Recenzia – Doctor Strange 5: Tajná říše (komiks)

Doctor Strange - Tajna rise

Doctor Strange sa ešte neotriasol z predchádzajúcich dobrodružstiev, v ktorých musel zachraňovať svet, a už vzdoruje novej výzve. Milované Sanctum Sanctorum obsadil jeden z jeho najúhlavnejších nepriateľov. Pomôže Strangeovi grupa pouličných superhrdinov alebo to bude ešte horšie?

Tajná říše je v poradí už piaty diel reštartovanej série o Najvyššom čarodejníkovi a zároveň len veľmi jemne namyslenom bývalom špičkovom chirurgovi Stephenovi Strangeovi. Ale čo narobíte, ak ste naozaj najlepší? Ak o sebe niečo také poviete, je to naozaj samochvála alebo len konštatovanie fak­tu?

Scenára prvých štyroch dielov sa ujal drsný diabol Jason Aaron (Skalpy, Muži hněvu). Mohlo by sa zdať, že štvorkou sa všetko skončilo, avšak u tejto postavy si nikdy nemôžete byť ničím istí.

Po Jasonovi scenáristické opraty prebral menej známy ale rozhodne veľmi zaujímavý Dennis Hopeless, s ktorým sme sa v našich končinách stretali zatiaľ iba minimálne (Nejmocnější hrdinové Marvelu: X-Men). Dúfajme, že je to len začiatok, pretože pod Dennisovým velením sa stal obyvateľ čudnej manhattanskej svätyne iným, než akým bol u živelného Aarona. Prekvapivo tichší, príliš nehláškuje a tentokrát je skôr člen tímu, než že by hral sám za seba. Po predchádzajúcich dobrodružstvách, ktoré stáli prevažne na ňom (a trochu na Zelme a Wongovi), je to naozaj osviežujúce.

Kto tvorí zvyšok tímu? To sa podržte. Vyzerá to tak, ako keby Hopeless dostal prikázané z vyšších miest, aby do popredia pretlačil postavy z marveláckych seriálov, ktoré sa približne v tom čase dostávali k divákom do obývačiek. Takže pri akcii uvidíte viacero „realistických pouličných superhrdinov“. Nielen legendárneho čerta z Hell´s Kitchen Daredevila, ale i nezničiteľného Lukea Cagea, kung-fu bitkára so zázračnou päsťou Iron Fista a dokonca Cloaka z dvojice Cloak a Daggerová (tá u nás v 90. rokoch vychádzala ako bonus v kultovom Záhadnom Spider-Manovi). Tieto postavy však nemajú až taký veľký priestor, aký možno budete čakať. To je však fajn, lebo vďaka tomu viac vynikne Kingpin.

Veru tak, čítate dobre. Hlava newyorského podsvetia Wilson Fisk tvorí tandem s Doctorom Strangeom. Strange sa snaží byť praktický a vníma Kingpina v aktuálnej situácii ako menšie zlo, ktoré mu môže pomôcť. No a Kingpin je na tom rovnako. Od detstva patrí k mojim najobľúbenejším marveláckym záporákom, pretože nedisponuje žiadnymi špeciálnymi superschopnosťami. Napriek tomu je vďaka svojmu obrovskému telu schopný byť za istých okolností vyrovnaným súperom aj Spider-Manovi. Navyše je pragmatický „podnikateľ“, ktorý nemá problém (ak si to situácia vyžaduje) spolupracovať s akýmkoľvek superhrdinom. Vzájomné prekáranie morálnych superhrdinov a Kingpina, ktorý je po etickej stránke ich presným opakom, má niečo do seba.

Okrem samotného Strangea je iná aj kresba. V predchádzajúcich dieloch sa vystriedalo množstvo talentovaných kresličov, ale skoro vždy to bolo farebné a svojím spôsobom veselé, aj keď sa diali nebezpečné veci. Tajná říše je na tom vďaka kresbe Nika Henrichona (Deadpool 5: Deadpool se žení, Smečka z Bagdádu) diametrálne inak. Niet sa čo čudovať, ak by temná práca niektorým fanúšikom nesadla. Iní si ju užijú práve preto, že je to po dlhšom čase vítané oživenie pestrofarebnej podoby sveta Dr. Strangea. Ak niekto čaká, že aj po piaty raz to bude to isté, zrejme zažije pocit rozčarovania. V Tajnej ríši síce vďaka viacerým dejovým bonusom natrafíte aj na prácu iných kresličov, ale Nikova je najintenzívnejšia, najvýraznejšia a najponurejšia, miestami ide až jemne do hororu.

Nielen pre mĺkvejšieho Strangea, ale i pre atmosféru pripomína tento diel situáciu z minulosti, keď prišli pokračovania zásadne odlišné od úspešných prvých dielov. Napríklad Dve veže oproti Spoločenstvu Prsteňa, druhý Indiana Jones oproti prvému alebo Impérium vracia úder voči Novej nádeji.

Tajná říše na nič nečaká. Nezdržuje sa žiadnymi zdĺhavými (resp. vôbec nejakými) úvodmi do deja a rovno nás vhodí doprostred akcie. Scenár je nepredvídateľný a je v ňom možné, ako sme už pri tejto postave dávno zvyknutí, všetko.

Vitajte teda v piatej akcii figliara s americkým občianstvom a čarodejníckou maturitou.

Komiks Doctor Strange 5: Tajná říše si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange 5: Tajná říše (orig.: Doctor Strange 5: Secret Empire)
Autor: Dennis Hopeless, John Barber
Ilustrácie: Niko Henrichon, Kevin Nowlan a ďalší
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 144
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788074498428


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Komiks – Skalpy 10: Konec cesty

Komiks – Doctor Strange: Mr. Misery

Retro: Dobrý sused Spider-Man


6. mája 2020
Ivan Kučera