Recenzia – Vladimíra Kmečová: Bahadurovo dedičstvo

Bahadurovo dedičstvo

Kedysi dávno si veľký generál Bahadur získal priazeň bohyne. Tá prisahala, že jeho rod sa stane veľkým a prežije dlhé stáročia. O tisícročie neskôr je z jeho života rozprávka. Napoly zabudnutá a spojená so záhadnými prsteňmi – a s malým chlapcom vyrážajúcim do veľkého sveta.


Nie, naučiť sa čítať slová nie je ťažké. Ťažké je občas porozumieť, čo znamenajú. (str. 57)

Slovenská autorka Vladimíra Kmečová sa vo svojej prvotine rozhodla zavítať do vzdialených krajov. Do končín zaviatych pieskom, kde sa stretávajú mnohé kultúry. Hoci prológ venovala Bahadurovi, zvyšok príbehu rozpráva niekto iný. Karim je obyčajný desaťročný chlapec. Už na prvý pohľad sa líši od všetkých okolo seba, najmä farbou vlasov i očí. Po smrti svojho otca sa vyberá na dlhú a strastiplnú púť s karavánou. Aby naplnil poslanie, o ktorom v podstate nič nevie.

Od prvej strany do rozprávania zasahujú mnohé rozprávkové či fantastické motívy. Tajomné úlohy, proroctvá, rozprávajúce zvieratá, staré príbehy, náhle sa objavujúce a následne miznúce postavy. K tomu ešte stačí primiešať trošku naivné spracovanie niektorých scén a dostávame ideálne čítanie pre mladších a/alebo deti. Autorka predpokladá práve takéhoto čitateľa a všetko mu prispôsobuje.

Karimove putovanie má teda príchuť dobrodružstva. Chlapec má otvorenú a bystrú myseľ, vie počúvať a je aj odvážny. Okrem toho má verného zvieracieho pomocníka. V našich končinách asi trochu netradičného – ťavu menom Očko, ktorá mu je verným spoločníkom a úprimným priateľom. To všetko z Karima robí veľmi sympatického hrdinu. Navyše jeho zážitky neraz pripomínajú veľkolepé hrdinské výpravy. Tie sa však odohrávajú podľa istého scenára: objaví sa problém, nasleduje jeho priblíženie skrz starý príbeh a väčšinou ústami tajomného starca. Karim následne pochopí, čo by mal robiť, vyberie sa tým smerom a bojuje za to, čo považuje za správne. Raz sa stretne s drakom, inokedy s duchmi, neskôr dokonca skončí na dvore vládcu, kde sa recitujú verše. Práve táto pestrosť deja zabezpečuje, že je kniha zaujímavá a aj napriek spomenutej schéme nepôsobí repetitívne.

Stretol som na cestách vladárov i bedárov. Ak sa niekto narodí do kráľovskej rodiny, ale je hlúpy, zlý a sebecký, nebude z neho dobrý panovník, hoci by nosil zlatý plášť. A naopak, aj pod handrami žobráka sa môže ukrývať veľký mudrc. (str. 302)

Obsahuje navyše naozaj veľa rôznorodých príhod, ktoré prichádzajú v rýchlom slede za sebou. Kniha je teda skôr súborom epizód a pripomína seriál. Príťažlivý je akiste aj istý prvok exotickosti. Kmečová si za kulisy zvolila ďaleké východné kultúry. V opisoch nezachádza do zbytočných podrobností, takže nimi nie je spomaľovaný dej. Napriek tomu sú dostačujúce na navodenie tej správnej cudzokrajnej atmosféry.

Pridanou hodnotou sú potom aj lekcie, ktoré sa Karim učí. Kniha pokrýva dlhé časové obdobie, takže hlavný hrdina na stránkach rastie a vyspieva. Mnohému sa naučí a takisto zmúdrie. Avšak viaceré z morálnych presahov ocení vo väčšej miere skôr starší čitateľ.

Skutočným nedostatkom je občas krívajúca gramatika aj štylistika. Najmä opakujúce sa slová a kostrbaté vetné konštrukcie naznačujú, že ide o dielo nevypísaného začiatočníka. No na vyváženie sú tu krásne ilustrácie. Väčšina by sa výborne hodila ako celostranový obrázok. Miesto toho sú mnohokrát zbytočne obtečené textom alebo neprimerane zmenšené, takže ich detaily čitateľ ocení len s pomocou lupy.

Kniha Bahadurovo dedičstvo ponúka príjemné svižné dobrodružstvo s nádychom exotiky. Opisuje veľkolepé putovanie podobné hrdinskej výprave. Objavujú sa tu mnohé rozprávkové a fantastické motívy, ale aj poučenia a morálne presahy. Mladší čitatelia z knihy budú nadšení a tých starších tiež neurazí. Tí najstarší si pri knižke oddýchnu.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Bahadurovo dedičstvo si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Bahadurovo dedičstvo
1. diel série
Žáner: fantasy pre mladších
Autor: Vladimíra Kmečová
Ilustrátor: Radoslava Hrabovská
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 448
Väzba: mäkká so záložkami
ISBN: 978–80–89948–61–1


Súvisiaci link

Predstavujeme – Vladimíra Kmečová: Bahadurovo dedičstvo


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


10. mája 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií