Retro: Detská hra

Detská hra

Keď sú deti osamelé, čo im kúpite? Hračku? Je to dobrý nápad?

Malý Andy dostane od mamy hovoriacu multifunkčnú bábiku o veľkosti priemerne veľkého dieťaťa. Hračka značky Good Guys sa volá Chucky. To ešte Andy nevie, že v jeho darčeku sa ukrýva psychopatická duša šialeného sériového vraha a potrebuje iné telo, do ktorého by sa prevtelila. Ľudské telo. Mladé telo.

Ako to už s detskými hercami zvykne bývať, akonáhle vyrastú, nemajú šťastie a často s hraním skončia. Prípadne sa brodia televíznymi a béčkovými titulmi, ako tak si zarábajúc na svoju existenciu. Je to i prípad Alexa Vincenta. Jeho sympatickú auru ešte využili tvorcovia dvojky, no pre potreby trojky ho nahradili iným hercom. Alex sa potom s filmami viac menej rozlúčil. Preto bolo veľkým prekvapením, keď sa ako Andy vrátil v roku 2013 v Chuckyho kliatbe v potitulkovom cameu a v roku 2017 v Chuckyho kulte v hlavnej úlohe.

Veľa šťastia pred kamerou nemala ani jeho filmová mama. Herečka Catherine Hicks (nie, žiadna rodina s desiatnikom Hicksom z Votrelcov), na rozdiel od svojho syna, v dvojke chýbala a do série sa už nikdy nevrátila. Odvtedy sme ju nevideli prakticky v ničom zaujímavom. Aj predstaviteľ detektíva herec Chris Sarandon mal smolu. S režisérom Tomom Hollandom sa spoznal o tri roky skôr v upírskej Hrôzostrašnej noci (na mdlý remake s Colinom Farrellom sme už radšej zabudli, však?), čo bolo fajn, ale zvyšok jeho kariéry už taký nebol a svoje uplatnenie horko-ťažko našiel snáď len v televíznych seriáloch.

Najviac slávy si odniesol Brad Dourif, ktorý sa fyzicky mihol v úvode a po zvyšok filmu bol prítomný ako Chuckyho hlas. Brad vo forme dabingu zostal sérii verný až do roku 2017, keď mal premiéru Chuckyho kult. Fyzicky sa nečakane vrátil vo flashbacku Chuckyho kliatby. To však bola preňho možno posledná zastávka a tento rok, keď vznikol remake jednotky, sa dabingu ujal Luke Skywalker Mark Hamill. Keď Brad nastúpil na palubu Detskej hry, už bol zabehnutým hercom špecializujúcim sa na magorov (Prelet nad kukučím hniezdom, Horiaca Mississippi) a aj vďaka tejto sérii sa z neho stal podobný hororový herecký zjav/maskot ako napr. Robert „Freddy“ Krueger, Tony „Candyman“ Todd alebo Jeffrey „Re-Animátor“ Combs.

Film vyniká vážnou a temnou atmosférou. Nenájdete v ňom prakticky žiadny humor. Čo je nečakané, keďže séria je známa tým, že je ladená do čiernej komédie. To ale nie je pravda, pretože komediálne boli len diely číslo 4 a 5 (Chuckyho nevesta a Chuckyho potomstvo). Vrážd je málo, ale sú inovatívne a originálne (zabitie prostredníctvom woodoo). Takisto diváka poteší množstvo napínavých, prepracovaných scén, ako napríklad pasáž so šokujúcim objavením bateriek do hračky alebo cupitanie okolo prevráteného auta. Určite nie všetko v tomto filme je len o krvi.

Atmosféra je depresívna a ponurá. Ako bolo v 80. rokoch zvykom, aj tu je mesto poňaté zlovestne a pochmúrne, ako veľmi zákerné a choré panoptikum zločinu. Nebezpečenstvo tu číha na každom kroku a policajti vám nepomôžu, lebo majú plno práce na opačnom konci mesta. Hoci sa snímka odohráva vo vianočnom období, vizuálne pôsobí bezcitne a antivianočne.

V dnešnej internetovej a inej dobe by čosi také asi nebolo možné, no vtedy diváci o tomto filme skoro nič nevedeli a tak si tvorcovia mohli dovoliť taký žartík, že dlhý čas aj priamo vo filme zahmlievali, kto za vraždami stojí. Jednotlivé zabitia sú natočené tak, že sa nedá so stopercentnou istotou určiť, či zabíja hračka alebo Andy. Aj keď ja si myslím, že to sa týka len úplne prvej vraždy s pádom z okna a najneskôr od druhej (výbuch) musí byť každému jasné, že vraždí Chucky (viď. detailný pohľad na plastikovú ručičku).

Samotný Chucky vyzerá skvele, diabolsky, démonicky a rozhodne nie ako niečo, čo bolo vytvorené pre deti. Skôr ako niečo, čo vytvoril úchylný sadistický magor, ktorý deti nenávidí a chce im v noci vyvolať čo najviac nočných môr. Chucky sa stal ikonou bábkarských hororov. Spomeňme spomedzi nich napríklad sériu Majster bábkar, Čaro s Anthonym Hopkinsom v réžii Richarda Attenborougha, Dolls od Stuarta Gordona alebo z poslednej doby Annabelle Jamesa Wana. Za Chuckym stojí expert na triky, masky a obludy Kevin Yagher, ktorý si mimochodom dva roky po premiére vzal za ženu Catherine Hicks a majú spolu dieťa (ktoré sa na počudovanie nevolá Chucky).

Tom Holland sa ako režisér a scenárista podpísal pod viaceré žánrové kúsky, ako bolo druhé Psycho, zaujímavý horor s Ronnym Coxom The Beast Within alebo kingovky Schradni! a Časožrúti.

Chucky sa stal spolu s Kruegerom, Myersom, Voorheesom a spol. hororovým symbolom 80. rokov. A za to mu patrí naše veľké, umelohmotné a ideme spolu, tri dva jedna teraz: ĎAKUJEME.


Detská hra (orig.: Child´s Play)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1988, 87 min.
Réžia: Tom Holland
Hrajú: Chris Sarandon, Catherine Hicks, Alex Vincent, Brad Dourif a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


6. decembra 2019
Ivan Kučera