spravodlivosti a v hre je samostatná sólovka od Matta Reevesa.

A perlička na záver. Wayneovho bodyguarda (v scéne prvého stretnutia s Hádankárom, vtedy ešte Edwardom Nygmom) si zahral Jon Favreau. Muž, ktorý v roku 2008 vytvoril základné kamene pre konkurenčné marvelácke komiksové univerzum v Iron Manovi (kde zároveň hral ochrankára, komorníka, osobného šoféra a veľmi amatérskeho boxera Tonymu Starkovi).


Stručný prehľad hraných filmových batmanoviek:

  • 1966 – Batman film (orig. Batman the Movie). Réžia: Leslie H. Martinson. V hlavnej úlohe: Adam West, v ďalších úlohách: Burt Ward, Lee Meriwether, Cesar Romero, Burgess Meredith, Frank Gorshin, Alan Napier a i.
  • 1989 – Batman. Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl a i.
  • 1992 – Batman sa vracia (orig.: Batman Returns). Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken a i.
  • 1995 – Batman navždy (orig.: Batman Forever). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: Val Kilmer, v ďalších úlohách: Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman a i.
  • 1997 – Batman a Robin (orig.: Batman & Robin). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: George Clooney, v ďalších úlohách: Arnold Schwarzenegger, Chris O'Donnell, Uma Thurman a i.
  • 2005 – Batman začína (orig.: Batman Begins). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Michael Caine, Ken Watanabe, Gary Oldman, Liam Neeson a i.
  • 2008 – Temný rytier (orig.: Dark Knight). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Michael Caine a i.
  • 2012 – Návrat temného rytiera (orig.: Dark Knight Rises). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine a i.
  • 2016 – Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (orig.: Batman v Superman: Dawn of Justice). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Gal Gadot a i.
  • 2016 – Jednotka samovrahov (orig.: Suicide Squad). Réžia: David Ayer. Hrajú: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Cara Delevingne, Adam Beach, Ben Affleck J. K. Simmons a i.
  • 2017 – Liga spravodlivosti (orig.: Justice League). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jeremy Irons a i.

Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Recenzia: Justice League

Recenzia: Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti

Recenzia: Batman v Superman: (Super)hrdinovia vs. verejná mienka

Recenzia: Návrat temného rytiera



Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


1. decembra 2017
Ivan Kučera