Recenzia - Thor: Zabiják bohů (komiks)

Thor Zabiják bohů

Aký by bol svet bez bohov? Ukloňte sa, prichádza ich mäsiar.


Thor sa dostáva na stopu tajuplného Gorra, zabijaka bohov. Bez toho, aby o tom niekto vedel, táto desivá bytosť už veky zabíja zabudnutých, menej nápadných bohov. Natrafil pán Asgardu na rovnocenného protivníka?

CREW k nám prináša jeden z najvýznamnejších thorovských príbehov za posledné roky. Stalo sa to v edícii Legendy Marvel, ktorá funguje od roku 2020. Za ten čas v nej vyšli nielen notoricky známe kusy (Wolverine: Zrození, Občanská válka), ale i menej slávne (Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře), ktoré sú však pre fanúšika nutnosťou, ak chce mať prehľad o aktuálnej situácii.

Scenára sa chopila žijúca legenda Jason Aaron. Expert na chlapské príbehy sa sem hodí ako nepriestrelná vesta k Punisherovi. Rodák z Alabamy sa do sveta komiksu uviedol kvalitatívne nepochopiteľne vyrovnanou indiánskou ságou Skalpy a Parchantami z jihu.

Následne sa však dostal do osídiel Marvelu. To bolo na jednej strane dokonalé zavŕšenie úspešnej kariéry, na druhej strane sa ukázalo, že občas nie je nič horšie, než keď sa človeku splnia sny. Jeho účasť v sériách Conan, Avengers alebo Doctor Strange rozhodne nebola zlá, vlastne bola miestami úžasná. Predsa len však vyzerala tak, ako si človek predstavuje, že bude vyzerať práca človeka, ktorý písal neprispôsobivé texty pre underground scénu a zrazu začal pracovať pre jedno z najslávnejších komiksových vydavateľstiev na svete.

O tom, či ešte Jason má alebo nemá šancu (alebo či o šancu vôbec stojí, po tom všetkom, čo dokázal), by sa dali viesť dlhé debaty. My sa pre dnešok uspokojme s vyhlásením, že keď sa v roku 2013 dostal k sérii Thor: Zabiják bohů, zostal sám sebou – bez toho, aby z Thora spravil nezmyselný explicitný bitúnok. Postavil Odinovho syna proti súperovi, ktorý bohovi hromu (nie kladiva!) zrazil hrebienok z hlavy, doslova ho zhodil z nebeských výšin, zaboril mu nos do hliny a naučil ho pokore. Alebo sa o to aspoň pokúsil. Možno je scenár na pár miestach ťažšie zrozumiteľný, keďže hojne pracuje s cestovaním v čase, ale nie je to nič tragické.

Zabijakom bohov sa inšpiroval tohtoročný film Thor: Láska a hrom, kde Gorra stvárnil Christian Bale. Je to desivé, ale zároveň poľutovaniahodné stvorenie. Vizuálne medzi Voldemortom, humanoidnou žabou a Glochom. Jeho motiváciu nechápeme, ale je nám jasné, že len preto, lebo nevieme, ako (a prečo) vznikla. Keď to zistíme, dostane všetko zmysel.

Thor je prchký, horkokrvný, azda i cholerický a nebezpečne namyslený. Dáva novú dimenziu slovám arogancia a samochvála. Zároveň ale bojuje do poslednej chvíle, aj keď by to malo znamenať istú smrť. Ako každý Viking, i on sa teší na stoly vo Valhalle prehýbajúce sa pod váhou piva, medoviny a pečenej jahňaciny.

Rozprávanie viac než Thora pripomína Conana. Komiks, hoci veľkolepý, nádherný a mäsitejší ako krkovička plnená tlačenkou, je zároveň komorný. Aaron sa zaobíde bez Avengers (s výnimkou drobného camea) a ponúka „len“ Thora. Ku koncu sa z toho síce stáva tímovka, ale svojrázna (bez spoilerov sa o tom nedá písať, no ak si v obchode rozprestriete prebal, tak vám to zrejme docvakne).

Aaronovo dielo búra hranice mainstreamu a stáva sa čímsi viac. Kladie nevyhnutné otázky, na ktoré síce existujú odpovede, no nie príjemné. Názory, s ktorými prichádza, dávajú logiku, to ale neznamená, že sú pohodlné. Gorr likviduje bohov, zároveň sa však čiastočne sám stáva jedným z nich. Tým, že ich ničí, súčasne likviduje minulosť rás, pod ktorých ochrannú ruku daní bohovia patrili. Čo sa stane, ak zavraždí posledného? Čo nám zostane? Zostane vôbec niečo? Sú bohovia potrební alebo predstavujú prežitok? Nebolo by nám lepšie bez nich? Nestratili sme ich ale vari už dávno? Nezostali len hlúposť a zlo?

Esad Ribić. Toto meno si musíte zapamätať. Ilustrátor s veľkým I. V našich končinách sme s ním doteraz mali skúsenosť prevažne iba ako s autorom obálok k Aaronovej sérii Život a smrt barbara Conana. Už vtedy mnohých jeho práca zaujala a pýtali sa, ako by to dopadlo, ak by diabolský Chorvát nakreslil celý komiks. Nuž, dopadlo by to presne takto. Nádherne. Je to čosi, čo sa v komerčnej tvorbe často nevidí. Po prvej strane pochopíte, že to má k priemeru čertovsky ďaleko a máte dočinenia s výtvarným unikátom.

Kým Esad je v branži relatívny začiatočník, Butch Guice je naopak veterán. Tvorí od 80. rokov a je podpísaný pod kultovou Supermanovou smrťou zo začiatku 90. rokov, prípadne ho poznáme ako inkera z klasickej semic-slovarťáckej série Záhadný Spider-Man. Butch Esadovi vypomohol s jednou kapitolou. Je taktiež krásna.

Ako ostatné Legendy Marvel, i táto je vypracovaná luxusne. Tvrdá väzba, prebal s medailónikmi autorov a temer štyridsaťstranové bonusy typu návrhy obálok alebo skicár. Nechýbajú obľúbené alternatívne obálky, medzi ktorých autormi akiste spoznáte napr. „detského“ Skottieho Younga, skvelého španiela Daniela Acuñu (Tajné impérium 1 a Tajné impérium 2) alebo Jasonovho kamaráta od dôb Skalpov, Srba R. M. Guêru.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Thor: Zabiják bohů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Thor: Zabiják bohů (orig.: Thor – God of Thunder)
Autor: Jason Aaron
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Esad Ribić, Butch Guice
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 272
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–171–8


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. augusta 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií