Slovenská literárna fantastika v roku 2019

Štatistika je zvláštna a málokto ju má rád. Samé nudné čísla, grafy, tabuľky a údaje. No bez nej by sme veľa vecí nevedeli. Napríklad aj to, koľko fantastických kníh sa na Slovensku vydalo v minulom roku. Preto sme sa rozhodli všetko preskúmať, zosumarizovať a potešiť vás dôkazmi o tom, že Slovensko je z roka na rok fantastickejšie. Poďme na to!


To najnovšie, čo doma máme

Každoročne nastúpia na štart noví autori – debutanti. Vydávajú dielka cez vydavateľstvá alebo sami. Niektorí ohromia skvelými príbehmi, inokedy si čitateľ povie: Škoda času aj peňazí. Avšak v umení platí, že každé dielo si nájde svojho obdivovateľa. Pretože vkus je veľmi subjektívna záležitosť.

Poviedky Petra Kalvu sa objavili v Ohnivom pere či antológii Rozmarná fantastika (Hydra). Dedičstvo je prvá časť dystopického cyklu Svet ľudí. Len hŕstka obyvateľov prežila kataklizmu v podzemných bunkroch. Na povrchu víťazí príroda, mestá zarastajú vegetáciou. Náhle začnú miznúť malé deti. Vydavateľstvo: Enribook.

Kniha ohňa (naša recenzia) Anny Em spadá do kategórie fantastiky pre ženy a mladé dievčatá. Mnoho drakov, medziľudských vzťahov, romantiky, kde-tu sa dej vlečie a skĺza k naivite. Je to prvý diel z predpokladanej trilógie. Vydavateľstvo: Art Floyd.

Vlastným nákladom vyšla prvotina Thomasa Darka. Názov je Another World Part 1. Netuším, aká táto publikácia je. Dúfam, že lepšia než anotácia (kliknite názov knihy), plná štylistických chýb, ktorej zmysel vám dôjde asi až na druhé prečítanie. Hor sa za Princeznami, čarodejmi a Hrdinom.

Nadem je bývalý kováč, teraz sa utápa v sebaľútosti a alkohole. Má však zvláštnu schopnosť a nasmeruje si to do klanu nájomných vrahov. Tu sa začína Nademova nebezpečná púť, dláždená obchodníkmi s drogami a stvoreniami z iných svetov. Andrej Kollárik a e-book Do Pustín. Vydavateľstvo: vlastným nákladom.

K začínajúcim autorom patrí aj Katarína Lacková, Petronela Stachová a Barbora Vanická, ktorých knižky sú zaradené medzi detskú a YA literatúru.

Dedičstvo - obálka Anna Em - Kniha Ohňa Another World Part 1 obálka Do Pustín - obalka


Starí známi

Aktívne boli aj mnohé naše domáce esá. Vyšli im knihy nové či opätovné vydania starších, no o to žiadanejších. Pri nich vieme, do čoho ideme. Poznáme ich práce a preto si uvedomujeme, ktorá zo stálic najlepšie triafa do našich čitateľských chúťok.

Minulý rok sme sa naposledy stretli s Iľjom Muromcom a jeho druhmi. Goryniči sa zatúlali až do ďalekých južných zemí, kde dobýjali, plienili a zároveň sledovali postupnú premenu Koščeja na bezcitného netvora. Aký koniec čaká Svjatoslavove mocenské plány? Juraj Červenák a Bohatier – Biela veža (naša recenzia). Je to vynikajúca historická fantasy séria. Zakončenie dlhej púte Ilju Muromca je skvelé. Mestá horia, zbrane sa lepia zaschnutou krvou, magická moc pulzuje a rúca hradby. Hrdinovia už pomaly začínajú túžiť po tichu domova a pokojnom spánku. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Dobrou známou je aj Lenona Štiblaríková. Autorka rozvinula poviedku zo súťaže Martinus Cena Fantázie do románovej podoby. Nekromant z východného Slovenska dostane tri drzé a hlavne netradičné pozvánky do Bratislavy, na ktoré nereaguje. Keď sa už do hlavného mesta dostane, čaká ho práca, ktorú by radšej neprijal. No niet inej možnosti, ako spolupracovať. Že Táto krajina nie je pre slabých, bude jasné každému čitateľovi. Štiblaríkovej kniha je drsná. Aktéri stoja zoči voči paranormálnym javom a bytostiam, o ktorých ste si mysleli, že jestvujú iba v rozprávkach. Bojové komando, nekromant a záhada ukrytá v hlbokom lese. Skvelé čítanie, pri ktorom budete chvíľami zhnusení a občas sa pousmejete. Hlavná postava má totiž talent na čierny humor. Vydavateľstvo: Hydra.

Svoju novinku Jana Plauchová nazvala Druhá planéta (naša recenzia a ešte jedna naša recenzia). Je to výstižné, pretože hrdinovia prebývajú na obežnej dráhe Venuše, v starej výskumnej stanici. Podarí sa im nájsť na Venuši stopy života? Prečo ich prenasleduje nehoda za nehodou? Námet je dobrý a nie je núdza o napínavé momenty. Autorka ale publikovala prácu, ktorú vytvorila v rokoch dospievania. Hlavne vďaka rozuzleniu zápletky kniha pôsobí naivne, akoby bola písaná pre mládež. Škoda. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Červenák - Biela veža Táto krajina nie je pre slabých - obálka Druha planeta - obalka

Henrich H. Hujbert sa pripomenul zombie románom Zima mŕtvych (naša recenzia). Tajomná infekcia sa šíri rýchlo, je extrémne nákazlivá a tí, čo prežili, majú čo robiť, aby sa ochránili. Hlavný hrdina prežíva lásku, zúfalstvo, ťažké boje s nemŕtvymi aj nádej. Román je napínavý a postavy dobre zvládnuté. Pár preživších musí uniknúť z mesta a pokúsiť sa pritom nenakaziť. Smrť číha všade, tichá a neúprosná. Problémom je len to, že autor nemá ani šajnu o základoch mikrobiológie a epidemiológie, čím svojej práci a vlastne aj sám sebe dáva K.O. Vydavateľstvo: Hydra.

Máte radi steampunk? Potom sa potešíte novému románu Petra Jelínka s cudzo znejúcim titulom Le Sabotage. Ako názov napovedá, odohráva sa vo Francúzsku, kde sa rebeli búria proti Napoleonovi IV. Používajú najnovšie vynálezy aj okultizmus. Vydavateľstvo: Enribooks.

Plodným autorom je aj Mark E. Pocha. Pod Tatrami pribúda nepochopiteľných úkazov, zjavujú sa duchovia, rohaté bytosti či uprostred leta vás prekvapí snehová fujavica. Treba povolať vyšetrovateľov ťažko vysvetliteľných javov ktorými sú Hektor, Dália, Munch a Bartolomej. Svet je plný démonov. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Monika Šimkovičová pomenovala svoju knihu Caligo (naša recenzia). Zľahka v nej nadviazala na predošlý román Vigil. Zem je neobývateľná. Ľudia sa pripravujú na odlet z planéty. No veľká skupinka mladých ľudí sa rozhodla zostať. Objavili totiž miesta nedotknuté celosvetovou skazou. Zaujímavý námet, nenásilné prepojenie s predošlým príbehom, pútavé spracovanie. Všetko ale padá na prírodných zákonoch a logike, ktoré podstatu príbehu robia neuveriteľnou. Vydavateľstvo: Publixing Ltd.

Zima mŕtvych - obálka Peter Jelínek - Le Sabotage Svet je plný démonov - obálka Caligo - obálka

Napriek nie práve nadšenému prijatiu jeho prvotiny sa Stano Fatul rozhodol pokračovať v literárnej kariére a ponúkol nám druhý román Muž z rodu vlka. Ochranca Lysanthie sa vracia na cestu bojovníka. Túži po pomste a bojuje aj so zlými silami, oveľa staršími a horšími, ako si myslel. Vyšla vlastným nákladom.

Ján Michalek sa tiež spoľahol na samovydanie. Nový Soviet je politická fantasy z neďalekej budúcnosti. Zúria svetové konflikty, Sovietsky zväz znovu ožíva a rozťahuje sa v Európe. Snáď je kniha zrozumiteľnejšia, ako anotácia…

Pokračovanie série Vojna vrán s názvom Armáda Tieňov vydala Margita Kudry znovu samovydaním. Syra našla rodičov a odišla na západ. No prenasledujú ju intenzívne vízie s mužom v kapucni. Vzťah s priateľom je stále niečím narúšaný a dokonca je ohrozený jej život.

Fytopaleontológia skúseného autora Petra Šuleja završuje trilógiu. Písaná je experimentálnou formou a strieda sa v nej viacero žánrov. Daniela pátra po archeologickom náleze, ktorý by pomohol zastaviť vymieranie ľudstva. Story plná kybernetiky, technológií, genetických manipulácii a preľudnenej Bratislavy. Kam speje spoločnosť? Vydavateľstvo: Marenčin PT.

Muž z rodu vlka - obálka Nový Soviet - obálka Armáda Tieňov - obálka Fytopaleontológia - obálka


Deťúrence, mladí, takmer dospelí

Čitateľov tejto kategórie je zrejme najviac. Deti aj rodičia, dospievajúci či večne zasnívané romantické čitateľky… V mládeži treba lásku ku knihám pestovať. Detská fantázia je bezhraničná a čím dlhšie si ju dieťa udrží, tým je svet krajší aj pre nás, postarších. Dievčatá a mnoho žien zase milujú romantiku, ku ktorej utekajú z tvrdej reality. Preto sa v posledných rokoch vo svete darí YA literatúre. Nuž, a v minulom roku sa jej darilo aj na Slovensku.

Alexandra Pavelková potešila nielen dospelých fanúšikov, no aj tých detských a Štyria mačkatieri (naša recenzia) sa dočkali víťazstva v ankete Fantastická knihu roka 2019. Dobrodružstvá štyroch milých mačacích kamarátov a ich svojské vnímanie nášho sveta poteší deti aj rodičov. Ilustrácie: Ľudmila Žoldáková. Vydavateľstvo:Slo­vart.

Očakávané bolo pokračovanie série Pokrvní od Valentíny Sedilekovej. Biely havran (naša recenzia) je vynikajúcim románom pre mladých aj dospelých. Boje o záchranu Venilu pokračujú. Kathrin dospieva, stáva sa ženou aj zrelou panovníčkou. No má to trpkú príchuť závisti, podrazov a ťažkých rozhodnutí. Aspoň že láska je sladšia než zlo. Vavi Sedileková dospela a s ňou aj hlavná hrdinka, ktorá sa svedomito snaží plniť si povinnosti vládkyne. Spolu s Kathrin si uvedomíte, koľko je v niektorých ľuďoch nenávisti a závisti. No napriek tomu je tu vždy niekto, pre koho sa oplatí žiť. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Beny a Zuza podľahli volaniu Dardárie už dávno. Oskar sa k nim pripojil nedávno. No všetci rovnako bojujú s démonmi a inými potvorami za záchranu kráľovstiev. Cez deň musia študovať, no potom sa menia na bojovníkov. Hoci sú iba „nerdi a geekovia“, rozvinie sa medzi nimi silné priateľstvo aj mimo hru. Marián Kubicsko a jeho Dardaria obsadili v ankete Fantastická kniha roka 2019 druhé miesto. Ilustroval Brian Terrero. Vydavateľstvo: CooBoo.

Deti spojené priateľstvom na život a na smrť a jedno veľké tajomstvo. Marián Kubicsko a Potvorobijci 2 (naša recenzia). Pokračovanie príbehov o dobrodruhoch, ktorí sa dostali do minulosti. Profesor chce školopovinnej mládeži ukázať skutočný archeologický prieskum. Kopija žiari a potvorobijci vedia, čo to znamená. Vydavateľstvo: Hydra.

Štyria mačkatieri - obálka Biely_havran_obalka Dardaria - obálka Potvorobijci 2

K romantickým knihám žánru YA patrí aj prvotina Petronely Stachovej Ardónia – svetlo a temnota. Zavedie vás do rozprávkového univerza. Ocitnete sa uprostred víl, princov a čarodejníc. Zvíťazí temnota či bude Ardónia žiariť svetlom? Vydavateľstvo: Elist.

E-book Rebeli (naša recenzia) je o študentke medicíny. Zaspí a ocitne sa na inej planéte. Spoločnosť sa tu delí na Rebelov a Vojakov. Pridá sa k Rebelom, keďže jedna Rebelka sa podobá na jej mŕtvu sestru. Postupne nachádza svoje miesto a je odhodlaná vykonať správne skutky. Príbeh je naivný, správanie postáv je ťažko uveriteľné, autorka nezvládla reálie a to množstvo štylistických chýb čitateľa občas irituje. Román napísala Katarína Lacková. Vyšiel vlastným nákladom.

Dnes prvýkrát v živote Adam zablúdil a navyše otvoril nesprávne dvere. Spolu s Evou, Tomim, Petrou a Samom sa ocitli v inom univerze, Stromorohu. Je na nich, či dokážu zachrániť umierajúci strom Anat. Ale ako, keď žiadna zo zázračných bytostí neodpovedá na otázky? Barbora Vanická a jej debut Dvere v kúte sveta. Vydavateľstvo: Ikar.

Ardónia – svetlo a temnota - obálka Lacková - Rebeli - obálka Dvere v kúte sveta - obálka


Poviedok nikdy nie je dosť

Antológie, zbierky, zborníky… Poviedka je náročný literárny útvar. Autor musí vtesnať na pár strán zaujímavý úvod, zápletku, rozuzlenie a ešte čitateľa zoznámiť s postavami tak, aby si ich obľúbil a napäto čakal, čo sa udeje. Navzdory tomu sa tomuto žánru darí.

Najočakávanejšou antológiou sa stal Čas hrdinov II (naša recenzia). Zostavovatelia Alexandra Pavelková a Martin Králik oslovili tých najlepších slovenských tvorcov. Texty sú rozmanité, humorné aj vážne. Antológia dýchajúca pestrosťou a fantáziou, rekmi aj zbabelcami. Draky chrlia oheň a smelé bojovníčky si ich podmaňujú. Humorné motívy striedajú tie poučné a ani sa nenazdáte, zvoní zvonec a je koniec. Skvelý počin nezostal bez odozvy a Čas hrdinov II sa umiestnil aj v ankete Fantastická kniha roka 2019. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Božena Lenčová už toho publikovala veľa. Bývalá bábkoherečka sa vybrala do neprebádaných vôd so zbierkou fantastických poviedok Planina snov, ktoré napísala ešte koncom 70. rokov. Prekvapia svojou nápaditosťou, poetickosťou a atmosférou blízkou snom. Vydavateľstvo: Pars Artem.

Hororovými poviedkami nás potešil aj Peter Gajdošík. Vynikajúco napísané, živé, nápadité, sem-tam rozprávkovo jednoduché či naopak mrazivé a temné. Také sú príbehy v útlej knižôčke Prachový mužíček (naša recenzia). Jedna z najlepších a najrozmanitejších poviedkových kníh. Výborné námety, spracovanie aj čítanie. Chvíľami sa budete báť, inokedy zhnusene obracať stránky, no odtrhnúť sa od príbehu nedokážete. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Zabudnutý vesmír Antona Stiffela je rozšírené pôvodné vydanie. Samostatné príbehy o živote ľudí, ktorí sa pomocou hyperpriestorovej technológie ocitli vo vzdialenom vesmíre a Zem považujú za nejestvujúcu legendu. Na jednotlivých ľudských osudoch spoznávame život jednej z kolonizačných vetiev. Vydavateľstvo: Hydra.

Čas hrdinov 2 - obálka Planina snov - obálka Prachový mužíček Zabudnutý vesmír 2019 - obálka

Ďalším zborníkom je Fantázia 2019. Ponúka dvadsaťosem prác od známych aj neznámych autorov. Spoločným prvkom je mágia, mýty a realita virtuálna, ale aj dnešnej doby. Hmotné a nadprirodzené svety sa spájajú s mimozemskými a vytvárajú zaujímavú zmes rozprávaní o všetkom, čo kedy obrazotvornosť stvorila. Vydavateľstvo: Fantázia.

Piaty zborník, ktorý vzišiel z literárnej súťaže Poviedka Istroconu, IstroCon 5 obsahuje dvadsaťpäť poviedok. V textoch sú obsiahnuté všetky žánre a niektoré subžánre fantastiky. Vydavateľstvo: Hydra.

A Tad Late but Thanks Anyway je zborník sci-fi, fantasy a hororových poviedok slovenských autorov písaných v angličtine. Obsahuje aj text od Juraja Červenáka. Vydavateľstvo: Fantázia.

Poviedky s takmer hororovou atmosférou a zápletkou s názvom Jumper vyšli Jánovi Babaríkovi. Vydavateľstvo: Marenčin PT.

Fantázia 2019 - obálka IstroCon 5 - obálka A Tad Late but Thanks Anyway - obálka Jumper - obálka


Kreslím, kreslíš, kreslíme… a píšeme

Už celé desaťročia sa veľkej obľube teší komiks. Spája slovo s obrázkami, takže ho milujú fajnšmekri a aj tí, ktorí neobľubujú stránky preplnené písmenkami. Niekoľko komiksov vzniklo v minulom roku aj u nás.

Patrik Pašš sa podpísal pod kreslený mysteriózny príbeh o istom pastierovi, ktorý objaví svet, kde je normálne žiť večne. To, čo objavil, položilo základy staroegyptského náboženstva. Biele noci, čierne dni. Vydavateľstvo: Premedia.

V dedine, v ktorej trávi Boris letné prázdniny, začali miznúť deti a premávajú sa po nej policajné a čudné čierne autá. Chlapec s priateľmi pátra, čo sa deje. V dospelosti sa k starej histórii vráti a zistí, že možno udalosti neprebehli tak, ako si pamätá. Daniel Majling (ilustroval Jozef Gľaba) a Nežný komiks 4: Unesení. Vydavateľstvo: E.J. Publishing.

PÉ-ER-DÉ je o bláznivom dni, kedy všetci dospelí šialene pobehovali po meste. Dano k svojej nemalej zlosti stratil kľúče, zostal bez peňazí a netuší, za čo zoženie zákusky na oslavu. Autorkou je Soňa Balážová. Vydal: E. J. Publishing

Biele noci, čierne dni - obálka Nežný komiks 4 - Unesení - obálka PÉ-ER-DÉ - obálka

Experimentálna grafická novela Všetky tie svety od Juraja Čorbu a Dávida Marcina (naša recenzia) je o nezvyčajnej hrozbe spojenej s technológiami. Tajomný odporca techniky šíri po svete svoje posolstvo, a to má na niektoré osoby zvláštny účinok. Čo spravia On a Ona, ktorí majú túto hrozbu analyzovať? Vydavateľstvo: Slovart.

Trošku inou knihou sú Beštie a bojovníci Michala Ivana. Je to súbor ilustrácii (aj zatiaľ nepublikovaných) a obálok, tohto vynikajúce slovenského umelca. Určite si nájde mnoho fanúšikov, veď Ivan sa okrem ilustrovania venuje aj grafickým návrhom herných sérií World of Warcraft alebo Heroes of Might &Magic. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Všetky tie svety Beštie a bojovníci - obálka


Koniec dobrý, všetko dobré

Ak sa pozrieme na celý zoznam, zistíme, že oproti minulosti je oveľa bohatší. Neveríte? Stačí porátať knižné obálky. Srdce každého milovníka literatúry pri tom zrejme poskočilo a na tvári sa rozlial široký úsmev. Fantastické knižky nielenže žijú, no vydáva sa ich stále viac.

Je skvelou správou, že slovenské vydavateľstvá sa neboja pracovať s novými autormi. Všetkých hreje aj pocit, že naši obľúbenci neprestali písať a majú stále dosť úžasných nápadov. Na druhej strane, netuším, či je dobrým (aj keď evidentne stúpajúcim) trendom publikovať vlastným nákladom. Práve tieto texty sú na tom často kvalitatívne najhoršie, po štylistickej, gramatickej aj obsahovej stránke. Na druhej strane, existuje niekoľko samovydaní na skutočne vysokej úrovni.

Naši drahí čitatelia, zosumarizovali sme, zhodnotili, aj sa zamysleli nad bohatou minuloročnou úrodou. Všetkým prajeme, nech po celý rok 2020 nepocítite nedostatok dobrých románov, poviedkových kníh a komiksov. Zostaňte s nami.

PS: Ak viete ešte o nejakých knižkách, ktoré sa do tohto prehľadu nedostali, pokojne nám napíšte.


Súvisiace linky

Víťaz ankety Fantastická kniha roka 2019

Prehľad slovenskej literárnej fantastiky, ktorá vyšla v predchádzajú­cich rokoch


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


25. februára 2020
Ena
Zdroj informácií