Recenzia – Doctor Strange 7: Město hříchu (komiks)

Dr. Strange 7 Město hříchu

Doctor Strange sa ocitá v súboji so svojím doteraz najmocnejším protivníkom – s kasínom v Las Vegas. A všetci veľmi dobre vieme, že kasíno vždy vyhráva.

Čítanie tejto série dávno vzdali ľudia, ktorí si nedokázali zvyknúť na permanentne šialenú kresbu a ešte bláznivejšie scenáre. Oba elementy si kládli za úlohu výstižným spôsobom zhmotniť bizarný svet ústrednej postavy. Zostali len tí, ktorí ju naozaj chcú čítať. Tí, ktorých baví. A tí vedia, že raz to prísť muselo. Koniec. Doctor Strange 7: Město hříchu je finálnym dielom série, ktorú CREW začala vydávať v roku 2018 (viď. Doctor Strange 1: Cesta podivných).

Avšak ako to už chodí, je tu jedno „ale“. V skutočnosti má CREW v pláne vydať ešte strangeovský špeciál. Mal by sa volať Zatracení a bude rozširovať dejovú linku z dnes recenzovaného albumu (má sa odohrávať súbežne s udalosťami z neho a zároveň po nich).

So sériou sa definitívne lúči scenárista Donny Cates, ktorý s ňou bol zviazaný od šiesteho čísla. Uzatvára neuzatvorené linky a dáva svojim obľúbeným postavám zbohom. Na konci si môžete prečítať jeho rozlúčkový „list“ so sériou. Len trochu zamrzí, že keď sa takejto pocty dočkal on, nebola dopriata aj Jasonovi Aaronovi (Skalpy, Muži hněvu), ktorý to pred rokmi celé odštartoval (vydržal sériu robiť až do Doctor Strange 4: Misery).

Strange si zo seba vie urobiť srandu aj v najkritickejších okamihoch svojej závratnej magickej kariéry. Nech je, aký chce, nikdy zo zreteľa nestratí životnú prioritu, a tou je ochrana nevinných. V mene tohto poslania je ochotný kedykoľvek obetovať svoj život.

Mnohých určite zaujme duch mŕtveho baseta menom Bats. Robí Strangeovi spoločnosť napriek tomu, že ho čarodejník neustále od seba odháňa, lebo sa bojí, že by sa psovi mohlo niečo stať. V Strangeovom svete vás totiž ani to, že ste mŕtvi, neochráni pred nebezpečenstvom.

Ďalších osloví záver, ktorý je dojímavý a vtipný zároveň. Dochádza tu k stretnutiu so Spider-Manom, ktorý Strangeovi počas jeho neprítomnosti stráži Sanctum Sanctorum, o čom síce Strange nevie, ale nevadí. Chémia medzi Stenolezom a najmocnejším čarodejníkom planéty bola odjakživa báječná, uvoľnená, dynamická a vynaliezavá. Inak tomu nie je ani tentoraz. Doctor sa nikdy nebál najväčších výziev vo vesmíre. Bojoval nielen o svoj život, ale i o osud Modrej planéty. Avšak vždy, keď mu pri dverách zazvonil Spider-Man, stiahol sa mu žalúdok ako osemročnému chlapcovi pred písomkou, na ktorú sa nepripravoval. Súčasťou tohto ich stretu je kuriózna chuťovka, o ktorej prezradíme iba to, že ju kreslil Chip Zdarsky (séria Peter Parker, Spectacular Spider-Man).

Neprehliadnuteľná, extravagantná obálka predstavuje výbuch všetkých možných farieb. Aj keby ste to nechceli, pritiahne vašu pozornosť.

Bol to ťažký rok v živote obľúbeného „magiča“ (ako by povedal starý dobrý Bats). No stál za to. Ako preňho, tak pre nás, jeho zarytých fanúšikov. Tak si rýchlo skočte na škratí čierny online trh kúpiť fľašu wondagorského leprodryáku a užite si posledného Strangea. A hlavne nezabudnite: v komiksoch sa nikdy nič nekončí. Všetko bude skôr alebo neskôr opäť pokračovať. Či už v takej, alebo onakej podobe.

Hodnotenie: 70 %


Doctor Strange 7: Město hříchu (orig.: Doctor Strange: City of Sin)
Autor: Donny Cates
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Niko Henrichon, Frazer Irving
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 112
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–912–8


Súvisiace linky

Recenzia – Doctor Strange 6: Bůh magie (komiks)

Recenzia – Doctor Strange 5: Tajná říše (komiks)

Recenzia – Doctor Strange 4: Mr. Misery (komiks)

Recenzia – Doctor Strange 3: Krev v éteru (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. apríla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií