Komiks – Skalpy 10: Konec cesty

Skalpy 10 Konec cesty

„Každý bojovník ví, že existujú bitvy, které nemůžete vyhrát. Někdy prostě víte, že bez ohledu na to, jak zuřivě budete bojovat, stejně prohrajete. Selžete. A zemřete. A v podstaté jediné, co můžete udělat, je zemřít důstojně.“

Ako povedal Tony Stark, každá cesta sa raz končí. Dnes sa končí krvavá a bolestivá cesta, cesta Skalpov. Treba dodať, že bola dlhá. Dlhá, ale nie nudná. Nudná veru rozhodne nebola.

Bol som s nimi na prašnej ceste od začiatku. Áno, od toho, kde postával týpek s nunčakami. A vydržal som s nimi celý čas. Na takej ceste chcete byť, aj keď je strašná. No fascinuje vás. Chcete vedieť, ako to dopadne, hoci je vám jasné, že dobre nie. A tak zostávate, aj keď by ste najradšej utiekli. Zostávate, nemám pravdu?

Som so Skalpmi od roku 2014, keď Crew vydala jednotku. A stál som na tej nebezpečnej ceste aj v roku 2019, kedy prišiel desiaty diel, ten posledný. Radi by ste dupľu. O istom náznaku pokračovania cesty v šťavnatých, pútavých dodatkoch rozpráva sám Jason Aaron – muž, bez ktorého by Skalpy neboli a bez ktorých by možno nebol Jason Aaron.

Predbiehame. Desiata časť nesie názov Konec cesty. Inak sa asi ani volať nemohla. Je to koniec dobrý, dôstojný, plnohodnotný. Všetko uzaviera a najmä je poctivý a férový. Objaví sa v ňom aj drsná akcia, to áno, nebojte sa. A je príjemná ako mleté čierne korenie do očí. Ale – okrem finále utopeného v krvi a osvetleného požiarom –, jej nie je veľa. Jason Aaron sa v závere vybral možno prekvapivo, ale o to rozumnejšie komornou cestou dialógu a postupného uzatvárania vecí.

Treba povedať, že každý dostane, čo si zaslúži. Že dobrí skončia dobre a zlí zle. Ak ale viete, o čom táto séria je, tak ste uzrozumení s tým, že tých dobrých tu bolo skutočne ako šafranu a ešte menej. Jasonov rebríček hodnôt niekomu bude vyhovovať, iný ho bude pokladať za zvrátený, zvrhlý a odsúdeniahodný. Ja ho pokladám za realistický. Napriek tomu, ako drsne sa celá cesta skončí, môžem s čistým svedomím skonštatovať, že karma existuje. A plus mínus nakoniec každý dostane to, o čo si koledoval, aký život žil, akými zbraňami bojoval a k akým rozhodnutiam dospel.

Tak sa majte, Dash a Rudá vrána. A aj všetci vy ostatní, ďalšie stratené a tak príšerne chybujúce stratené duše jednej prekliatej indiánskej rezervácie, kde sa už nikdy neprestane točiť kolotoč smrti, lásky, nenávisti a pomsty takej krvavej, že je lepšie vziať si k nej dáždnik.

Knihu Skalpy 10: Konec cesty si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 22 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Skalpy 10: Konec cesty (orig.: Scalped Vol. 10: Trail´s End)
Autor: Jason Aaron
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: R. M. Guéra
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 128
Väzba: mäkká, brožovaná
ISBN: 978–80–7449–705–6


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Súvisiaci link

Komiks: Skalpy – Země Indiánů


28. augusta 2019
Ivan Kučera