Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Zmiznutie snúbenca

Bornemisza - Zmiznutie_snubenca

Na svete je už aj druhá časť detektívnej série s prvkami fantasy Traja starí mládenci z pera autorky H. J. Bornemisza, ktorá nesie názov Zmiznutie snúbenca.


Anotácia

Keď vrah ukrýva svoju tvár v mŕtvych uhloch a bozk smrti prichádza od samotných obetí, zdanlivo dokonale zosnovaný zločin dokáže rozpliesť len nevšedná kombinácia schopností troch súrodencov, z ktorých každý sa musí zároveň popasovať s vlastným osudom.

Hoci sa Noe vzdal svojej kariéry na Komisariáte a založil s bratmi detektívnu kanceláriu, nevzdáva sa starých návykov a cieľavedome pátra po tajomnom vrahovi.

Hugo sa snaží starším bratom pomáhať a dokázať sám sebe, že za niečo stojí. Pritom mu do života vstupuje osoba z jeho vidín a spolu s ňou aj trochu nádeje.

Ilarion je zavalený prácou a starosťami o syna. Vo všetkom tom zmätku zbytočne riskuje, čo ho nakoniec môže stáť jeho vlastný život.

Traja bratia sa zo všetkých síl snažia odhaliť prefíkaného zabijaka s darom vkladania myšlienok a súčasne nájsť spôsob ako dokážu vzájomne spolupracovať. Podarí sa im to?


Ukážka z knihy

Keď sa Ilar prebral, uvidel nad sebou holé konáre stromov kolísajúce sa v popredí sivastej oblohy. Husté koruny sa preplietali v nepravidelnom tanci, ktorého strojcom bol silný vietor. Pomaly sa prevalil na bok. Pocítil stvrdnutú zem a skaly, ktoré ho nepríjemne tlačili do rebier. Rád by sa zamyslel nad tým, ako sa tam ocitol, ale nedostal príležitosť. Do zorného poľa mu vstúpil pár čižiem.

Zabijú ťa, Ilarion. V lese. Nikdy nechoď do lesa. Nikdy. Spomenul si na Hugov vyplašený pohľad a na slová, ktoré na neho kričal rozochveným hlasom. Koľko mal vtedy jeho brat rokov? Osem?

Takže je to tu, koniec. Prežil som tridsaťdva rokov. Zbytočných rokov, pomyslel si. Videl mnoho, zažil mnoho, urobil mnoho, ale v tom momente sa všetko javilo malicherné a zbytočné. Zožierala ho ľútosť z toho, že neuvidí vyrastať Travisa. Nebude s ním žiť, uspávať ho a kolísať v náručí. Nenaučí ho jazdiť na koni, nebude sa smiať na jeho nešikovnosti ani rozčuľovať sa nad jeho tvrdohlavosťou. Ľútosť nahradil dobre známy pocit zúrivosti.

„Zodvihnite ho!“ zakričal prísny hlas, ktorý Ilar okamžite spoznal. Koniec koncov prešli len dva dni, odkedy ho počul naposledy.

Dva páry silných rúk ho chytili popod pazuchy a vytiahli na kolená. Ilar pohol krkom na obe strany, až mu v ňom nepríjemne zaprašťalo. Najprv pozrel na dvoch mužov, ktorí stáli vedľa neho, každý z jednej strany. Bradu až po nos im prekrývali šatky, na hlave mali nasadené klobúky, a tak jediné, čo videl, boli ich oči. A zbrane ktoré sa, na rozdiel od tvárí, ani nesnažili skrývať.

„Nič neskúšaj, Durgen. Ani na jedného z nich tvoje schopnosti neplatia. Jeden je Bránič a druhý Odrážač.“

„Čomu vďačím za takúto osobnú audienciu?“ prehovoril a pozrel na muža, ktorý mal na svedomí jeho únos a pravdepodobne bude mať na svedomí aj jeho smrť.

Ilar vedel, že ho raz zabije niekto vplyvný. Koniec koncov medzi takými ľuďmi si urobil najviac nepriateľov. Aj priateľov, ale to mu bolo v tom momente hovno platné. Rozhliadol sa po lese poprášenom tenučkou vrstvou snehu a znovu pozrel na svojho únoscu.

„Pekné miesto. Takmer romantické,“ zhodnotil posmešne. Pokoru sa nesnažil ani predstierať. Keby vedel, že mu prosby či poníženie zachránia život a dovolia mu byť so synom, urobil by to. No na muža oproti nemu nič také neplatilo.

„Ty niktoš!“ začul Ilar predtým, než muž vydal pokyn a chlap po jeho pravici mu vrazil. A že to bola rana. V hlave mu z nej poriadne zadunelo.

„Povedal som ti, aby si prestal. Varoval som ťa. Nemal si sa pliesť do mojich záležitostí. Keby si mal rozum zostal by si vo svojej kaste. To, že si zbohatol, ešte neznamená, že si jedným z nás.“

„Och, to nie som. Našťastie,“ odvetil mu Ilar a na zem vypľul krv.

„Užil si si svoje dni slávy a teraz prišiel koniec. Každý človek doplatí na svoje chyby. Ani ty sa tomu nevyhneš. A žiaľ ani ja. Mnoho rokov som žil v presvedčení, že môj najväčší omyl je pochovaný na dne neznámeho hrobu. Ale ako si správne zistil, nestalo sa tak. Žiaľ. Takže kde je?“

„Kto?“ Spýtal sa Ilar, akoby nevedel, o kom hovorí.

„Brochan.“

„Ktože?“ nedal sa a za svoju drzosť schytal ďalší úder. Opäť od toho istého chlapa. V duchu sa pýtal sám seba, či ho bije len on, pretože má silnejšie päste. „Nepokúšaj svoje šťastie.“

„Poviem ti to. Keď priznáš, kto Brochan v skutočnosti je.“

Prišiel ďalší úder.

„Ak upadnem do bezvedomia, už ti to nepoviem, ani keby som veľmi chcel. Ako to teda bude?“ Ilar vedel, že to nechce vysloviť. Preto sa rozhodol na tom trvať.

„Je to môj syn,“ precedil muž pomedzi zuby, div že mu nepopraskali. „Kde je?“

„Nemám najmenšie tušenie,“ odpovedal mu Ilar úprimne a vzápätí sa rozosmial. Až kým jeho smiech neukončil výstrel.

E-knihu Traja starí mládenci – Zmiznutie snúbenca si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse len za 3 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Zmiznutie snúbenca
Séria Traja starí mládenci, 2. časť
Žáner: detektívka, fantasy
Autorka: H. J. Bornemisza
Vydavateľstvo: H. J. Bornemisza
Rok vydania: 2022
Formát: e-kniha (pdf, epub, mobi)
Počet strán: 126
ISBN: 978–80–570–3924–2


Súvisiaci link

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Krivdy minulosti

Rozhovor – H. J. Bornemisza: Pred zlom by sme nemali zatvárať oči


27. júna 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií