Retro: Predátor 2

Predator 2

V Los Angeles ľudia šalejú z neskutočných horúčav a z krvavej vojny zúriacej v uliciach medzi drogovými kartelmi a políciou. Drsný poručík Harrigan však prichádza na stopu niečoho ešte desivejšieho. Niečoho, čo nie je z tohto sveta.

Predátor 2 mal a zároveň nemal komplikovanú situáciu. Na jednej strane kultový, perfektný, legendárny originál z roku 1987. Jeden z najlepších filmov Arnolda Schwarzeneggera. Film, v ktorom rakúsky titan siahol na dno svojich síl – a to už je čo povedať. Sci-fi klasika s veľkolepými akčnými scénami a krvavosťami bez servítok. Kultovejšie než komando Dutcha Schaffera bolo snáď už len Hicksovo komando vo Votrelcoch. Nebol dôvod netešiť sa na dvojku.

Zároveň sa ale našlo mnoho problémov. Schwarzenegger, v tom čase absolútna hollywoodska megahviezda, sa do pokračovania nehrnul. Jednak mal iné priority, jednak sa mu nechcelo, jednak sa mu nepáčila absencia režiséra McTiernana a v neposlednom rade bol v tom období pracovne vyťažený. Len v roku 1990, keď išiel Predátor 2 do kín, uviedol statný kulturista na trh Policajta zo škôlky a Total Recall a obratom utekal na pľac fyzicky náročného T2. Povráva sa, že pôvodne mal hrať postavu, ktorú po ňom nakoniec prebral Gary Busey (Smrtonosná zbraň, Cudzinec v dome). Teda, pôvodne mal hrať Dutcha Schaeffera (ktorý po prežití jednotky zrejme začal pracovať pre vládu a v potrebnej chvíli by podal pomocnú ruku novému hrdinovi v podaní Dannyho Glovera). Keď sa ho však produkcii nepodarilo prehovoriť k návratu, scenáristi rolu čiastočne prepísali, premenovali na Petra Keyesa a preobsadili. Vďaka týmto šachom sa Garymu, pracovitému predstaviteľovi záporných postáv, podarilo pripísať si do filmografie jednu z mála kladných postáv.

O tom, čo sa stalo s Dutchom, sa medzi fanúšikmi univerza dodnes vedú debaty. V komiksoch po ňom dokonca pátral jeho brat v geniálnej predlohe Concrete Jugle.

Arnold sa odmietol vrátiť aj v roku 2010 do Predátorov (tam bol pre zmenu premenovaný a preobsadený Laurenceom Fishburneom). Tento rok uvidíme ďalšie pokračovanie. Nakrútil ho Shane Black (Hawkins z jednotky) a hoci nám viackrát jasne odkázal, že Arnolda nemáme čakať, stavil by som sa, že aspoň potitulkové cameo by padnúť mohlo.

Ale späť k dvojke. Producenti (napriek absencii Arnolda a McTiernana) do nej vrazili 35 miliónov dolárov. O pekných 20 miliónov viac, než do jednotky.

V konečnom efekte neprekáža nielen absencia Arnolda, ale ani nahradenie McTiernana Stephenom Hopkinsom. Režisér Nočnej mory z Elm Street 5 vlepil dvojke od samého začiatku silnú, presvedčivú pečať naliehavej, neznesiteľne sparnej, dusnej a smrteľne nebezpečnej atmosféry. Ruka v ruke s tým kráča ohromujúco burácajúca hudba Alana Silvestriho. Hoci sa prvé sekundy zavádzajúco začínajú v džungli, hneď sa plynulo presúvame do betónovej džungle veľkomesta. Ktorá, ako sa ukáže, je ešte divokejšia. Z kože stiahnuté ľudské telá, odrezané hlavy, vytrhnuté chrbtice, rituálno-sektárske vraždy a metro so snáď desiatkami zmasakrovaných civilov.

Videokazetu som doniesol na strednú koncom roka, keď už boli uzavreté známky a nebolo čo robiť. Tak sa čas vypĺňal podobne rozumnými spôsobmi. Myslím, že hlavne pri scéne riadne divokého a hlučného sexu (zakončeného masovou vraždou) našej triednej nebolo všetko jedno (to zas spolužiaci boli radi). Prekvapivo nás to však nechala dopozerať. Ak by sa to stalo dnes, dostala by výpoveď a mňa by vylúčili.

Na vysokej miere krvavosti sa podieľa i nová Predátorova výzbroj, z ktorej zaujme brutál ostrý lietajúci disk. Ten exceluje v scéne z jatiek, zjavne inšpirovanej likvidáciou vojenského komanda z Votrelcov. A vôbec, tvorcovia sa evidentne nehanbia inšpirovať aj inými slávnymi snímkami. Napríklad samooperácia opajcnutá z Terminátora alebo radar z Votrelca.

Niektoré (ne)logické veci pozornosti tvorcov utiekli. Vzhľadom na tropické teploty sú postavy brutálne naobliekané (Harrigan na cintoríne – sako, Leona v metre – plášť). A dodnes sa vedú debaty o tom, kam zmizla horná polovica tela Petra Keyesa. Zrejme zostala visieť vo vzduchu vďaka rytierom Jedi.

Jednotka má super postavy. To áno. Ale dvojka tiež! Glover zo série Smrtonosná zbraň je ako náhrada za Schwarzeneggera vynikajúci (hoci by som si na jeho mieste vedel predstaviť aj pôvodne zvažovaného Patricka Swayzeho), Busey parádny a Gloverov tím pozostáva zo sexi divokej Marie Conchity Alonso (Arnoldova parťáčka z kingovky Bežiaci muž), rozvážneho parťáka Rubéna Bladesa a Billa Paxtona (ktorý sa tým pádom stal jediným hercom vo vesmíre, ktorého zabil Predátor, Terminátor i Votrelec, ups spoiler).

Pod hrôzostrašnú masku Predátora sa opäť vrátil 220 centimetrov vysoký Kevin Peter Hall. O rok neskôr zomrel vo veku 35 rokov na AIDS (bol infikovaný krvou po dopravnej nehode).

Predátori patria s Votrelcami k najslávnejším filmovým vesmírnym monštrám. Nečudo, že bola len otázka času, kedy sa začnú stretávať v spoločných crossoveroch. Už na konci Predátora 2 je ostatne scéna s trofejami Predátorov a pozorné oko uvidí vystavenú lebku Votrelca. Najskôr k stretom došlo v komiksoch a počítačových hrách a v rokoch 2004 a 2007 v dvoch filmoch. Kým prvý crossover sa šokujúco nakrúcal v Čechách (!) a mne sa páčil, druhý bol mimo a po fiasku s ním štúdio ďalšie diely stoplo. V roku 2010 v produkcii Roberta Rodrigueza vznikli snaživí Predátori s Dannym Trejom vo vedľajšej úlohe.


Predátor 2 (orig.: Predator 2)
Žáner: horor, sci-fi, akčný
Výroba: USA, 1990, 108 min.
Réžia: Stephen Hopkins
Hrajú: Danny Glover, Gary Busey, Rubén Blades, Maria Conchita Alonso, Bill Paxton, Robert Davi, Kevin Peter Hall, Adam Baldwin, Calvin Lockhart, Morton Downey Jr. a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Recenzia: Predátori


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


11. mája 2018
Ivan Kučera