Recenzia – Erika Jarkovská: Deväť

Príbeh Ďatlovovej výpravy

Erika Jarkovská - Deväť

Vybrali sa pokoriť prírodu, napokon však ona pokorila ich. Alebo niekto iný? Či skôr – niečo iné? Dávna záhada opäť ožíva na stranách novej knihy Eriky Jarkovskej.


V zime 1959 sa deviati priatelia pod vedením Igora Ďatlova vybrali do prakticky neobývanej sovietskej divočiny. Neboli to hlupáci. Nepodcenili situáciu. Áno, boli mladí, plní snov a elánu, ale zároveň mali výbornú kondičku a v minulosti spoločne podstúpili viacero náročných návštev divočiny, ktorými utužili kolektív. Vedeli, že ak bude najhoršie, môžu sa spoľahnúť jeden na druhého. V poslednej chvíli sa k nim pridal (či skôr im bol pridelený „zvrchu“) desiaty člen a spoločne vyrazili pokoriť takzvanú „Horu mŕtvych“, respektíve Mŕtvu horu.

Čoskoro po začiatku túry jeden z kamarátov skupinu zo zdravotných dôvodov opustil. Zostali deviati. Hovorí sa, že končiny, do ktorých mali namierené, nemajú toto číslo v láske. Čím bližšie sú k cieľu svojej cesty, tým je jasnejšie, že sa to neskončí dobre. Proti svojej vôli sa stanú súčasťou mrazivého tajomstva, ktoré dodnes nebolo uspokojivo vyriešené.

Ako mnohé nevysvetlené záhady, aj táto láka režisérov a spisovateľov. Videli sme televízne dokumenty, film Rennyho Harlina Záhada Hory mŕtvych (ktorý však s onou tragédiou nemal veľa spoločného, keďže sa odohrával v súčasnosti) a ruský seriál z roku 2020. Čo sa kníh týka, väčšina autorov sa masové nočné úmrtie snaží poňať prakticky. Vyvarujú sa beletristického spracovania a tému spracovávajú „dokumentárnou“ formou. Napríklad Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? a Djatlovova expedice: Nová odhalení od Čecha Martina Lavaya (oba vyšli vo vydavateľstve XYZ, 2022). Nájdu sa ale výnimky; z nedávnych čias spomeňme kanadského autora Jeremyho Batesa – v češtine Hora mrtvých (vyd. XYZ, 2020) a Rusku Annu Matvejevovú – gýč Ďatlovův průsmyk aneb Záhada devíti (vyd. Akropolis, 2018). A teraz k nám prichádza Erika Jarkovská s temer tristostranovou knihou Deväť – príbeh Ďatlovovej výpravy. Ako to dopadlo?

Dobrou správou je, že spisovateľka má tému naštudovanú. Vie, o čom píše. Neuspokojila sa s lacnou honbou za senzáciou. Nesnaží sa čitateľa šokovať. Rozhodla sa príbeh vyrozprávať očami dvoch konkrétnych účastníkov. Ich kapitoly sa striedajú, navzájom dopĺňajú. Zvyšok expedície vystupuje vo vedľajších úlohách. Kým mnohí iní opomínajú najzáhadnejšiu postavu výpravy, Erika Jarkovská takú chybu nerobí. Zolotarjov bol najstarší. K výprave sa pridal v poslednej chvíli, nikto z priateľov ho nikdy predtým nevidel. Celkovo išlo o človeka s tajomnou vojnovou minulosťou, o ktorej nemohol hovoriť, aj keby chcel. Tento muž (možno áno, možno nie) predstavuje slepú uličku v pátraní po „skutočnom“ osude výpravy.

Ďatlovovci sa stali účastníkmi expedície, ktorá ani po viac ako šiestich desaťročiach neprestáva fascinovať. Erika Jarkovská k nej pristúpila s pietou. Zásadná časť výpravy je presne zmapovaná. Záhada to začína byť v podstate až v noci, počas ktorej všetci v hrozných podmienkach našli predčasnú smrť. Smrť nebýva nikdy pekná. Nemá to v povahe. V ich prípade bola ale obzvlášť surová.

Ako podotýka autorka v dodatkoch (ktorých súčasťou sú okrem iného fotky jednotlivých členov expedície), na tejto záhade je pozoruhodné, že aj keď prídete na možné vysvetlenie, spravidla okamžite sa dozviete detail, ktorý vašu teóriu rozmetá na kusy. Dnes už nikto nevie povedať, čo sa vtedy skutočne stalo, na čom má akiste podiel i zvláštny priebeh vtedajšieho vyšetrovania.

Autorka je vecná, zbytočne nefantazíruje, aspoň okrajovo sa obtiera o väčšinu teórií, ktoré sa od roku 1959 vyrojili na scénu. Našťastie sa neutieka k lacnej, hoci atraktívnej mystifikácii. Na druhej strane, i práve preto neprináša nič nové. Je teda otázne, či vám nestačí prečítať si o Ďatlovovej výprave ľubovoľný článok na internete alebo v časopise, respektíve či kniha môže uspokojiť niekoho, kto inkriminovanú záhadu už roky pozorne študuje. Na druhej strane, Erika Jarkovská ponúka solídnu a profesionálnu rekapituláciu udalostí. Ak ich nepoznáte, tak ste práve dostali ideálnu príležitosť začať s tým práve prostredníctvom tejto knihy.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Deväť si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Deväť – Príbeh Ďatlovovej výpravy
Žáner: triler, mysteriózny
Autorka: Erika Jarkovská
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 296
Väzba: pevná
ISBN: 9788089948642


Súvisiaci link

Predstavujeme – Erika Jarkovská: Deväť


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


12. októbra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií