Predstavujeme – Vladimíra Kmečová: Bahadurovo dedičstvo

Bahadurovo dedičstvo

Slovenská autorka Vladimíra Kmečová vlani debutovala v literárnej fantastike prvou časťou knižnej fantasy série. V knihe Bahadurovo dedičstvo určenej mladším čitateľom autorka využíva atraktívne orientálne prostredie.


Anotácia

Rodinné tajomstvo i nevšedný zovňajšok vydeľujú desaťročného Karima spomedzi ostatných ľudí v rodnom meste. Keď neočakávane osirie, jeho novou rodinou sa stane karavána kupca Yusufa. Na dlhej a riskantnej púti do neznáma sprevádza chlapca záhadný cudzinec. Predovšetkým jeho vplyvom sa Karim čoraz viac zaplieta do tajomstiev rodu, o ktorého existencii dovtedy netušil.

Dostane sa do cieľa, ktorý mu určil umierajúci otec? Splní pri tom poslanie, ktoré vraj na neho čaká už roky? A sú naozaj nástrahy púšte tou najväčšou výzvou, ktorej bude musieť čeliť? Vydajte sa na dobrodružné putovanie starobylým Orientom v časoch, keď ešte rozľahlými púšťami tiahli početné karavány, keď sa krivolakými uličkami bazárov niesla vôňa exotického korenia a pod prstami šušťal pravý hodváb a keď hviezdy nad stíchnutou oázou po tisíci raz počúvali rozprávania múdrych starcov.


Ukážka z knihy

Yusuf znepokojene odhadol rýchlosť vetra i vzdialenosť od oázy a vydal pokyn: „Otočíme sa! Pôjdeme na sever!“ zvolal viackrát za sebou a rukou opakovane naznačil nový smer. Potom obrátil svoju ťavu v čele karavány a za ňou sa postupne začali stáčať aj ostatné.

„Pridajte, pridajte!“ prechádzal okolo celého sprievodu. „Musíme sa dostať do oázy skôr, než nás dostihne búrka na tomto mori piesku!“

Karim pocítil úzkosť. Dnes to teda na krásnu hviezdnatú noc nevyzeralo. Aj Očko sa chvelo od strachu, no statočne kráčalo ďalej.

„Ach, tá potvora,“ najedoval sa Ali. Stará ťava na čele skupinky splašene vystrájala a snažila sa zbaviť ohlávky. Vydal sa k nej.

Karim hladkal Očko a neúspešne sa ho snažil upokojiť. Vtom sa mu za chrbtom ozval tichý, no dôrazný hlas:

„Nesmiete pokračovať ďalej!“

Obzrel sa. Stál za ním cudzinec s jazvou na čele a naliehavým hlasom zduplikoval: „Musíš zdržať karavánu na mieste, inak všetci zahyniete. Tam vpredu vás čaká oko!“

„Ale, pane…“ zahabkal Karim a od úľaku zaťal prsty hlboko do ťavej srsti. Ten cudzinec sa vždy zjaví tak znenazdania! „Nerozumiem. Aké oko?“

No muž naňho len vrhol prísny pohľad. Tento raz mal obe oči čierne a hlboké ako bezodná studňa. „Zostaňte, kde ste!“ zopakoval naposledy a rozplynul sa vo vzduchu.

„Pane! Kde ste? Nerozumiem vám,“ obzeral sa Karim okolo.

„Na koho tu vykrikuješ?“ podivil sa Ali, ktorý sa práve vrátil. No Karim si ho nevšímal a rozbehol sa na koniec karavány, kde bol Yusuf. Vedľa neho kráčal Mahmud a obaja vzrušene hovorili.

„Yusuf, Mahmud! Nesmieme pokračovať v ceste!“ zvolal, keď k nim dobehol.

„Čo to vravíš? Prečo by sme nesmeli pokračovať?“ odsekol Yusuf. „Vpredu je oáza, poznám to tam…“

„Vpredu je oko! Ak pôjdeme ďalej, všetci zhynieme!“

„Oko?“ zarazil sa vodca karavány. Pozrel sa najprv na Mahmuda a otočil nazad: „O čom to hovoríš, chlapče?“

„Ja neviem. Ten cudzinec povedal, že musíme zostať, kde sme, lebo pred nami je nejaké oko.“

„Aký cudzinec? Okrem nás tu nikto nie je!“ priskočil Yusuf ku Karimovi a potriasol ním.

„No predsa ten muž, čo má na čele odtlačok ťavieho kopyta.“

Mahmudovi vypadol z ruky bičík. „Odtlačok ťavieho kopyta?“ zopakoval a zmätene pozrel na Yusufa.

„Áno. Presne uprostred čela má také malé kopýtko. Tuto,“ ukázal Karim do prostriedku svojho turbanu, obracajúc sa raz na Mahmuda, raz na Yusufa. „Neviem, kto to je. Vždy sa zjaví z ničoho nič a hneď zase zmizne. Povedal mi, že musím zadržať karavánu, inak zahynieme!“

Potom si spomenul ešte na čosi: „A každé oko má inej farby, jedno modré a jedno tmavé. Ale dnes boli obe čierne, také čierne ako najtmavšia noc.“

„Chlapec si nevymýšľa!“ obrátil sa Mahmud na Yusufa zdesene. „Vieš, čo to znamená?“

Yusuf nemo prikývol. Nasadol na ťavu a vyrazil späť k čelu karavány. Cestou poháňal ťavu a kričal, snažiac sa prehlušiť dvíhajúci sa vietor: „Stáť! Stojte! Pripravte sa na búrku! Zoraďte zvieratá!“

„Čo sa deje, Mahmud?“ triasol sa Karim od strachu.

„Teraz niet času na vysvetľovanie. Utekaj k Alimu. Poslúchaj ho a nepohni sa od svojej ťavy,“ odbil ho starý pohonič, lebo vedel, že každá chvíľa je drahocenná. „Valí sa na nás pohroma,“ dodal ešte, ale to už Karim nepočul.


Podrobnosti o knihe

Bahadurovo dedičstvo
1. diel série
Žáner: fantasy
Autorka: Bahadurovo dedičstvo
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 448
EAN: 9788089948611

Knihu Bahadurovo dedičstvo si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorke

Vladimíra Kmečová (1972) debutovala titulom Bahadurovo dedičstvo (2022), prvým zo série orientálnych fantasy-dobrodružných príbehov. Aktuálne pripravuje vydanie druhej časti pod názvom *Vodná kniha (september 2023). Milovníčka dlhých ciest za hranice všedných dní, Wagnera, Hesseho, talianskej kávy, gréckej Apelie, thajských masáží a teplého mora, duša ukotvená v minulosti. Osobné krédo: Stať sa labužníkom života je makačka.


7. apríla 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií