Recenzia – Adriana Bolyová: Hierarchia svetla

Hierarchia svetla

Radana náhodne zistila, že Innsbruck neobývajú len ľudia. Pridala sa k démonologickému spoločenstvu. Navyše mnohí členovia tvrdia, že ju čaká veľký osud. Ona sa rozhodne, že ho radšej bude držať vo vlastných rukách.


„Prísť prvý a prísť ako víťaz nie je to isté.“ (str. 168)

Adriana Bolyová stvorila svet veľmi podobný tomu nášmu. S tým rozdielom, že v tom jej svete popri obyčajných ľuďoch operujú démonológovia. Tí v mene platiacich zákazníkov nadväzujú obchodné vzťahy s démonmi. Ide o vcelku realistický pohľad. Ľudia totiž radi pozerajú na svoj vlastný prospech a osud ľudstva ich veľmi netrápi. V tomto prípade ide vlastne o leitmotív celej knihy. O morálnu sivosť.

Tá sa dotýka aj postáv, predovšetkým ústrednej trojice. Každý z nich sa pritom k tejto svojej kvalite stavia inak. Máté pôsobí striedavo ako hrdina alebo zlosyn, podľa toho, čo sa mu práve hodí. Laredo svoju ochotu urobiť čokoľvek premenil na prednosť. Prípadnou láskavosťou väčšinou všetkých prekvapí. Radana na počkanie takmer každému vysvetľuje, že je tá dobrá, no jej činy hovoria o opaku.

Obdobne sa tento motív dotkol aj samotnej zápletky. Na pozadí všetkého sleduje čitateľ boj dobra so zlom. Konvenčné rozdelenie na démonov a anjelov však nie je jednoznačné, keďže každý má skryté úmysly, ktoré po celý čas ostávajú záhadou. Táto nevedomosť síce poháňa v čítaní, no v niektorých momentoch je skôr na škodu.

„Choď zabíjať deti a dôchodcov, či čo robievaš vo voľnom čase!“

„To robievam v pracovnom čase. Voľno mám vyhradené výlučne pre dámy.“ (str. 63)

Najväčší problém predstavuje otázka, ako tento svet funguje. Je síce ľahké domyslieť si, kto s kým bojuje, no bez hlbšej znalosti motivácie jednotlivých strán to prispieva k občasnému chaosu. Autorka totiž postavy oslovuje striedavo krstnými menami a priezviskami. V prípade rodinne spriaznených osôb je teda často nejasné, o kom konkrétne je práve reč.

Príbehu by navyše prospelo aj jasnejšie určenie pravidiel usporiadania daného sveta. Postavy tomu rozumejú, čitateľ v mnohých prípadoch tápe v temnote. Pri niektorých scénach preto môže len dvíhať obočie a uvažovať, či je tá alebo oná udalosť ešte v rámci tunajších zákonitostí.

Knihu zachraňuje svižný dej, hoci je častejšie prerušovaný úvahami jednotlivých postáv. To ale zasa predstavuje príležitosť aspoň čiastočne spoznať ich charaktery. Neskôr sa striedajú útoky, nebezpečenstvo a motív počínajúcej vojny. Horia ohne, svet vybuchuje a napätie krásne graduje. Len škoda, že sa dozvieme tak málo.

Hierarchia svetla plynulo nadväzuje na udalosti prvého dielu. Bolyová sa orientuje predovšetkým na dej a tiež spracovanie tematiky morálnej sivosti. Čitateľa pri otáčaní stránok pobáda zvedavosť, dopátra sa však k minimu odpovedí. Najväčšie odhalenia teda ešte len prídu. Ostáva dúfať, že preto záver trilógie nebude zahltený.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Hierarchia svetla si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hierarchia svetla si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hierarchia tmy
Séria: Vojna spektra 1
Žáner: urban fantasy, young adult
Autor: Adriana Bolyová
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–7801–1


Súvisiace linky

Predstavujeme – Adriana Bolyová: Hierarchia svetla

Predstavujeme – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy

Recenzia – Adriana Bolyová: Hierarchia tmy

Recenzia: Adriana Bolyová a jej Hierarchia tmy


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


15. februára 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií