Recenzia - Doctor Strange 4: Mr. Misery (komiks)

Dr. Strange - Mr. Misery - obálka

Smerujeme do finále. Bez plameňometu do kuchyne nechoďte.

Ak ste čarodejník, čarujete. Ale za to musíte platiť. Nie peniazmi. Ak neplatíte, vráti sa vám to, škaredo. Možno by sa dokonca dalo povedať hnusne. Vaše dlžoby sa môžu zhmotniť do nočnej mory, ktorá nemá konca kraja. Nočná mora Dr. Strangea sa volá Mr. Misery. Nastal čas splátky. Nie je však už príliš neskoro?

Ako sa do sveta po porážke „inkvizítorskej“ armády Empirikul postupne vracia mágia a čary, comeback hlásia i nepriatelia a hrozby. Bývalý špičkový newyorský neurochirurg ale na nič z toho nemá čas. Rieši totiž osobnú vec, ktorá má najvyššiu možnú prioritu: musí stoj čo stoj nájsť nezvestného Wonga. Svojho priateľa, komorníka, verného spoločníka a v neposlednom rade jediného človeka, ktorý sa nebojí chladničky v (na prvý pohľad neškodnej a úplne bežnej) kuchyni v Sanctum Sanctorum.

Štvrté komiksové dobrodružstvo Dr. Strangea sa opäť nesie v typicky svojskom poňatí nezameniteľného Jasona Aarona (séria Skalpy, tvrdá jednorazovka Muži hněvu). Čo znamená, že je plné úžasných a rovnakou mierou šialených nápadov. Dr. Strange okrem iného bojuje proti upírskym ninja nacistom (!) a koza (!!) v Dome pekelnej slávy vydraží pravého himalájskeho Yettiho (!!!). Nestačí? Dobre. Mr. Misery sa doktorovi mstí tak, že vyhľadáva jeho bývalých pacientov, ktorých kedysi Stephen operoval a vracia im ich obludné smrteľné nádory. Tie sa síce následne dajú vyoperovať, ale krvou doktora, ktorý sa do toho pustí, doslova vymaľujú steny operačnej sály.

Oživenie podobných nápadov v štvrtej časti zabezpečuje už legendárna, typicky strangeovská „chaotická“ kresba (ale verte mi, ak by ste boli čarodejník, tiež by ste takto vnímali svet) a množstvo šťavnatých postáv, ako je Man-Thing (áno, to je ten marvelácky Bažináč) a dokonca Thor (hoci v značne nečakanej polohe, nechajte sa prekvapiť).

Opäť platí, že Dr. Strange je výborná postava. Vynaliezavý a drzý sarkastik, ktorý zle maskuje svoje v skutočnosti statočné a dobré srdce. V každom dobrodružstve očividne ráta s možnosťou, že sa obetuje (čo sa rozhodne nedá povedať o každom superhrdinovi). A je jedno, či pre ľudstvo alebo „len“ pre jednotlivca. Ľudský život je mu vzácny. Vďaka starostlivej scenáristickej opatere zostáva doktor uveriteľný, ľudský a pôvabný. Dokáže zabrániť skaze tohto sveta alebo rovno viacerých svetov, no keď má uvariť návšteve čaj, je stratený.

Skvele bol poňatý i jeho príbytok, ktorý zvonka nevyzerá vôbec giganticky. Vďaka čarom a im podobným záležitostiam však obsahuje močiare, džungľu, kuchyňu, v ktorej ak si nedáte pozor, tak jedlo zje vás a nie vy jedlo, a izby, do ktorých je lepšie nechodiť, inak z nich už nikdy nevyjdete.

K tejto postave patria hravé slová. Chvíľu rýpe do Avengers a Iron Mana, potom príde rad na hlášku („Nikdo z nás nezaslech v ulicích ani okultní ň.“) a potom na dialóg („Už jsi někdy prováděla operaci mozku?“ – „Nikoliv. Pokud se nepočítá podávaní otřesů mozku prostředníctvím kladiva.“).

Trochu na skoro všetkých štyroch zošitoch vadia závery scenárov. Máte z nich dojem, že hlavná hrozba bola odstránená pomerne skoro. Následne totiž príbeh pokračuje, no už je zrejmé, že autor varí z vody a naťahuje čas zbytočnými vedľajšími dejovými linkami, bez ktorých by ste sa v pohode zaobišli. Štvrtý diel nie je výnimkou. Nebezpečenstvo je zažehnané až prekvapivo skoro a ako keby medzi rečou, až sa pýtate, či v tom nie je nejaký fígeľ. Ale nie je. Niektoré veci sú vyriešené akoby definitívne (Wong a jeho súkromný život), u iných je prítomný cliffhanger, ktorý raz možno áno možno nie bude/nebude využitý (Mr. Misery).

Ak by sa celá táto séria od Jasona Aarona poctivo preškrtala, mohli z toho byť tri mäsité zošity a nie štyri kvalitky, ktoré sem-tam horšie odsýpajú. Tak ale čo už, berme to tak, že aj to tvorí súčasť sveta mocného čarodejníka z 177A Bleecker Street, t. j. sveta živého, divokého, pestrého, nepredvídateľného, naprataného vecami, udalosťami a postavami, sveta trochu dosť príjemne šialeného, hravo roztatáreného a sympaticky bláznivého. Pri siedmich prsteňoch Raggadorra!

Knihu Doctor Strange: Mr. Misery si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange: Mr. Misery (orig.: Mr. Misery)
Autor: Jason Aaron, Kathryn Immonen, Robbie Thompson
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Chris Bachalo, Frazer Irving, Kevin Nowlan
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 136
Väzba: mäkká brožovaná
ISBN: 978–80–7449–749–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


20. novembra 2019
Ivan Kučera
Zdroj informácií