Retro: Piatok trinásteho

Piatok trinásteho

Nad hladinou pokojného jazera sa ticho vznáša hustá hmla. Čččččč-hu-hu-hu. Nie, nezbláznil som sa. To len Jason prichádza.

Horory tu sú s nami už pekne dlho, ale podžáner zvaný slasher (alias „vyvražďovačka“) zas až tak dlho nie. Hoci náznaky boli už dávnejšie, všeobecne platí názor, že historicky prvým plnohodnotným slasherom sa stal až kultový Halloween Johna Carpentera z roku 1978 (o sedmičke sme sa v Retre bavili nedávno). Je to síce značne kontroverzné tvrdenie (minimálne sú tu Čierne Vianoce z roku 1974), ale čo už. Nasledovalo viacero snaživých i menej snaživých kópií (Hra na vraha, Môj krvavý Valentín) a dve vyvražďovačky, ktoré sa stali rovnakými klasikami. Nočná mora z Elm Street od Wesa Cravena (1984) a Piatok trinásteho (1980).

Aby to bolo EŠTE komplikovanejšie, nielenže slasher je subžáner hororu, ale sám navyše disponuje viacerými podskupinami. Napr. camp slasherom (preložme to snáď… „táborová vyvražďovačka“). Práve jeho renomovaným zástupcom je Piatok trinásteho. A aj tento film sa stal ikonou, ktorú viacerí vykradli (The Burning, Sleepaway Camp).

Letný tábor, horúce noci, lesné prostredie a hlboké jazero. Prostredie ako stvorené pre všeličo možné, vrátane erotických radovánok. A kde je sex, tam je aj smrť. To je základné pravidlo slasherov.

Crystal Lake bol kedysi mimoriadne vyhľadávaný tábor uprostred lesov. Ani zbožňované jazero nechýbalo. Lenže potom vedúci nedávali pozor a ich vinou sa utopil malý chlapec. Jason Voorhees. Jeho telo sa nikdy nenašlo, ale na svete nie je nikto, kto by pochyboval o tom, že zomrel. Odvtedy je miesto prekliate, plné nešťastia a smrti. To táboru zlomilo väzy a už pekných pár rokov by ste v ňom počas letných prázdnin nenašli ani nohu. Od nešťastného incidentu chátra. Vládu nad ním čoraz mohutnejšie preberá nemilosrdná príroda.

Až doteraz. Partia nadšencov (slashery bývajú pokladané za liaheň talentov a ani tento nie je výnimkou, ide o jeden z prvých filmov Kevina Bacona, neskôr známeho aj z filmov Tremors, Spáči, Tajomná rieka, Muž bez tieňa či X-Men: Prvá trieda) chce do tábora vrátiť život. Lenže prichádza temná noc, vietor priženie oblaky plné vody a horizont už čoskoro križujú blesky za strašidelného dunenia hromov. A mladí začnú postupne umierať.

ZAČIATOK SPOILEROV
Piatok 13 sa stal hitom a dočkal sa mnohých pokračovaní. Hoci séria býva automaticky spájaná s Jasonom Voorheesom (vždy sa nájde niekto, kto ho píše s jedným „o“ a ten niekto môže byť rád, že sa mu za to doteraz Jason krvavo nepomstil), v prvej časti je ozaj braný ako mŕtvy (až na čudnú „snovú“ scénu na konci, ktorá však nezodpovedá dvojke, kde bol Jason dospelý). Kto teda vraždí? Nuž, nikto iný, než jeho šialená matka v mrazivom podaní herečky Betsy Palmer. Na konci končí s odseknutou hlavou a v dvojke na jej miesto sebavedomo napochodoval krvavý kombajn Jason. A už neodišiel.
KONIEC SPOILEROV

Jason sa dočkal obdivuhodných deviatich pokračovaní (jedno sa dokonca odohrávalo na vesmírnej lodi, iné v New Yorku), jedného seriálu (ktorý s filmom nemal skoro nič spoločné), crossoveru s Freddym Kruegerom a remaku z produkcie Michaela Baya. Hoci Jason je súčasťou hororovej pop-kultúry a remake vznikol pred deviatimi rokmi, dodnes sme sa nedočkali nového prírastku. Občas sa o niečom začne špekulovať, ale rovnako rýchlo sa aj prestane.

Po prvých dvoch vážnych dieloch sa z ďalších stali skôr hororové komédie s množstvom čierneho humoru. Občas sa tvorcom podarilo nakrútiť trocha temnejšiu časť, ale pravdupovediac sa o to príliš nesnažili. Vedeli, že fanúšikovia univerza si obľúbili skôr odľahčeného, než smrteľne vážneho Jasona. Rovnakou zmenou štýlu prešiel mimochodom i konkurent Freddy Krueger. Zaživa upálený pedofil sa takisto z pôvodne smrteľne temnej postavy prerodil v úchylne zábavného týpka. Len Michael Myers si dokázal zachovať do dnešných dní vážnu tvár, to sa mu musí nechať. Hoci mal i slabšie pokračovania, nikdy v nich najslávnejší obyvateľ Haddonfieldu neskĺzol k humoru.

Vyvíjal sa i Jasonov vzhľad. Dnes si ho spájame automaticky s mačetou a maskou hokejového brankára, ale na začiatku šlo o valibuka s vrecom na hlave (!) a vraždiaceho všetkým možným. K milovanej a praktickej mačete sa dostal až v neskorších dieloch.

Jednotka je u mňa stále jednotka. Výborná tiesnivá atmosféra, nezabudnuteľný hlavný ústredný motív Harryho Manfrediniho, skvelá a krásna prírodná výprava, presný kasting a legendárne vraždy. Pri tých si tvorcovia nebrali servítky a ešte aj na dnešné časy pôsobia brutálne. Veľký podiel na tom majú realistické masky/mejkap/gore od kultového Toma Saviniho (v oblasti gore a splatteru ho preslávila i spolupráca na zombies sérii kamoša Romera). Ešte väčší podiel na tom má nepríjemne vtieravá naturalistická obnažená kamera. Kameraman Barry Abrams na to išiel vskutku drsne a jednotlivé vraždy nasnímal z pohľadu vraha. O to je výsledný dopad na divákovu psychiku zdrvujúcejší, silnejší a naliehavejší.

Režisér Sean S. Cunningham nakrútil fakt vydarený slasher. Produkoval mu ho Steve Miner. Tomu to však rýchlo prestalo stačiť a dvojku rovno režíroval. Ako on, tak Cunningham majú medzi hororovými fanúšikmi slušné meno; stoja pod známymi horormi Deep Star 6, (už spomínaný) Halloween: H20, Lunapark smrti, Warlock alebo Dom.

Hrdinku v jednotke si zahrala Adrienne King a určite by v tom pokračovala aj ďalej. V neposlednom rade to bola ukážková slasherová hrdinka – šikovná, pekná, mala niečo do seba, mala iskru v oku. Jej dobre rozbehnutú kariéru však ukončil, a tomu možno ťažšie uveríte, šialený stalker. Ten sa jej po premiére prvej časti začal vyhrážať a prenasledovať ju. Práve preto, aby ho neprovokovala, odmietla ponuku na dvojku. Nakoniec si v nej síce zahrala, ale šlo len o úvodné krátke cameo, kde bola brutálne zavraždená. Nuž, herec mieni, stalker mení.


Piatok trinásteho (orig.: Friday the 13th)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1980, 95 min.
Réžia: Sean S. Cunningham
Hrajú: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Kevin Bacon, Ari Lehman a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Jason X – Hokejista s mačetou


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


13. apríla 2018
Ivan Kučera