Recenzia – Kolektív autorov: Vianoce, zas Vianoce

Vianoce, zas Vianoce

Vianoce by mali byť sviatkami mieru a pokoja. Málokedy to tak však aj naozaj je. V novej poviedkovej zbierke od Hydry sa tieto sviatky dokážu zvrtnúť všelijakými smermi.


V najnovšej antológii z vydavateľstva Hydra sa nachádza 18 poviedok, ktoré v žiadnom prípade nedávajte čítať deckám! V knihe nájdeme fantasy, scifi aj horor. Mnohé sú kruté, či depresívne, v niektorých z nich však ostáva svetielko nádeje. Jednotlivé príbehy písali rôzni autori, čomu zodpovedá aj ich rozdielna kvalita. Určite odporúčame si jednotlivé poviedky dávkovať pomaly, aby ste sa ich rýchlo neprejedli. V hodnotení začneme od konca, a to príbehmi, ktoré boli fajn, ale mali až príliš jednoduchý dej a z davu nevytŕčali ani štylistikou.

Monika Kandriková vo svojej Malej prianočnej hudbe prinesie nádej aj v ťažkých časoch. Rozoberá v nej tému chudoby a rozprávkového šťastia. Poviedka je milá, no kratučká a ľahko predvídateľná.

Ivana Molnárová Dubcová sa pustila do témy vnútornej energie a entít, ktoré ju z človeka vysávajú. V Živote na splátky nám ponúka celkom zaujímavý námet duševných výpalníkov, jeho stvárnenie je však naivné a plné romantických klišé. Aj keď, povedzme si, hlavná hrdinka sa spočiatku tvári nanajvýš nedobytne.

Adventná návšteva Lucie Braunovej je typickým hororom, v ktorom hlavnú úlohu hrajú pochybnosti o psychickom zdraví hlavnej postavy. Krásnej Dalile ide o život, no nik neverí tomu, čo videla. Záver ostane čiastočne otvorený, no niektoré veci sa vám v ňom potvrdia. Poviedka sa číta rýchlo, zanechá však v čitateľovi neurčitý pocit.

Nasledujúce poviedky sa čítajú príjemne, v hodnotení ale vychádzajú stále iba priemerne. Častokrát totiž, tak isto ako v predošlých prípadoch, využívajú obohrané témy a námety. Niektoré z nich síce sú originálne, pokrivkáva však ich spracovanie.

Výnimočný nápad obsahuje poviedka Ochladzovač od Jany Plauchovej. Tá je známa svojimi prepracovanými scifi románmi. Niet sa preto čo čudovať, že jej poviedka je po fyzikálnej stránke veľmi dobre premyslená. Hlavná hrdinka sa dokáže zrýchliť v čase, čo jej popri výhodách prináša aj mnohé problémy. Čitateľský zážitok však znižujú dramatické scény, toxické vzťahy a téma vysokoškolskej pár­ty.

Milan Tichý nám štýlom a atmosférou svojej poviedky Do nekonečna a ešte ďalej! pripomenie Stopárovho sprievodcu galaxiou. Hlavný hrdina musí splniť náročnú úlohu, aby postúpil v rebríčku Galaktickej poštovej služby. A ak sa mu pošťastí, možno získa aj srdce svojej kolegyne. Ktosi si totiž od Santu z Fínska vyžiadal balíček, no keďže zo Zeme je už dávno iba chránené územie so zákazom vstupu, zásielka sa nedá doručiť. Hrdinovi má pri tom pomôcť robot, ktorý však nie je až taký spoľahlivý. Poviedka je vtipná a rýchlo odsýpa, na druhej strane však niekedy postavy pôsobia okukane a plocho.

Poviedka Znamienko z pera Nade Vojtekovej využíva momentálne populárnu tému umelej inteligencie do domácnosti. Ak poznáte Westworld, Stroje ako ja, Klára a slnko, Laila, či notoricky známe dielo Ja, robot, nemá vás veľmi čím prekvapiť. Príbeh je inak celkom ľahko pochopiteľný, na čitateľa však môže pôsobiť ako prvá kapitola z niečoho väčšieho.

Katarína Soyka tak isto prispela do tejto zbierky poviedkou, ktorá sa volá Démonikine Vianoce. Démonka Monika má svojho milého upíra, no musí sa na zavolanie zjaviť u toho, kto ju dokáže vyvolať. Tam zotrvá, až pokým nesplní nešťastníkovi želanie. Ako na potvoru si ju na Vianoce privolá zúfalý mladík, ktorý chce za každú cenu získať jedno dievča. Monika sa tak púšťa do práce a snaží sa z pohodlného chlapca vykresať muža snov. Poviedka je milá a čitateľ tuší, ako dopadne. Soykini fanúšikovia nebudú sklamaní, keďže v nej nájdu aj nejakú tú romantiku.

Ak máte otrasných kolegov a chceli by ste sa im najradšej pomstiť, pobaví vás poviedka od Lenony Štiblaríkovej Aj v noci noc, aj vo dne noc, príďže mi voľakto na pomoc! Námet je desivý a jeho spracovanie nechutne hororové. Nám stačí len dúfať, že nik v skutočnosti takýchto kolegov nemá.

Tému nečakaného darčeka nájdeme v poviedkach od Martina Šugára Fľaša šnapsu a Beáty Takáčovej Ten najlepší darček. V tej prvej praje trom osamelým mužom v krčme náhoda, v tej druhej zistíme, že robot bez správnej pamäťovej karty môže byť ťažkým orieškom. V oboch dosť dlho netušíte, kam vlastne smeruje pointa, a aj ich konce sú celkom prekvapivé.

Ivan Kučera je známy svojou hororovou tvorbou. Inak to nie je ani pri poviedke Mama. Čitateľ však veľmi skoro odhadne, čo sa v poviedke deje. Koniec je očakávaný a antiklimatický, keďže to najdesivejšie, zvláštna mama, sa veľmi rýchlo zmení na priamočiare démonické zlo.

Patrik Slanina vo svojej Vianočnej nakládke rozvinie tému tajných labákov na Ukrajine. Hlavný hrdina čoskoro oľutuje, že práve počas Vianoc zobral nakládku kamióna za neurčitých podmienok. Poviedka je premyslená a aj keď tušíme, kam príbeh speje, s napätím sledujeme osud hlavnej postavy a aj celého sveta. Poviedka dokonca získala v roku 2021 prvé miesto v literárnej súťaži Slavconu.

Marián Kubicsko sa vo svojej poviedke Jožo Fero a Dedo Mráz opäť vrátil k svojmu obľúbenému hrdinovi. Ak máte radi príbehy Róma Joža z čias komunizmu, bude sa vám páčiť aj táto poviedka, v ktorej musí zachrániť detskú besiedku a priviesť Mikuláša. Impovia sa totiž rozhodnú, že správni komunisti žiadneho Mikuláša uznávať nesmú. Dej je nabitý akciou, krvou a zbraňami.

V antológii Vianoce, zas Vianoce sa bez pochyby objavujú aj veľmi dobre napísané poviedky. Niektoré pobavia, iné prinesú nečakané odhalenia a zvraty.

Za srdce vás chytia Tri listy Ježiškovi od Jany Tabačkovej. V nej sa bábika musí zmieriť so zlomeným srdiečkom. Poviedka je napísaná citlivo a príjemne. Nežné duše môžu uroniť aj nejednu slzu.

Medzi vtipné poviedky patrí napríklad Poľovačka na Santu od Anny Olejárovej. V nej sa ocitneme v severskej dedine Svätý Haring. Rozmaznané domáce decká sú konfrontované so Santom, ktorý nie je tým, kým sa zdá. Fantasy príbeh sa pomaly mení na horor, pričom v ňom nechýbajú akcia a napätie.

Originálny nápad a stvárnenie nám dopraje aj Miro Švercel, ktorý dokázal veľmi vtipne, no zároveň kruto poňať krvavú reality show o prežití a skombinovať ju s biblickými motívmi. Poviedka Kde je Ježiško? srší cynizmom a iróniou, veď samotnú reláciu moderuje Jakub Martinec.

Kruté proroctvo zasiahne jednu takmer obyčajnú rodinu v poviedke Nešťastné a neveselé od Pavla Skořepu. Prastará legenda o vianočnej ozdobe jej členom do života prinesie iba trápenie. Z poviedky je cítiť temnú atmosféru a tajomno. Jedinou pripomienkou k pointe by mohlo byť: Prečo by rod nemohol pokračovať dcérami?

K vrcholom knihy patrí aj Odchýlka na západnom fronte od Tona Stiffela, známeho svojimi scifi poviedkami. V príbehu sa vrátime jeho do sveta Časonautov, ktorí sa snažia naprávať zmenené historické linky. Autor veľmi zaujímavo používa námet Vianočného zázraku na fronte v roku 1914. Počas neho si vojaci z oboch strán nepriateľských línií podávali ruky, zakázali si strieľať, ba dokonca spoločne spievali a hrali futbal. Mnohí psychológovia považujú tento moment v dejinách za dôkaz toho, že ak necháme ľuďom v ťažkých časoch slobodnú vôľu a nehuckáme ich proti sebe, ukáže sa v nich ľudskosť. Anton Stiffel sa s touto témou šikovne pohral, pričom priniesol nový pohľad na vianočné udalosti z toho roku.

Ako ste si určite všimli, v poviedkovej zbierke Vianoce, zas Vianoce nájdeme všehochuť zo slovenskej fantastiky. Potešia sa milovníci hororu, scifi, no aj romantické duše. Hoci bolo spomenuté, že nápady v nich častokrát nie sú nijako neobyčajné, len zaobalené a napasované na tému Vianoc, všetkým zapojeným autorom sa túto podmienku podarilo do bodky splniť. Knihu Vianoce, zas Vianoce však môžete čítať kedykoľvek. Či už keď vám budú chýbať sviatky, alebo len tak na dotvorenie atmosféry počas zvyšných zimných mesiacov. Vydavateľstvo Hydra týmto počinom opäť rozšírilo svoje portfólio o zaujímavú knihu poviedok.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Vianoce, zas Vianoce si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Vianoce, zas Vianoce si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vianoce, zas Vianoce
Žáner: scifi, fantasy, horor
Autor: Kolektív autorov
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 432
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089968756

Súvisiaci link

Recenzia – Anton Stiffel: Časonauti


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


21. februára 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií