Slovenská literárna fantastika v roku 2022

Každý rok na stránke Fandom.sk prinášame zhrnutie literárnych počinov slovenských autorov na poli fantastiky. Za vlaňajšok sme ich narátali skutočne obrovské množstvo. Nie všetky knihy sme zatiaľ stihli zrecenzovať alebo vám ich predstaviť. A po niektorých sme museli vyslovene pátrať.


Starí známi

Každý rok začíname tento prehľad prácami tých najznámejších slovenských autorov. Tento rok to nebude inak. Jednak si to za svoju kvalitnú prácu zaslúžia a jednak ich je oveľa menej ako nováčikov. Sú takou istotou v rozbúrenom mori slovíčok a viet, ktoré sa na nás z vydaných kníh valia. Na ich literatúru sa skrátka môžeme spoľahnúť.

Jednou zo stálic je Jana Plauchová, ktorá v spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis pripravila nové vydanie svojho staršieho románu Nula Kelvinov (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Mladík, ktorý starne dvakrát pomalšie, a partia jeho zvláštnych ochrancov rozohrali napínavú hru o záchranu sveta.

Erika Jarkovská si vo vydavateľstve Enribook vydala knihu Deväť (podrobnosti o knihe, naša recenzia), v ktorej sa zamerala na osud známej Ďatlovovej výpravy. Ich zohavené telá našli v snehu, len v spodnej bielizni, pod horou miestnymi priliehavo nazývanou Mŕtva. Čo sa v osudnú noc stalo?

Jednou kníh vydaných v roku 2022 vydavateľstvom Hydra je sci-fi apokalyptický román Lenony Štiblaríkovej Panelák – stratégia prežitia (naša recenzia). Samuel sa po dňoch v horúčke preberie do úplne nového sveta. Musí si nájsť zbraň, jedlo a pokúsiť sa prežiť nielen samotu, ale aj to, čo sa stalo s ľuďmi vonku, za múrmi paneláka.

Nula Kelvinov AO 2022 Erika Jarkovská - Deväť Panelák - stratégia prežitia

Zuzana Kuglerová sa vo svojom románe Riman a kvádska princezná (podrobnosti o knihe) venuje málo známemu, no vzrušujúcemu obdobiu našich dejín. Princezná Quatalda chystá pomstu za vraždu brata. V boji proti Rimanom sa k nej pridali všetky barbarské kmene, no aj bytosti z Inosveta, starí pohanskí bohovia. Ako táto pomsta dopadne, keď srdce Quataldy patrí rímskemu generálovi Juliánovi? Ďalšou vlaňajšou publikáciou tejto autorky je Veľká kniha keltských povestí (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Čitatelia spoznajú plejádu keltských bohov, ich lásky, rozbroje aj legendárnych hrdinov, ktorí sa prebojovali až do ríše nesmrteľných. V knihe nájdete aj recepty keltskej kuchyne či register keltských božstiev. Obe knihy vydalo vydavateľstvo Pars Artem.

Dobroslava Luknárová a Zuzana Kuglerová spoločne vytvorili skvelú knihu o povestiach zo starobylého Račišdorfu, dnešnej Rače, Vinohradnícke povesti (podrobnosti o knihe). Od nepamäti sa tu pestoval vinič a práve o ňom, o víne a ľuďoch, ktorí tu žili, sú zozbierané povesti. Vydavateľstvo: A-knihy.

Riman a kvádska princezná Veľká kniha keltských povestí Vinohradnícke povesti

Mária Čengel Solčanská potešila fanúšikov rozprávok, fantasy aj filmov svojou knihou napísanou na základe rovnomennej filmovej rozprávky, ku ktorej napísala scenár aj ju sama režírovala. Ktorá rozprávka to je? No predsa Zakliata jaskyňa (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: I­kar.

Juraj Červenák mal tiež plodný rok. Fanúšikov Čierneho Rogana určite nadchlo pokračovanie jeho príbehov zhrnuté v rámci série Černokňažník do knihy Zlato Arkony (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Dočkali sme sa aj novej fantasy série s detektívnou zápletkou, z ktorej prvá kniha nesie názov Zakliaty kláštor (podrobnosti o knihe a naša recenzia). Pátranie po zmiznutom švagrovi dovedie Adama až k tajomnej zrúcanine kláštora a pokladu, ktorý nikomu šťastie neprinesie.

Vlani vzniklo aj pokračovania série o ryšavom mágovi Ajrišovi z pera Martina Benkoviča. Ajriš sa znovu dostáva do problémov, dokonca skončí vo väzení. Jeho priatelia a mentor však hľadajú dôkazy o Ajrišovej nevine. Kto ho chcel dostať za mreže a prečo? Autor knihu nazval Trestanec (podrobnosti o knihe, naša recenzia) a vyšla vo vydavateľstve Artis Omnis.

Zakliata jaskyna Černokňažník  2 - Zlato Arkony Zakliaty kláštor Trestanec obálka

Učiteľ Ján Gálik sa vo svojom najnovšom fantasy románe Kriedou alebo mečom (podrobnosti o knihe, naša recenzia) venuje aj téme šikany. Do školy prichádza nový učiteľ, absolvent novej pedagogickej fakulty. Prináša so sebou meč a drsné metódy v boji proti šikane a neposlušným žiakom. Jeho schopnosť ovládať mysle ľudí vzbudzuje hrôzu. No dá sa zlo zničiť zlom? Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Anton Stiffel si po dlhšom čase pre nás pripravil zbierku sci-fi poviedok Časonauti (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Tajomní a neohrození cestovatelia v čase, akísi strážcovia časového prúdu a konzistentnosti časovej línie. Dokážu udržať časový tok bez umelých zásahov, bez toho, aby zmenili budúcnosť? Vydavateľstvo: Hy­dra.

Viliam Klimáček sa v našom súhrnnom článku neobjavuje prvý raz. Minulý rok vydal dystopický román Márnosť (podrobnosti o knihe). Odohráva sa v roku 1958, keď sa na našom území ťaží nový prvok Márnosť – Nihílium. Hlavný hrdina sa búri proti Euro-Ázijskej únii a celému absurdnému svetu, v ktorom žije. Vydavateľstvo: Marenčin PT.

V minulom roku nás potešil aj Peter Jelínek knihou Tekeli-li (podrobnosti o knihe). Príbeh zasadený do sveta autorovho hrdinu Norra je plný steampunku a dobovej popkultúry. Zistíme, čo mechanik Bert Rumbledale robil predtým, než sa pridal k bojovníkom s paranormálnym zločinom. Vydavateľstvo: Enribook.

Kriedou alebo mečom Časonauti Márnosť tekeli-li


Knihy pre mladých

V kategórii kníh pre mladých dospelých (young adult) či ešte mladších majú autori a vydavatelia tejto literatúry veľmi dôležitú úlohu, pretože pomáhajú formovať cit mladých čitateľov pre krásu, kvalitu príbehu a textu. Rovnako im pomáhajú rozvíjať slovnú zásobu a fantáziu. Nie všetci si však túto zodpovednosť uvedomujú.

Po dlhšom čase sme sa dočkali poslednej časti fantasy série Pokrvní od Valentíny Sedilekovej s názvom Nový rod (podrobnosti o knihe). Kathrin čaká posledný boj s Pánom zla, za slobodu svoju aj celého Venilu. No bude to ona, komu je súdené Pána zla poraziť? Valentína Sedileková začala sériu písať ako mladé dievča a s každou ďalšou knihou je zrelšia nielen ako žena, ale aj ako autorka.

Gwind: Nechcená kráľovná (podrobnosti o knihe, naša recenzia a ešte jedna naša recenzia) od Lívie Hlavačkovej je rovnako poslednou, treťou časťou série. Uzatvoria sa osudy Gwind aj jej priateľov zo sveta, o ktorom zistí prekvapivú pravdu. Vydavateľstvo: Artis Ommis.

Dušan Fabian je známy ako autor hororových príbehov. Rozhodol sa však na chvíľku zmeniť žáner a napísať sci-fi/fantasy rozprávkovú knihu. Tajomstvá ôsmich planét (podrobnosti o knihe) sú milým a poučným sprievodcom po slnečnej sústave. Malá kométka letí na návštevu k Slnku a cestou sa zastaví na všetkým planétach našej sústavy. Malý čitateľ tak môže spoznať vesmír a planéty pútavým spôsobom. Vydavateľstvo: Albatros.

Nový rod Gwind 3 -  Nechcená kráľovná Tajomstvá ôsmich planét

Podobne aj autor dobrodružnej fantasy Marián Kubicsko sa rozhodol zaujať deťúrence a napísal (nielen) pre ne knihu Kráľovstvo plchov: Princ (podrobnosti o knihe). Morské prasiatko Párok sa ocitá samo, bez rodiny. Považované z bájneho hrdinu putuje za dobrodružstvom, na konci ktorého možno zachráni kráľovstvo plchov. Vyšlo vo vydavateľstve Albatros.

Juraj Vojtáš má toho za sebou už skutočne veľa. Svoje knihy píše pre mládež s kresťanskými hodnotami. Ľadová legenda (podrobnosti o knihe) je ďalší príbeh zo sveta Odvážneho srdca. Pokoj Západného kráľovstva ohrozuje divá šelma. Podarí sa ju chlapcom uloviť a je táto šelma tou najväčšou hrozbou? Kniha vyšla pod hlavičkou Hopebringer.

Adriana Bolyová stihla vlani dve časti svojej série Hierarchia tmy, tentokrát pod názvami Hierarchia svetla (podrobnosti o knihe, naša recenzia) a Hierarchia šera (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Radana má nové zručnosti a je pripravená bojovať o svoj život. Ak chce vyhrať, musí pochopiť konflikt, ktorý rozpútali démoni v našom aj svojom svete. V ďalšej knihe sa Radana po ôsmich rokoch vracia do Insbrucku, aby pomohla nastoliť mier medzi bytosťami svetla a tmy. Obe knihy vydalo vydavateľstvo Ikar.

Kráľovstvo plchov - princ Juraj Vojtáš - Ľadová legenda Hierarchia svetla Hierarchia šera


Je to ich prvýkrát

Debutanti majú v našom prehľade každý rok bezkonkurenčne najviac zástupcov. Ich prvotiny sú rôzne. Niektoré sú zrelé, skvelo napísané, schopné konkurovať aj dielam ostrieľaných autorov. Iné majú klasické debutantské chyby, ktoré, ak sa autor nebojí tvrdej práce, sa dajú odstrániť. A potom sú tu tie, ktoré radšej nemali vyjsť. Autori sa však k svojmu literárnemu dielu stavajú rôzne. Niektorí si konštruktívnu kritiku vážia a snažia sa pracovať na sebe a odstránení chýb, ktorých sa dopustili. Iní si kritiku nevšímajú. Ďalší zosielajú na kritikov hromy blesky. Kvalitu jedných, druhých i tretích však preverí čas a najmä nezaujatí čitatelia. Do tejto kategórie sme sa rozhodli zaradiť debuty, ktoré vyšli v tlačenej či elektronickej podobe, pričom viaceré vyšli vlastným nákladom.

Meno Lukáša Poláka nie je fanúšikom poviedok a recenzií hororov neznáme. V minulom roku vydal svoju hororovú prvotinu Kriaky (podrobnosti o knihe, naša recenzia), písanú v štýle Lovecrafta a Kinga, odohrávajúcu sa v dedine na východe Slovenska. V Kriakoch sa dejú zvláštne veci. Jazero uprostred dediny je plné tajomstiev a chráň vás Boh, ak strčíte ruku do vody. Domáci s tým majú viac, ako sa pri dennom svetle zdá. Autor si knihu vydal vlastným nákladom.

Sandra Krossner sa inšpirovala antikou. Vlasy Ariadny (podrobnosti o knihe) sú prerozprávaná stará grécka báj. Autorka sa inšpirovala aj inými autormi z čias antiky. Podáva nám preto svojsky interpretovaný príbeh lásky aténskeho princa Thésea a krétskej princeznej Ariadny. Vydavateľstvo: FAB Co, s. r. o.

Prvotina autora píšuceho pod pseudonym SlovakFox sa nazýva Pilot 369 (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Kniha je prešpikovaná záhadami, mimozemšťanmi, bibliou a inšpirovaná aj populárnymi knihami a filmami. Vydavateľstvo: Enribook.

Modrý prízrak (podrobnosti o knihe) je prvotina Juraja Pavlíka. Dve poviedky majú pomôcť čitateľom vysvetliť, prečo ľudia túžia po uznaní, chýba im sebadôvera, ako sa môžu vymaniť z narcizmu a ťažkých myšlienok. Vydavateľstvo: E­list.

Kriaky obálka Sandra Krossner - Vlasy Ariadny Pilot 369 Juraj Pavlík - Modrý prízrak

Matej Čierny stihol minulý rok vydať hneď dve časti svojej série Kronika vlčích druidov (podrobnosti o knihe) a Kronika vlčích druidov – Vánok temnoty (podrobnosti o knihe). V prvej knihe malo osem medailónov chrániť kráľovstvo Beónia. Nisadias zničil kráľovstvá elfov aj trpaslíkov a teraz zhromažďuje medailóny. Zatiaľ ich má šesť. Čo sa stane, ak ich získa všetky? Zachráni Beóniu mladý vlčí druid? V nasledujúcej časti sa mladý vlčí druid musí postaviť zoči voči černokňažníkovi. Vydavateľstvo: Dali-BB.

Vydavateľstvo Hydra stojí aj za zbierkou znepokojujúcich atmosférických príbehov nazvaných Z krajiny tieňov (podrobnosti o knihe) od Nade Vojtekovej. Mladá žena svojou rannou návštevou parku a nálezom starej knihy spustí sled podivných udalostí, ktoré majú hororový nádych.

Vladimíra Kmečová patrí k autorom, ktorí debutovali rovno s prvou časťou knižnej série. V knihe Bahadurovo dedičstvo (podrobnosti o knihe, naša recenzia) určenej mladším čitateľom autorka využíva atraktívne orientálne prostredie. Sirota Karim sa vydáva s kupeckou karavánou na dlhú cestu, aby splnil želanie svojho otca. No na chlapca čakajú aj väčšie nástrahy ako púšť. Vydavateľstvo: Enribook.

Matej Čierny - Kronika vlčích druidov Matej Čierny - Kronika vlčích druidov - Vánok temnoty Z krajiny tieňov Bahadurovo dedičstvo

Martin Martinka nazval svoj debut Na povrchu (podrobnosti o knihe). Atropodi sú bytosti rôznych tvarov. Snažia sa pochopiť každého tvora, ktorý im skríži cestu, a prežiť vo svete, kde si treba dávať veľký pozor. Vydané vlastným nákladom.

Natali Fox debutuje knihou Katja – prebudená mágia (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Princezná Katja sa s priateľmi a družinou zo znepriateleného severu vydáva hľadať unesenú vílu. Jej domov sa ocitol na prahu vojny a ona netuší, že sa práve začalo dobrodružstvo, ktoré oživí staré proroctvo. Ide o prvú časť série. Vydavateľstvo: EnriBook.

Prvotina Emy Novotnej Svorka pri Vrchu kráľov (podrobnosti o knihe, naša recenzia) spadá do žánru young adult. Mladá Ella sa vydáva na nebezpečnú výpravu, aby našla stratené kroniky, ktoré môžu zmeniť osud celého sveta. Vydavateľstvo: Mayor s. r. o.

Aj Valeria Holoman napísala a vydala svoju prvú knižku Therra – cesta do neznáma (podrobnosti o knihe) ako prvú časť série pre mladých. Krásna krajina, ktorá akoby uviazla v inom storočí. Aby túto krajinu zachránila, vydáva sa Zoe na dlhú púť, na ktorej stretáva nových priateľov s nie celkom bežnými schopnosťami. Vydané pod hlavičkou CARes.

Martin Martinka - Na povrchu Natali Fox - Katja - Prebudená mágia Svorka pri Vrchu kráľov Valeria Holoman - Therra - cesta do neznáma

Michala Baránková debutuje s fantasy knihou Jazdci smrti 1 – Bič z ohňa (podrobnosti o knihe). Za búrky sa objaví vír plný mágie a čarov, ktorého sila prestúpi do zbraní. Nastane nová doba, ktorá zrodí bojovníčku Nevaeh, ktorá však od bojov uteká. Na ceste za slobodou spoznáva nevídané tajomstvá a musí sa aj s pár ďalšími bojovníkmi rozhodnúť, či zastaví skazu celého sveta. Vydané vlastným nákladom.

V. S. Moser vstúpila do fantastiky knihou Mysľomágovia: Hmlový ostrov (podrobnosti o knihe). Ellis sa náhodou zoznámi so silou mysle. Postupne začne objavovať svoju skrytú mysľomagickú schopnosť. Bude musieť zistiť, kto je čierny démon z jej snov a kto stojí za zrodením temnoty vo svete mysľomágie. Vlani autorka stihla ešte aj druhú knihu z tejto série – Mysľomagický zimný príbeh (podrobnosti o knihe). Kniha obsahuje aj interaktívne úlohy, takže čitateľ si môže vytvoriť vlastný príbeh. Obe knihy autorka vydala pod hlavičkou VSM.

Filip Filatov prichádza s fantasy románom Fionn – Tajomstvo nesmrteľnosti (podrobnosti o knihe). Kvôli veštbe sa z Fionna stane nepriateľ krutej bohyne Morrigan. Svet zachvátila vojna a bude chvíľu trvať, než sa z Fionna stane rovnocený súper, ktorý sa bude môcť bohyni postaviť. Vydané pod hlavičkou Shield.

Michala Baránková - Jazdci smrti - Bič z ohňa 1 V. S. Moser - Mysľomágovia - Hmlový ostrov V. S. Moser - Mysľomagický zimný príbeh Fionn – Tajomstvo nesmrteľnosti

Vo vydavateľstve Enribook vyšla aj prvotina Lukáša Zeleňaka Posledný z temných (podrobnosti o knihe). Maledictus, schudobnelý šľachtic, sa živí ako nájazdník. Náhodou sa ocitne vo víre nechcených udalostí a snaží sa vzpierať sile, čo ho núti ísť smerom, ktorý si nevybral.

Všetko zlato Kremnice (podrobnosti o knihe, naša recenzia) je román o zlate, baniach a mýtických bytostiach, ktoré žijú medzi nami. Autorom je Jozef Miklovič. Jakub je mladý študent, ktorý vypomáha v rodinnej firme pri tavení zlata. Po hádke s otcom utečie a v horách sa omylom ocitne v podzemnej ríši, kde zažije dobrodružstvá, spozná priateľov a možno aj lásku. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Mladý slovenský autor Roman Kmeť prispel svojím románom Requier (podrobnosti o knihe). Kráľ Jozef Requier slabne. Musí sa rozhodnúť, ktorému synovi prenechá vládu. Aby to bol ten najlepší a najschopnejší, podrobí svojich dvoch synov skúške. Vyšlo vlastným nákladom.

Autor píšuci pod pseudonymom Peter Petersson vydal fantasy román Vietor severu: Stratený kalich (podrobnosti o knihe) vo vydavateľstve Enribook. Princ Aweltirius je synom kráľa vetrov. Rozhodne sa nájsť stratený kalich Veľkého poznania, ktorý opäť nastolí vo svete rovnováhu.

Posledný z temných Všetko zlato Kremnice Roman Kmeť - Requier Vietor severu: Stratený kalich

Eva N. Shaden a jej Ukradnuté životy (podrobnosti o knihe) sú prvotinou vydanou vlastným nákladom. Fantasy príbeh o Nereyn, ktorá sa s rodinou ukrýva v ľadovej krajine. Postupne si začne spomínať na svoju skutočnú minulosť a na desivý fakt o nesmrteľnej existencii, ktorá si privlastnila život jej sestry.

Roztrhnutý čas (podrobnosti o knihe) je knižný debut Dušana Bertiča. Žijeme len momentálnu realitu s našou indentitou? A je nespochybniteľná v prúde času? Príbeh má prvky psychotrileru, fikcie až hororu. Vydal Dušan Bertič.

Prvotina Verony Krug dostala názov Lightová (podrobnosti o knihe). Bol by to celkom pekný deň, keby hlavná hrdinka neprešla stenou a neexistovala legenda, že svet telomágov zachráni dievča s menom Lightová. Podarí sa jej to? Kniha vyšla vlastným nákladom.

Adrián Berecz vstupuje do sveta fantastiky prvou aliteračnou zbierkou Zemämor (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Poviedky z fiktívneho sveta Zemä sú plné hrdinstva, mágie, nebezpečenstiev, nádeje, beštií, samozrejme aj lásky a najmä ľubozvučnej slovenčiny. Vyšlo vlastným nákladom.

Eva N. Shaden - Ukradnuté životy Dušan Bertič - Roztrhnutý čas Verona Krug - Lightová Zemämor


Ja sám, ja sám

Čoraz populárnejším sa stáva vydávanie kníh vlastným nákladom, svojpomocne, či už pod vlastným menom, pseudonymom, hlavičkou svojej firmy a podobne. Niekedy ale vlastne nejde ani tak o popularitu tohto spôsobu, ako skôr o to, že autori zvolia túto cestu, ak ich dielka nechce žiadne vydavateľstvo vydať. Niekedy je to na škodu vydavateľstiev, keď sa odmietnuté diela ukážu ako čitateľsky úspešné. Na druhej strane, často sú knihy vydané vlastným nákladom na takej nízkej úrovni, že o ich jedinečnosti sú presvedčení iba ich autori. Hoci je nutné poznamenať, že každý človek má vlastný vkus, pojem kvalita chápeme od čitateľa k čitateľovi rozdielne a každá kniha si nakoniec tých svojich fanúšikov predsa len nájde. O niektorých knihách vydaných autormi svojpomocne sme už hovorili v predchádzajúcich kapitolách, teraz si predstavme ďalšie.

Keďže dámy majú prednosť, ako prvú spomenieme H. J. Bornemiszu a jej pokračovanie série Večná lož s názvom Nemé prežívanie I (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Hlavná hrdinka sa tu stáva plnohodnotným špehom, zatiaľ čo Bastard hľadá sám seba v tieňoch minulosti. Bornemisza sa vlani naozaj činila a okrem tohto románu čitateľov potešila dvoma dielmi detektívnej fantasy série Traja starí mládenci. V prvej časti Krivdy minulosti (podrobnosti o knihe, naša recenzia) autorka predstaví troch bratov, ktorých schopnosti priam predurčujú na to, aby spoločne vyšetrili záhadné vraždy. K tomu, aby sa z nich stal spolupracujúci tím vyšetrovateľov, ale bratov čaká dlhá cesta. V pokračovaní s názvom Zmiznutie snúbenca (podrobnosti o knihe, (naša recenzia) bratia pokračujú v hľadaní nebezpečného vraha, no do cesty sa im pripletie žena, ktorá zásadne ovplyvní život jedného z nich a aj samotné pátranie. Všetky tri knihy vydala autorka vlastným nákladom vo forme e-bookov.

Bornemisza Večná lož - nemé prežívanie Traja starí mládenci 1 Bornemisza - Zmiznutie_snubenca

Hoci má Andrej Varga za sebou už niekoľko vydaných kníh v zahraničí, pre slovenských čitateľov je jeho horor Karačev (naša recenzia) prvotinou. Zúri druhá svetová vojna a v zapadnutej ruskej dedine číha na nemeckých vojakov smrť nie len z rúk Rusov, ale aj niečoho prastarého a oveľa nebezpečnejšieho. Knihu si môžete kúpiť len priamo od autora, napríklad prostredníctvom jeho FB profilu.

Prorok (podrobnosti o knihe) a Cyklus (podrobnosti o knihe) sú pokračovania románu Posol autora Tomáša Pecka a oba vyšli minulý rok. Sledujeme osudy Toma, mladého chlapca, ktorý musel zmeniť svoj život. Nachádza nových priateľov, putuje na horu Ivorit do Chrámu Svetla a napokon sa dozvieme, či sa naplní jeho údel. Vydal: Tomáš Pecko.

Andrej Varga - Karačev Tomáš Pecko - Prorok Tomáš Pecko - Cyklus

Peter Kent vo svojej druhej knihe Reinkarnácia 1 – Vládca vesmíru (podrobnosti o knihe) píše o duši, ktorá sa prebudila zo spánku a začala si uvedomovať svoju existenciu. Hľadá zmysel svojej podstaty tým, že nadobúda skúsenosti v rôznych životoch a telách, do ktorých sa reinkarnuje. Vydal: Peter Kent.

Denalea Volkona píše vlastnú sériu Baamiel & Delaila, z ktorej vyšla pred rokom tretia časť (podrobnosti o knihe). Delaila uteká z mesta a stretáva Baamiela, Vládcu búrok. Ten ju vtiahne do nebezpečnej hry a Delaila má čo robiť, aby neprišla o zdravý rozum. Vydavateľstvo: Luda s. r. o.

Emily D. Beňová si svoje fanúšičky získala romantickými príbehmi okorenenými fantastickými motívmi. Pokračovanie jej série 666 má názov 666 démonov (podrobnosti o knihe) a dostanete sa v ňom do najhlbších útrob pekla. Vydala: Emília Beňová.

Peter Kent - Reinkarnácia 1 – Vládca vesmíru Baamiel a Delaila 3 666 démonov


Známi a možno neznámi

Viacerí autori píšu a publikujú dlhé roky, no okrem skalných fanúšikov takmer nikto o nich nevie. Niektorí autori sú zasa síce známi, ale k žánrom fantastiky si odskočia len sporadicky. Možno sa na základe tohto článku rozhodnete niektorého z nich spoznať lepšie.

Medzi nich patrí aj autor píšuci pod menom Brandon McYntire. Tentokrát vydal samostatne poviedku Striga (podrobnosti o knihe). Potvora terorizuje mesto a neporazila ju ani polícia či špeciálna jednotka. Vydavateľ: Branko Mateja.

Michal Škombár je autor, ktorý sa v našom sumári objavuje v posledných rokoch často. Magický román Ida a jej neznáma cesta (podrobnosti o knihe) je o dievčati, ktoré, ak chce žiť šťastne a slobodne, musí prejsť cez temný labyrint. Vydavateľ: Michal Škombár.

Tenebris (podrobnosti o knihe) je názov knihy aj hlavného hrdinu, nadpozemský silného, ktorý ak chce prežiť, potrebuje energiu ženy. Príbeh zo sveta plného temna, v ktorom majú láska a vášeň obrovskú moc, napísala Michaela Brnková. Autorka fanúšikom fantastiky nemusí byť známa, no dobre ju poznajú milovníčky červenej knižnice. Vyšlo vlastným nákladom ako e-book.

Martin Lipták sa v Štúdii Kolapsu (podrobnosti o knihe) zamýšľa, ako by vyzeral kolaps civilizácie. Na osudoch chlapca, neskôr muža, prežívame znovuzrodenie spoločnosti. Kniha je plná dobrodružstva, politiky aj technológií. Vlastný náklad, e-book.

Brandon McYntire - Striga Michal Škombár - Ida a jej neznáma cesta Michaela Brnková - Tenebris Martin Lipták - Štúdia Kolapsu

Samo Tokeš je autor sci-fi románu Dobyvatelia Mesiaca (podrobnosti o knihe), ktorý vyšiel ešte v roku 1948. Vďaka združeniu Zabudnuté knihy je dnes prístupný ako e-book. James Preston sa ocitá vo výprave letiacej na Mesiac, kde majú získať vzácne rádioaktívne látky. Náklad však chce ukradnúť jeden z členov posádky.

Ďalší autor, ktorého dielo vlani vyšlo vďaka združeniu Zabudnuté knihy vo forme e-booku, je Ján Miloslavský. Román Fantóm Antarktídy (podrobnosti o knihe) vyšiel pôvodne v roku 1947. Z Antarktídy sa šíria neznáme signály. Pilot britského kráľovského letectva objaví tajnú základňu plnú ničivej technológie, ktorá by v nesprávnych rukách mohla spôsobiť katastrofu.

Už štvrtá časť série Pustovník od Vladimíra Štefaniča je nazvaná Slzy rytiera (podrobnosti o knihe). Dobro a zlo sa konečne stretnú tvárou v tvár. Muž s leopardom sa musí rozhodnúť, či posledný boj vybojuje on alebo boj zostane na niekom inom. Vydavateľstvo: Kumran.

Dobyvatelia Mesiaca Fantóm Antarktídy Vlado Štefanič - Pustovník - Slzy rytiera

V srdci (podrobnosti o knihe) je tretí diel série Strážca od autorky Barbory Bartošovej. Vojna sa blíži. Pre ľudských strážcov aj pre hraničiarov už nie je cesta späť. Podarí sa Nine spojiť všetkých pozemských strážcov? Zistí Innan spojenie medzi ním a Ninou včas? Vydavateľstvo: E­list.

Pokračovanie knihy V znamení ametystu od Majky Danihelovej nesie názov V znamení rubína (podrobnosti o knihe). Meggie sa preberie z mŕtvych. S Liou a Torim zostáva pod dohľadom Lesnej rady a kráľovskej rodiny. Krajinu sužuje tajomná choroba a Meggie sa musí rozhodnúť, či pomôže Ametystovému lesu alebo bude pátrať po ceste domov a svojej rodine. Vydavateľstvo: Venupress.

Nena Turner potešila svoje fanúšičky knihou Dva svety tej istej planéty (naša recenzia). Zem je rozdelená na ženskú a mužskú časť, medzi ktorými vypukne najkrvavejšia vojna v histórii. Ako dopadne? Vyhrá mužský alebo ženský svet? Vydavateľstvo: E­list.

Barbora Bartošová - V srdci Majka Danihelová - V znamení rubína Dva svety tej istej planéty


Poďme všetci do kola

Zborníky a antológie sú stále veľmi populárne. Poviedka je skvelý literárny útvar, ktorý zabaví, no zároveň sa skončí skôr, ako nás začne nudiť. Aspoň by to tak malo byť. Záleží na autorovi, téme, no aj rozpoložení čitateľa. Za úroveň poviedok je zodpovedný aj editor, ktorý zborník zostavuje. Povedzme si na rovinu, nikdy sa nedá trafiť do vkusu všetkých a text, ktorý jeden vychváli do nebies, druhý ani nedočíta. Našťastie je stále z čoho vyberať, takže milovníci zborníkov sa môžu tešiť.

Minulý rok sme sa dočkali rovno dvoch zborníkov poviedok Fantázia, za roky 2021 (podrobnosti o knihe) aj 2022 (podrobnosti o knihe). Je to to najlepšie z prác prestížnej literárnej súťaže. Vydalo vydavateľstvo Fantázia.

Mestské kultúrne stredisko Revúca vlani vydalo zborník najlepších prác zo súťaže Cena Gustáva Reussa s názvom K veciam sveta i veciam osobným. Zborník okrem poviedok scifi, fantasy a hororu obsahuje i ocenené rozprávky a komiksy. Zborník je dostupný priamo na stránke súťaže.

Prešporské legendy ožívajú (podrobnosti o knihe) je ďalší z minuloročných zborníkov. Pätnásť autorov napísalo poviedky spojené s Bratislavou a jej legendami. Vydavateľstvo: Litera Production.

Fantázia 2021 Fantázia 2022 K veciam sveta i veciam osobným - zborník z CGR 2022 Prešporské legendy ožívajú

Slovenské temno (podrobnosti o knihe) je zborník trinástich hororových poviedok. Autori nás prenesú do rôznych kútov Slovenska, ku ktorým sa viažu hrôzostrašné povesti a desivé povedačky. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Ďalším počinom vydavateľstva Hydra je zborník poviedok Vianoce, zas Vianoce (naša recenzia). Osemnásť poviedok od sedemnástich slovenských a jedného českého autora, ktorých témou sú Vianoce, sa nesie v žánroch fantasy, horor aj sci-fi.

Prekliata zbierka (podrobnosti o knihe) je zborník z nového vydavateľstva Príbeh. Nájdete v ňom osemnásť hororových poviedok od slovenských autorov.

Slovenské temno Vianoce, zas Vianoce Prekliata zbierka


Posledné slovo má…

Tak, máme to za sebou. Ak ste rátali s nami, vyšlo vám spolu 71 knižných titulov v žánroch fantastiky od slovenských autorov, ktoré vyšli na Slovensku minulý rok. To je rekordný počet. Z toho 26 kníh si vydali autori svojpomocne. Čo sa týka vydavateľstiev, 7 kníh vydalo vydavateľstvo Artis Omnis, rovnako 7 Enribook, 6 Hydra, po 3 Elist aj Ikar, po 2 knihy publikovalo vydavateľstvo Albatros Media, rovnako Dali-BB, Fantázia, Pars Artem a Zabudnuté knihy. Po jednej fantastickej knihe vydalo vydavateľstvo A-knihy, FAB Co, s. r. o., Kumran, Marenčin PT, Mayor, s. r. o., Príbeh, Litera Production, Venupress a MKS Revúca. K nim sa ešte dajú prirátať knihy, ktoré sú v elektronickej podobe voľne dostupné na slovenských internetových portáloch, ako napríklad na Greenie knižnica vlani pribudlo 10 žánrových titulov.

Údaje použité v našom prehľade sme čerpali z knižných e-shopov, najmä Martinus.sk a Bux.sk, z obchodného registra MS SR, webových stránok autorov a priamej komunikácie s autormi a vydavateľmi. Vzhľadom na to, že v niektorých prípadoch došlo k zmenám údajov priamo pri zdroji počas spracovávania tohto prehľadu, je potrebné dodať, že informácie uvedené v tomto článku platia ku dňu jeho uzávierky.

Je potešujúce, že z roka na rok nám knihy písané v žánri fantasy, sci-fi a horor pribúdajú pomerne rýchlym tempom. Na druhej strane je na zamyslenie, akú úroveň dosahujú a či prinášajú aspoň niečo nové, neokukané. Pretože pri čítaní anotácií máte občas pocit, že prežívate znovu a znovu déjà vu.

Treba skonštatovať, že stále sú populárne knižné série. Mnohé z kníh, ktoré minulý rok vyšli, sú prvé diely alebo pokračovania rôznych sérií. Keďže ich autori sú často nováčikovia, musíme len dúfať, že ich príbehy sú dostatočne kvalitné a čitateľov zaujmú natoľko, že sa dočkáme aj ďalších pokračovaní. Je smutné vidieť, keď v literatúre staré pravdy, akou je tá o odhryznutí si veľkého sústa, ako keby neplatili.

Úroda fantastických kníh na Slovensku bola v minulom roku skutočne veľká, a to sme v článku spomenuli len domácu tvorbu. Za celú redakciu webu Fandom.sk vám prajeme príjemné čítanie a už teraz sme zvedavé, koľko kníh sa nám „urodí“ v roku 2023. Prvé lastovičky už na tohoročnom zozname máme.


Poznámka: Ak viete o nejakej pôvodnej slovenskej fantastickej knihe, ktorá vyšla v roku 2022 a my sme ju v našom súhrne prehliadli, alebo máte aktuálnejšie informácie, dajte nám prosím vedieť. Ďakujeme.


Súvisiaci link

Prehľad slovenskej literárnej fantastiky, ktorá vyšla v predchádzajú­cich rokoch


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.

Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


23. februára 2023
Ena a Alexandra Pavelková
Zdroj informácií