Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind 3: Nechcená kráľovná

Gwind 3 -  Nechcená kráľovná

Anna/Gwind sa stále snaží nájsť cestu späť do nášho sveta. V ceste jej však stojí vojna medzi Čiernymi mágmi a Moranou.


Prvý diel série Gwind vyšiel Lívii Hlavačkovej prvý raz už v roku 2013 v Ikare. Odvtedy prešli nejaké tie roky a série sa ujalo vydavateľstvo Artis Omnis. Reedícia prvého dielu dopadla výborne. K prepracovanému textu sa pridali aj nové obálky, ktoré sa k celému príbehu veľmi hodia. Zaujímavá je nielen samotná postava Gwind ale aj jej dejová línia. Študentka Anna sa z neznámych dôvodov ocitá v cudzom svete, v ktorom panuje čosi ako stredovek. Hneď od začiatku sme spolu s ňou hodení do víru udalostí a musíme sa v ňom zorientovať. Prvý háčik je v tom, že hlavná hrdinka netuší, ako daný svet funguje, no hneď, ako sa v ňom zjaví, sa už aj musí rozhodovať o svojom osude. Pridá sa k zabijakom alebo umrie?

Čitatelia určite ocenia Gwindino porovnávanie nášho sveta s tým, v ktorom sa ocitla. Najviac jej chýba vyspelá medicína a životný štýl. Sympatické je, že sa v novom svete Anna/Gwind neobjaví ako všemocná hrdinka, ale musí svoje schopnosti trénovať a cibriť. Podstatnou časťou deja je aj jej rodiaci sa vzťah k zabijakovi Adorovi. Napriek všetkému Anna stále dúfa, že sa ešte niekedy vráti natrvalo domov. V druhej časti zistí, že dokáže ovládať mágiu mesačných kameňov. Príde však o svoju lásku.

Tretí diel Nechcená kráľovná prepojí všetky dejové línie dokopy a my si môžeme užiť nebezpečnú jazdu do cieľa. Na konci dvojky upadne mág Zagurg a Anna po boji v magickom Astráli do bezvedomia a priviesť ich odtiaľ naspäť si vyžaduje nemalé úsilie. Čierni mágovia navyše vďaka boju odhalili Anninu identitu. Aj keď sa spočiatku nechcela zamotať do miestnych bojov, ako spoznáva tamojších obyvateľov, postupne mení svoj postoj a rozhodne sa pomôcť Morane v boji proti samozvanej kráľovnej Chrezz. Všetko však nie je len temné. Gwind v cudzej krajine spoznáva charizmatického Raula, s ktorým si hneď padnú do oka.

Autorke Lívii Hlavačkovej sa veľmi dobre podarilo vybudovať atmosféru stredovekého fantasy románu. Králi a baróni sa prelínajú so Spoločenstvami vrahov a zlodejov, čarodejníci vo vežiach strážia staré knihy. Svet, v ktorom sa Anna ocitla, je nebezpečný a krutý, svoje miesto v ňom si musela vybojovať. Je typickou silnou hrdinkou, schopnou v boji aj kúzlach, no absolútne neznalou tamojších zvykov a tradícií. Rôzne krajiny majú rôzne pravidlá, a tak sa na ňu hrnie jedna pasca za druhou.

V treťom diele je cítiť, ako sa autorkin štýl mení a zlepšuje. Dá sa povedať, že všetky postavy prejdú zmenou a vývojom. Zároveň sa mení aj štruktúra románu. Aj keď sa v ňom opäť vyskytne romantika, silnejší dôraz je kladený na politiku a záchranu kráľovstva. Napriek všetkému sa však Gwind nevzdáva hľadania cesty domov a putovania do Chrámu zrodenia bohov. V závere sa uvádza, že je táto kniha poslednou zo série. Pravdou je, že sa všetky záhady a príbehové línie vysvetlia a uzavrú, no na konci aj tak ostáva pocit, že by tento svet, vytvorený Líviou Hlavačkovou mohol hostiť aj nejaký ďalší príbeh.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Nechcená kráľovná si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nechcená kráľovná si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gwind 3: Nechcená kráľovná
Séria: Gwind 3
Žáner: fantasy
Autorka: Lívia Hlavačková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: pevná
ISBN: 9788082011619


Súvisiace linky

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind 3 – Nechcená kráľovná

Recenzia – Gwind 1 a 2: Študentka vo fantastickej ríši

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind 2 – Sama za seba

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind, 2. časť: Sama za seba

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind – Nezabiješ?

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind: Nezabiješ? – nové prepracované vydanie


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


30. novembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií