Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Krivdy minulosti

Traja starí mládenci 1

Slovenskej autorke H. J. Bornemisza práve vyšla ďalšia kniha s názvom Traja starí mládenci – Krivdy minulosti, ktorá je prvou časťou detektívnej série s prvkami fantasy.


Anotácia

Čo môže byť pre vyšetrovateľa lepšie než schopnosť čítať myšlienky? Noe o tom vie svoje. Za päť rokov na Komisariáte už vyriešil nejeden prípad, a predsa je tentokrát v koncoch. Rozpoznávač, Snovič a Prázdny. Tri obete, ktoré nemali zdanlivo nič spoločné. Prečo si ich vrah vybral? Noe nemá poňatia a k tomu ani žiadne stopy, ktorých by sa mohol chytiť. Nenapadá mu nič iné, než požiadať o pomoc svojich bratov. Nezodpovedného Huga, ktorý dokáže vidieť smrť, a úspešného Ilara, ktorý si ovplyvňovaním emócií vydláždil cestu medzi smotánku mesta.

Troch bratov, ktorí sa vzájomne odcudzili, znovu spojí snaha o odhalenie a dolapenie nebezpečného zabijaka. Čo ak má ale vrah dar, ktorý už dávno nemal existovať?


Ukážka z knihy

Natriasali sa po ceste zo zle vydláždených mačacích hláv. Hugo pohladkal mäkkú tkaninu sedadla a usúdil, že v lepšom koči sa ešte nikdy neviezol. Noe v tichosti sedel oproti nemu a hľadel von. Tmu za oknami prerušovali len ostré nárazy dažďa. Hugo spokojne mlčal a dúfal, že im to obom vydrží, až kým nedorazia na miesto. Nestalo sa.

„Čo sa ti stalo?“ spýtal sa Noe a ukázal prstom na jeho bradu.

„Spadol som,“ zaklamal Hugo a pozrel na brata, ktorý si už asi desiatykrát pošúchal hlavu vystrihanú príliš nakrátko.

Vyzerá, akoby mal vši, pomyslel si, skôr než sa stihol zastaviť. Noemovi to neuniklo. Skurvení Čítači myšlienok, človek v ich prítomnosti nemá žiadne súkromie, znovu to neustriehol.

„Matka bude zase strachom bez seba. Kedy si vlastne naposledy videl rodičov?“

„Nedávno,“ odvetil Hugo.

„Matka mi povedala, že naposledy ťa videla pred pol rokom.“

„Veď hovorím, že nedávno.“

„Nikdy som nemal vši. Je to praktické,“ dodal Noe do ticha, akoby musel svoj nový strih nejako obhájiť. Hugo len prikývol a na tvári vyčaril nútený úsmev. Nebolo nič horšie než rodinné stretnutia. Usúdil, že najlepšie bude zmeniť tému.

„Tak ako sa cítiš? Teraz keď sa otec lúči so svojím miestom na Komisariáte?“

Noe sa ako jediný z troch synov rozhodol nasledovať otcove kroky a vydať sa cestou zákona. Koniec koncov mal na to všetky predpoklady. Klamať či zapierať pred Čítačom myšlienok nemalo veľký zmysel.

„Mohol by si sa ku mne pridať. Niekoho ako ty na Komisariáte potrebujeme.“

„Niekoho ako ja?“ Pekne povedané, braček. Ani to nechceš vysloviť nahlas.

„Niekoho, kto vidí smrť. Spokojný?“

„A tráviť celý čas zatvorený v márnici alebo na miestach činu? Dotýkať sa jednej mŕtvoly za druhou? Lákavá ponuka, ale musím odmietnuť. Opäť. Prečo sa nesnažíš presvedčiť Ilara, aby s tebou pracoval?“ Prostredný z bratov mal pre Komisariát tiež dobre využiteľné nadanie.

„Skúšal som. Povedal mi, že za takú almužnu robiť nebude. Navyše by mu to vraj zničilo reputáciu.“

„Aj mne by to zničilo reputáciu.“

„Ty žiadnu nemáš. A na rozdiel od Ilara nemáš ani peniaze.“

Koč onedlho zastavil a dvere na ňom sa okamžite otvorili. Dovnútra sa vtlačila hlava lemovaná žiarivou medenou hrivou.

„Tak ako, bračekovci? Dúfam, že vám cesta ubehla rýchlo.“ Sotva to Ilar vyslovil, telo aj myseľ oboch bratov zalial pocit bezbrehej radosti a spokojnosti. Nemohli sa zbaviť prihlúpleho úsmevu, z ktorého ich začínali bolieť kútiky úst.

„Môžeš s tým prestať?“ dožadoval sa Noe, ktorý stále vyzeral ako po nevídane kvalitnej dávke kokaínu.

„Len som chcel pomôcť. Navodiť atmosféru, ako sa hovorí,“ zaklamal Ilar. V skutočnosti to urobil, aby prerušil vzájomné škriepky, ku ktorým došlo takmer vždy, keď sa tí dvaja zdržiavali spolu dlhšie než niekoľko minút. Noe sa už od mala snažil Huga poučovať a vychovávať. A nezatavila ho ani skutočnosť, že Hugo mal už dvadsaťsedem.

„Neznášam, keď to robíš,“ zavrčal Noe a už sa pratal von. Hugo s ním výnimočne súhlasil. Ovplyvňovanie emócií nebolo o nič lepšie než čítanie myšlienok. Oboje ho oberalo o pocit kontroly nad vlastným životom.

E-knihu Traja starí mládenci – Krivdy minulosti si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse len za 3 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Traja starí mládenci – Krivdy minulosti
1. časť série
Žáner: detektívka, fantasy
Autorka: H. J. Bornemisza
Vydavateľstvo: H. J. Bornemisza
Rok vydania: 2022
Formát: e-kniha (pdf, epub, mobi)
Počet strán: 109
ISBN: 978–80–570–3724–8


Súvisiaci link

Rozhovor – H. J. Bornemisza: Pred zlom by sme nemali zatvárať oči


13. marca 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií