Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind 2 – Sama za seba

Gwind 2

Gwind, teda Anna, zotrváva v neznámom svete a čoskoro pôjde do vojny. Nechcela sa stať vojačkou, okolnosti ju však prinútili. Krv, boj aj mágia ju obklopujú a sťahujú sa okolo nej ako kazajka, ktorá jej bráni dýchať. Nevie, čo má robiť. Netuší, či ešte niekedy uvidí rodinu. Je však odhodlaná vykonať, čo treba, aby sa vrátila k predchádzajúcemu životu. Nájde pomoc vo vežiach magikov či tajomnom kamennom chráme? Čas ukáže.


Boj, krv a mágia

Druhá časť trilógie Gwind – Sama za seba plynulo nadväzuje na predchádzajúcu knihu. Rozhorel sa vojnový konflikt a z Anny je vojačka. Navzdory výhradám kráča po boku mužov a premýšľa nad útekom. Stoja totiž proti Čiernym mágom, ktorí nebojujú podľa pravidiel. Keď jej strana začína prehrávať, mág Nyev si vezme na pomoc Annu.

Nyevovi je už dlho jasné, že za Anninými problémami s mágiou stojí jej vlastný dar čarovať, o ktorom ona doteraz netuší. Čary narobili na bojisku zmätok a chaos, navyše tajomný biely mág premohol Čiernych. Gwind sa v tom virvare podarí ujsť. Nevšimne si, že ju niekto sleduje… Jej kroky vedú čo najďalej od bojiska. Po mnohých dobrodružstvách jej náhoda pomôže nájsť cestu k vežiam magikov. V nich konečne môže rozvinúť svoj magický talent pomocou jedného zo štyroch kameňov. Bude to biely, modrý, zelený či červený?

Čierni mágovia Zagurg a Chrezz nelenia. Zostavujú vojsko, hľadajú spojencov, dohadujú taktiku. Určili si nové ciele. Hľadajú bieleho mága, ktorý ich šokoval svojou mocou. Anna sa učí ovládať svoju myseľ aj mágiu. Okrem toho pátra po niečom, čo by aspoň naznačovalo, čo treba spraviť, aby sa dostala domov, do svojho času a dimenzie.

Túžba po rodine a ovládanie mágie. To sú dve veci, ktoré riadia Gwindin život. Hoci prešla kus cesty, stále nepozná všetky odpovede. Navyše to, čo už zistila, sa jej vôbec nepáči. Začína sa zmierovať s možnosťou, že v tomto drsnom a krutom univerze zostane navždy.


Fantasy pre mládež

Séria Gwind sa radí medzi young adult literatúru a aj spracovanie príbehu je určené skôr mladším čitateľom. Naivita reálií, občas násilné ohýbanie deja, nedostatočné motívy konania či prihlúple skutky niektorých dôležitejších hrdinov môžu zrelších čitateľov odradiť.

Gwind/Anna si už v tajomnom svete prežila svoje. To ju zocelilo, naučilo postarať sa o seba. Napriek tomu, že sa dokáže bez mihnutia oka brániť a bojovať, zabíjanie je pre ňu stále ťažké. No zvyká si. Prekonáva ťažkosti a pokračuje v hľadaní Veží plných mágov, o ktorých verí, že jej pomôžu vrátiť sa do nášho sveta. Cestou spoznáva nových ľudí, ktorí ju posunú ďalej, či už sa stanú jej priateľmi, alebo nepriateľmi. Naopak, niektoré známe postavy sa z príbehu vytratia.

Postava Anny je písaná tak, že sa s ňou teenagerky ľahko stotožnia. Učí sa existovať v úplne odlišnom univerze, než je ten náš. Chce sa dostať domov. Zároveň si je vedomá toho, že to nepôjde ľahko a je ochotná pre tento svoj cieľ obetovať všetko. Je už prirodzenejšia a uveriteľnejšia ako v predošlej knihe.


A čo ďalej?

Pri prvej knihe sa čitateľ musel pozastaviť pri hlavných záporných postavách. Obaja, Zagurg aj Chrezz, vyznievajú totiž miestami až smiešne. Plánujú dobyť kus sveta, no o vedení vojny nevedia nič. Sú to amatéri a ani netušia, čo znamená veliť vojsku. Spoliehajú sa len na svoju mágiu, ktorá im je koľkokrát v konečnom dôsledku na figu. Úplne nelogicky svojim podriadeným, u ktorých chcú vzbudzovať strach, bez problémov ukážu, že netušia, čo majú robiť. Hoci sa autorka snažila ich charaktery rozvíjať, zostávajú akousi silenou časťou, pretože príbeh proste potrebuje záporákov. Okamihy, keď Chrezz rozpráva o svojej pohnutej minulosti, pôsobia umelo. Akoby boli do deja vsunuté nasilu, len z dôvodu, že sa túto postavu žiadalo trošku poľudštiť. Čitatelia by aj chceli pochopiť magičkine pohnútky prameniace z jej predošlého života, no celý jej príbeh je podaný nepresvedčivo. Väčšina výhrad sa týka aj postavy Zagurga. On ale, na rozdiel od Chrezz, aspoň vytvára dojem skutočného zloducha.

Rovnako nelogicky sa správajú aj ďalší aktéri. Napríklad Lerecnik a Gibb zaplatia za vraždu muža alebo priateľa dievčiny, ktorú chcú získať na prácu neviestky. Profesia prostitútky robí z každej ženy opovrhovanú osobu. Prečo by teda tieto ženy mali súhlasiť s takouto ponižujúcou prácou? Pretože smútia? Vari smútok zo straty milovanej osoby má byť dôvodom, že sa dajú na dráhu pobehlice? Vražda niečo stojí, no súhlas dievčiny istý nemajú. Prečo by platili (prípadne sami robili) niečo, čo im absolútne nezaručuje vrátenie investície?

Vražda jedného z hlavných hrdinov sa odohrá s veľkou parádou. Zabijak príde aj s objednávateľmi vraždy, ešte sa so svojou obeťou porozpráva a dá mu šancu brániť sa. To všetko aj napriek tomu, že obeť je tiež cvičený nájomný vrah. Súboj znamená zbytočné riziko a možnosť, že nezomrie ten správny.

Čitateľ ocení, že tentokrát sa autorka snažila pri niektorých postavách prispôsobiť štýl reči ich postaveniu či pôvodu. Rovnako nám dopriala krátke opisy postáv aj reálií. To je príjemný posun oproti predošlej časti. Celkovo je Gwind – sama za seba vyzretejší a lepšie napísaný román. Dej je oveľa akčnejší a plynie rýchlejšie než v predchádzajúcej časti. Hoci je to ale pekný príbeh, po dočítaní v človeku zostane hlodať pocit, že v ňom niektoré veci neladia. Je už na každom jednotlivom čitateľovi, či sa nad nimi povznesie alebo nie.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Gwind 2: Sama za seba si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gwind – Sama za seba
Séria Gwind, 2. časť
Žáner: YA, fantasy
Autorka: Lívia Hlavačková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2021
Väzba: pevná
Počet strán: 480
ISBN: 978–80–8201–110–7


Súvisiace linky

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind, 2. časť: Sama za seba

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind – Nezabiješ?


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


1. februára 2022
Ena
Zdroj informácií