Komiks: Skalpy - Země Indiánů

skalpy

Komiksový scenárista Jason Aaron je osobnosť. Má na konte veľa osobitých kúskov a naposledy vyrazil publiku dych, keď pod hlavičkou Marvelu oznámil novú sériu Thora, v ktorej je severským bohom žena.

Aaron však nie je výhradne marvelácky. Od začiatku kariéry sa dobre cítil aj pod drsnou značkou DC comicsu, vo Vertigu. Nekonformné Vertigo mu dalo šancu s The Other Side o vojne vo Vietname a po jeho veľkom úspechu mu odkývalo vlastnú sériu – Skalpy. Tá vychádza od roku 2007, má za sebou desiatku zošitov, a každý diel je potiahnutý kožou z brady Clinta Eastwooda.

Nám príbeh Dashiella Zlého koňa priniesla samozrejme Crew. V tradičnej kvalite, pod ktorú sa podpísal aj Štěpán Kopřiva, ktorý dostal na starosť tesanie dialógov do češtiny. Tesanie, odfŕkanie, pľuvanie, strieľanie a kopanie – v indiánskej rezervácii Prérijná ruža priestor pre pekné slovo nie je.

Prvý diel série Zem Indiánov len odhaľuje potenciál. Aaron ako scenárista a R. M. Guéra ako výtvarník nás od začiatku šmaria rovno do deja.

Dashiell Zlý kôň sa po rokoch vracia do rezervácie, z ktorej utiekol ako dieťa. Prérijná ruža sa zmenila na nepoznanie. Z povaľačov sú trosky povaľačov, namiesto típí sa stavia kasíno a varia sa viac drogy ako jedlo. Náčelník Červená vrana má slušivý oblek a kopu búchačov, ktorí skrotia každý náznak odporu. A namiesto úst debatujú päste a nože.

Rezervácia má svoje tajomstvo, náčelník tiež a kostry sa ukrývajú v minulosti, v prérii aj v Dashovej horúcej hlave. Kto má rád drsné detektívky, nebude prekvapený, ale určite sa poteší, ako scenárista zahadzuje servítky a ukazuje zločinom prežraté ghetto, kde ani pravá ruka nemôže veriť ľavej, syn zaprie matku a dcéra vystrelí na otca bez mihnutia oka.

Kresba vystihuje ducha príbehu, je drsná a farebnosť kolíše podľa situácie. Keď to vrie, vidíte červenú, keď ste znechutení, komiks mŕtvolne potemnie. Guérovo nadšenie však občas ide proti nemu, stáva sa, že tú istú postavu nakreslí s úplne odlišnými črtami a ráznosť príbehu zakrivká, keď sa musíte uistiť, kto sa to vlastne ozval či vystrelil.

Takže začiatok dobrý (alebo zlý, nehodiace sa škrtnite), sem s ďalšími dielmi!


Skalpy 1 – Země Indiánů
Jason Aaron & R. M. Guerra
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2014
Preklad Štěpán Kopřiva
Obálka: Jock
Počet strán: 128


30. októbra 2014
Rastislav Weber