Recenzia – Doctor Strange 3: Krev v éteru (komiks)

Doctor Strange - Krev v éteru

„Jestli si myslíš, že mě tohle vyděsí, očividně jsi nikdy neviděla moji ledničku.“

Doctor Strange sa vďaka hercovi Benedictovi Cumberbatchovi po kľúčových udalostiach vo finále Avengers: Endgame možno stane rozhodujúcim hráčom v marveláckom univerze. Na to minulý rok zareagovalo české vydavateľsto Crew a začalo vydávať jeho vlastnú komiksovú sériu. Vyzerá to tak, že sa uchytila, čo je super, lebo je, ehm, super. Doktor síce rozpráva ako ukážkový cynik, ale pod drsnou maskou drieme statočné srdce.

Za reštartom atraktívnej, vďačnej, šťavnatej a zaujímavej postavy nestojí nikto menší, než aktuálny scenáristický macher číslo jeden Jason Aaron. Má na konte jednu z najlepších komiksových sérií posledných rokov (a čo sa mňa týka, jednu z najlepších komiksových sérií vôbec) – Skalpy a podpísaný je aj pod drsnou jednohubkou Muži hněvu. Kto tieto veci čítal, bude prekvapený, že pán brutality sa pustil práve do tejto postavy. Je skvelá, to áno, bez debaty. Ale nie je to práve ten typ komiksového univerza, ktorý by ste od Jasona čakali. Jemu vyhovujú skôr svety, kde sa krvavo zrážajú neústupčiví muži. Možno o to pôvabnejší je výsledok.

Krev v éteru nadväzuje na prvý (Cesta podivných) a druhý (Poslední dny magie) diel. Doctor Strange (a pár ďalších čarodejníkov) porazil interdimenzionálnu armádu Empirikul, ale je to tak trochu Pyrrhovo víťazstvo. Na svete ako keby nezostala žiadna mágia. Empirikul ju temer všetku zničilo ešte úspešnejšie a fanatickejšie, ako kedysi zničili inkvizítori životy (domnelých) bosoriek. Žiť v takom svete je nanič, dvojnásobne pre čarodejníka. Mnohí statoční obrancovia mágie cez vojnu zahynuli. Iní prežili, ale s ťažkými ranami. Mnohé magické veci boli bezohľadne zadupané do zeme, v lepšom prípade „iba“ napoly zničené (bar bez dvier, Sanctum Sanctorum).

Svet bez mágie je ako pokosená záhrada, ktorá opäť pomaly začína zakvitať. Výborne je to vidieť v krásnom zábere na čierno-bielu ulicu plnú ľudí, okolo ktorých sa opatrne začínajú motať prvé nové, čerstvé farebné príšerky a iné magické výjavy.

Strange má však plné ruky práce. Znova výzvy, ktoré sa na prvý pohľad javia ako nezdolateľné, znova noví sokovia, prípadne starí nepriatelia. Krev v éteru svojim predchodcom nerobí hanbu. Kto bol spokojný s prvým a druhým doktorovým dobrodružstvom, nebude na tom inak ani po treťom. Doctor Strange je parádna postava, pohybujúca sa v hravom, nápaditom svete. V jednej chvíli napríklad bojuje s pekelnou slaninou vo svojich vlastných črevách, do ktorých musí zhmotniť svoje astrálne telo a zničiť ju.

Jason Aaron má fantázie na rozdávanie. Krev v éteru je naprataná pozoruhodnými detailmi. Často sa v jednom jedinom okienku nachádza toľko drobností, že na prvé prečítanie nemáte šancu všimnúť si všetky. Kresba lahodí oku a Strange je postava, ktorú je temer nemožné si neobľúbiť. V inej chvíli napríklad musí ukradnúť cca štyri miliardy nočných môr všetkým aktuálne spiacim pozemšťanom a aby nebolo srandy málo, tieto mory ho následne začnú naháňať.

Napriek šikovnému scenáru, hravej kresbe a skvelému Strangeovi výsledný zošit nehodnotím vyložene pozitívne. Od istého momentu sa tu toho dialo možno až priveľa a ani pri opakovanom prečítaní mi niektoré veci nedocvakli, respektíve naďalej som sa v nich úspešne strácal. Ale ktovie, možnože to bol umelecký záber. Vieme predsa, že to na nás čarodejníci hrajú.

A teraz ma ospravedlňte. Musím utekať za Stephenom. Dnes ma pozval na topeničky s chupacabrou.


Doctor Strange: Krev v éteru (orig.: Blood in the Aether)
Doctor Strange, 3. časť
Autor: Jason Aaron
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Chris Bachalo, Jorge Fornés, Cory Smith, Kevin Nowlan
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 136
Väzba: mäkká/brožovaná
ISBN: 978–80–7449–670–7


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


21. augusta 2019
Ivan Kučera
Zdroj informácií