Recenzia – Tajné impérium 2 (komiks)

Tajné impérium 2

Zabije Spider-Man Captaina Americu?


Kozmická kocka prepísala Captainovu minulosť. Urobila z neho skrytého agenta Hydry. Odkedy sa to šokovaný svet dozvedel, pribudlo more času, veľa roztrhaných superhrdinských spojenectiev a nie málo mŕtvych. Zdá sa, že dnes už Captainovi v ceste za ovládnutím sveta nič nestojí. Ale naozaj?

Tajné impérium 2 je finále ságy, ktorá v českej mutácii začala vychádzať v trojdielnej sérii Captain America – Steve Rogers od BB/art v zošitoch Hail Hydra, Maria Hillová před soudem a Budování imperia. Následne vyvrcholila v dvoch zväzkov Tajné impérium (tu je recenzia prvého z nich). Ako to už v obrovských komiksových udalostiach (ďalej napr. v Občianskej vojne) chodí, mala dosah aj do „vedľajších“ sérií (u nás najmä u Doctora Strangea).

Tajné impérium 2 neprekonáva jednotku ani nenapĺňa ňou vyvolané vysoké očakávania. Je to „len“ mega akčné finále. Ale mega akčné finále v pravom zmysle slova, so všetkým dobrým (a aj zlým), čo k nemu patrí.

V niektorých okamihoch sú každopádne skutočne na jedno brdo. Každý chvíľu ťahá pílku. Raz vyhráva zlo a dobro stráca nádej, vtom ju nečakane opäť nájde, vymyslí nový plán, nasleduje vzletný prejav pred deprimovanými preživšími hrdinami, ktorých to nakopne, zaútočia na zlo, vyzerá to tak, že zlo je porazené, ale následne i ono vytasí tajné eso skryté v rukáve. A takto až do konca. Najskôr čitateľovi vadí, že príbeh berie do úvahy všetky marvelácke postavy, ale drvivú väčšinu z nich neposiela do akcie. Napríklad Strážcovia Galaxie a Wolverine majú v oboch dieloch Tajného impéria len cameo.

Dobrou správou je, že je to vlastne plus. Scenárista Nick Spencer má sériu s hydrofilným Captainom pod palcom od jej prvopočiatkov (okrem toho spolupracoval na Doctor Strange 8: Zatracení, kde Najvyšší čarodejník riešil udalosti v Las Vegas spôsobené práve udalosťami z Tajného impéria), totiž šikovne siahol len po najvýraznejších charakteroch (nie, že by Wolverine nebol výrazný…). Je to zrejme lepšie ako spomínaná Občianska vojna, v ktorej bolo priveľa postáv na to, aby sa všetky dočkali uspokojivého konca. Tajné impérium 2 je v tomto vyrovnanejšie.

Nebojte sa však, postáv je napriek zoškrtaniu stále veľa. Sú rôznorodé, každá má inú motiváciu, je to plné špecifických miest i nápadov a je to tak pútavo nakreslené (jednotlivé panely hladia oči), že scenár si zas až tak všímať nebudete.

Po výtvarnej stránke voči Tajnému impériu 2 ťažko niečo namietať. O vynikajúci výsledok sa postarala plejáda renomovaných autorov. Nájdete medzi nimi zástupcov z Talianska (Andrea Sorrentino – Avengers 2: Světové turné), Španielska (Daniel Acuña – UKK X-Men: Schizma), Brazílie (Joe Bennett – Spider-Man: Štvanice), Kanady (Steve McNiven – Wolverine: Starej dobrej Logan) alebo Filipín (Leinil Francis Yu – Conan 2: Bůh v míse).

Jednotlivé kapitoly sú od seba oddelené prekrásnymi „filmovo-plastickými“ obálkami prevažne od Američana Marka Brooksa. Ilustrátori sa skutočne vyšantili, čo vidno napríklad na röntgenovom detaile smrteľného zranenia istej dôležitej postavy alebo na cez dve strany rozkúskovanom „súboji titanov“ alias bitky Punishera a Čiernej vdovy.

Komiks má solídnych 216 strán a obsahuje zopár strán bonusov v podobe rôznych variantov obálok.

Pravdupovediac, ani za tie nemalé peniaze by som nechcel byť scenáristom podobných eventov. Musíte sa totiž zavďačiť každému. Môžete postavám ublížiť, ale nie ich zabiť. Ak ich zabijete, väčšinou musíte bleskovo vymyslieť spôsob, akým ich „nejako“ vrátiť. Prípadne môžete zabiť vedľajšie postavy, ktoré nikto nepozná, tým pádom sa to ale míňa s účinkom, keďže cynickému čitateľovi je to ukradnuté. Záporné postavy musia byť záporné, ale ak je ňou napríklad prekvapivo Captain America, je vašou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa čitateľovi úplne nezhnusil. Tí dobrí, ktorí sa z nejakého dôvodu pridali na stranu zlých, musia svoju chybu patrične oľutovať, ospravedlniť sa a bude im odpustené, hoci sa na to nezabudne. Našľapujete opatrne okolo horúcej kaše a nemôžete skoro z nikoho urobiť čistokrvného bastarda. Okrem toho musíte naťahovať čas, aby séria vychádzala čo najdlhšie a aby tým pádom bol taký aj váš pravidelný zárobok. Takže to, čo by sa bežne vyriešilo behom pár strán, musíte umelo naťahovať. Napokon to síce nejako z posledných síl uzavriete. Musíte si ale samozrejme dať pozor, aby to neskončilo úplne a aby to nejakým spôsobom mohlo pokračovať. Je pravdaže naznačené, že happyend v skutočnosti možno nie je až taký happy, že postavy možno vyhrali bitku, ale vojna ešte len príde.

Nick Spencer sa s touto nevďačnou úlohou pobil vcelku na úrovni. Je to dôstojne zvládnutý „klasický“ americký akčný event. Ak ich máte radi a vyhľadávate, jednoznačne si prídete na svoje. Pre zaujímavý súboj rôznorodých charakterov, vyhrotené scény a špionážno-politický presah by ste si ale na svoje mohli prísť aj vy ostatní.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Tajné impérium 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajné impérium 2 (orig.: Secret Empire 2 )
Autor: Nick Spencer
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Andrea Sorrentino, Daniel Acuña, Joe Bennett, Steve McNiven, Leinil Francis Yu a ďalší.
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 216
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–498–5


Súvisiaci link

Recenzia – Tajné impérium 1 (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


12. januára 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií