Recenzia – Jana Plauchová: Nula kelvinov

Ja neexistujem, ty neexistuješ

Nula Kelvinov AO 2022

David Settle je príťažlivý mladý muž, no ani to mu nezaručuje, že stretne dievča, ktoré by s ním chcelo ostať. David totiž trpí poruchou, vďaka ktorej starne dvakrát pomalšie ako ostatní. To je však len vrcholom ľadovca komplikácií v jeho živote.


Román Nula kelvinov vyšiel po prvýkrát v roku 2012 vo vydavateľstve Q111. Kto vtedy knihu čítal, určite bol nadšený a prekvapený, že ju napísala slovenská autorka. Tento rok jej kniha s podnadpisom Ja neexistujem, ty neexistuješ vyšla opäť, no s prepracovaným textom a krajšou obálkou. Pod ochranné krídla si ju vzalo vydavateľstvo Artis Omnis, v ktorom Jane vyšli aj ďalšie sci-fi romány: Druhá planéta, Úvod do teórie chaosu a Večnosť omylov. Za poslednú spomínanú knihu získala ocenenie Encouragement Award od ESFS (European Science Fiction Society).

Od prvej kapitoly knihy Nula kelvinov sa stretávame s hlavným hrdinom Davidom Settleom, ktorý žije so svojou starnúcou mamou Megan. Pritom sú mu v pätách štyria muži, ktorí sa v prípade jeho smrti neustále vracajú v čase, aby jej zabránili. David o tom však nič nevie. Jediné, čo si uvedomuje, je, že ho má hrobár na lopate častejšie ako iných ľudí. A pritom by ho jeho spomalené starnutie malo predurčovať na dlhý a spokojný život. Pre neho však táto zvláštnosť nie je darom, ale prekliatím. Všetci ostatní sa niekam posúvajú, no on ostáva na mieste a ani lekári netušia, prečo sa mu to deje. Jeho otec ich rodinu kvôli tomu opustil, keďže si myslel, že malý David je celkovo retardovaný.

David má preto síce v roku 2005 podľa kalendára síce tridsaťštyri, no navonok a aj vo vnútri je to zhruba sedemnásťročný mladík. Niekto by si pomyslel, že má vďaka tomu dvakrát toľko času na randenie, no dievčatá sa s ním rozídu hneď, ako sa dozvedia o jeho tajomstve.

Nakoniec ale príde Molly, ktorú očarí jeho hra na gitare a spoločné záujmy. Neodradí ju ani pravda o jeho veku. Predsa vôbec nevyzerá ako tridsaťštyriročný starec a ani sa tak nespráva. Časopriestor sa však snaží dať sám seba do poriadku a štyria tajomní muži robia všetko preto, aby David prežil až do dospelosti.

Jana Plauchová sa s knihou poriadne pohrala a využila poznatky zo svojho štúdia astronómie a molekulárnej biológie. Niekedy sa ale môže zdať, že v knihe je priveľa vysvetľovania na úkor akcie. Ak sa však v téme vyznáte, budete sa len popod fúz usmievať a tešiť z opisov DNA polymeráz či telomeráz. Niektoré teórie v knihe sú značne komplikované, no dej najlepšie pochopíte, ak tieto pasáže nebudete preskakovať.

Knihe sa toho veľa vytknúť nedá, snáď len občasne sa vyskytujúce neoddelené slová. Takisto môžu občas zmiasť zmeny rozprávača uprostred kapitoly, keďže nie sú výrazne graficky vyznačené. Nie je to však žiadna tragédia a takmer ihneď si uvedomíte, že sa scéna zmenila. Oveľa dôležitejšie sú otázky, ktoré si pravdepodobne budete klásť po dočítaní. Je náš osud určený iba našou DNA? Čo všetko nás formovalo, než sme sa stali tým, čím sme teraz? A kto je vlastne David Settle, ktorého štyria muži ochraňujú?

Autorka Jana Plauchová knihu nenecháva iba čistou sci-fi záležitosťou. Vďaka Molly zažijete aj romantické chvíle, ktoré sú však napísané vkusne a s citom. Napriek tomu to však nie je nevinná rozprávka, ale román plný napätia a akcie. Zaúradujú aj zbrane a potoky krvi. Koniec románu Nula kelvinov je uspokojivo uzatvorený, no objavila sa informácia, že by malo vyjsť aj pokračovanie. Ak je to tak, fanúšikovia budú určite len a len radi.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Nula kelvinov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nula kelvinov si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nula kelvinov – Ja neexistujem, ty neexistuješ
Žáner: sci-fi
Autorka: Jana Plauchová
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 548
Väzba: pevná
ISBN: 9788082011473


Súvisiaci link

Predstavujeme – Jana Plauchová: Nula kelvinov


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


1. septembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií