Recenzia – Wolverine: Starej dobrej Logan (komiks)

Starej dobrej Logan - obálka

Čo bolo po X-Menoch?

Wolverine si už hovorí Logan a je naštvaný, keď ho niekto osloví Wolverine. Čakali by ste, že pre svoju legendárnu prchkú povahu dotyčného zadupe do zeme. Ale práve v tom je rosomák zakopaný! Pred rokmi sa Loganovi stalo niečo mimoriadne temné, o čom nehovorí. Niečo, po čom už nikdy nevytasil adamantiové pazúry. Stal sa z neho zlomený muž žijúci utiahnuto s manželkou a deťmi na ranči uprostred westernovej krajiny. Ameriku ovládli zločinci Doom alebo Hulkov gang. Aj v tomto neutešenom svete, v ktorom sa desaťročia nerodia mutanti, však treba platiť nájom. Preto Logan prijíma ponuku starého Hawkeya na doručenie tajomnej zásielky krížom cez krajinu. Na tejto ceste nevyhnutne musí prísť moment, v ktorom sa Logan bude musieť rozhodnúť, či Wolverine naozaj už neexistuje.

Treba povedať, že je to skvelý nápad. Nečudo, že keď sa Starej dobrej Logan v roku 2010 začal na americkom trhu predávať, v rámci žánru sa z neho rýchlo stala udalosť, žijúca legenda a klasika. V našich zemepisných končinách sa komiks objavil v roku 2015 v rámci Ultimátního komiksového kompletu, ale doslova sa po ňom zaprášilo a tak nečudo, že už o štyri roky neskôr ho vydala aj CREW.

Škótsky scenárista Mark Millar v minulosti napísal viacero kontroverzných záležitostí, ako sú Mrtvý nebo živý (alias Wanted) alebo Kick-Ass, prípadne sa podieľal na renomovaných sériách JLA, Ultimate Spider-Man alebo Občanská válka. Z posledného menovaného si do Starého dobrého Logana vzal kanadského ilustrátora Stevea McNivena. A kto ďalší pochádza ešte z Kanady? Správne. Náhoda? Pochybujem.

McNivenova kresba je veľká, farebná a v neposlednom rade drsná a krvavá. Užil si atmosférické pozostatky z pradávnych dôb, kedy ešte žili superhrdinovia (monumenty Pym Cross a Hammer Falls). Logan a Hawkeye nachádzajú pozostatky po prastarých súbojoch medzi superhrdinami. Je zaujímavé sledovať, ako sa k situácii postavili ľudia. Niektorí sú radi, že superhrdinovia zmizli, a voľný priestor zneužili na to, aby začali podnikať v kriminálnom biznise. No sú aj takí, ktorí vytvorili pietne lokácie, kam sa chodia modliť za návrat hrdinov. Svet stíchol a ovládla ho beznádej, neistota a strach. Vlastne neistota nie. Naopak, tento svet je plný istoty. Istoty v to, že dobre už bolo. Rodia sa noví ľudia, ktorí budú v dospelosti Captaina Americu alebo Iron Mana vnímať ako rozprávkové legendy.

Táto vízia každého nenadchla, možno bola málo premyslená. Miestami šla skôr na efekt, s častým používaním deus ex machina. Hrdinovia museli po neskutočných dobrodružstvách riešiť ešte jeden problém, no čitateľ už bol už preplnený. Tiež nesedí, ako sa to snaží byť intenzívne psychologické… a potom tam nabehnú dinosaury.

V scenári si pár vecí odporuje. Už na prvej strane je napísané, že superhrdinovia zmizli. Napriek tomu sa pomerne bežne objavujú v deji. Od noci, keď hrdinovia padli, ubehlo päťdesiat rokov, čo ale tvorcom nezabránilo narvať sem množstvo takých, ktorí stále žijú. Samozrejme, aj okrem Wolvieho, ktorého dlhovekosť je všeobecne známa. Ale prečo mafián z mäsa a kostí vyzerá po piatich desaťročiach rovnako ako v čase svojej najväčšej slávy? Sám Logan sa u inej známej postavy čuduje, ako je možné, že po toľkých rokoch vyzerá tak mlado. K niektorým momentom dochádza samoúčelne, sú tu len preto, aby sme videli vnučku Petra Parkera, avšak nič z toho nevyplýva. Linka s Hulkovcami tiež viac prekáža ako pomáha. Na druhej strane treba vyzdvihnúť vysvetlenie, prečo sa Wolverine pred rokmi stiahol do úzadia.

Napriek výhradám je Starej dobrej Logan dobrá, ostrá a zábavná jazda naprieč alternatívnou komiksovou budúcnosťou. Musí ju vlastniť každý fanúšik amerického komiksu. A ak nevlastní, mal by si to nechať pre seba. Inak ho zožerú krtkoidi.

Komiks Wolverine: Starej dobrej Logan si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


P. S.: (POZOR, SPOILERY K FILMU)
Výborný film Logan niektorí prirovnávajú k tomuto komiksu, styčných bodov je v skutočnosti iba minimum. Áno, obidva príbehy sú road trip so zostarnutým Wolverinom. Avšak kým komiksový odmieta bojovať, filmový bojuje od začiatku. Komiksový má ženu a deti, filmový nie. Komiks je post-apokalypsa, o filme je ťažké také niečo povedať. Komiks je parťácke dobrodružstvo Logana a Hawkeya, ale vo filme slávny lukostrelec nevystupuje. Kým vo filme žiadni ďalší slávni superhrdinovia (ak nepočítame Profesora X) nie sú, komiks je ich plný. Porovnávať tieto dve veci je také, ako povedať, že Flipper s Paulom Hoganom je remake Čeľustí, lebo v ňom pláva niečo podobné žralokovi.


Wolverine: Starej dobrej Logan (orig.: Wolverine: Old Man Logan)
Autor: Mark Millar
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Steve McNiven
Jazyk: český
Preklad: Martin D. Antonín
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7449–723–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Súvisiaci link

Recenzia: Logan – Vojna starého muža


1. mája 2020
Ivan Kučera