Recenzia – Captain America – Steve Rogers 3: Budování impéria (komiks)

Captain America Budování impéria

Víťazstvo vyžaduje viac ústupkov než prehra.

Maria Hillová je čoraz bližšie k dôkazu o zrade Kapitána Ameriku, ktorá môže zatriasť univerzom, a zo Spider-Mana sa údajne v blízkom čase stane úkladný vrah. Toto nevyzerá dobre.

Keď prvý raz uvidíte obálku, máte pocit, že sa pozeráte na škatuľku s figúrkou. Nie je to zlé, len zaujímavé. No oveľa viac ma oslovila parádna kresba na zadnej strane. Azda by som do budúcnosti odporúčal trošku agresívnejšie, výraznejšie obálky, ktoré by pritiahli viac čitateľov, ktorých si táto séria určite zaslúži. Prvý diel mal dobrú obálku, ale druhý už ani veľmi nie a obálka tretieho kráča skôr v stopách druhého než prvého. Na tomto by sa zišlo zapracovať.

Prvá polovica je super. Dialógová a prakticky úplne zbavená akcie. Po odmaskovaní slávneho superhrdinu zrazu vidíme len klamstvo, bolesť, smútok, zradu a nepochopenie. Veľmi dobre to reflektuje Kapitánova intímna spoveď pred Tonym Starkom.

Mnohých superhrdinov tento komiks líči ako bytosti tráviace skoro všetok svoj čas vzájomným poštuchávaním sa a riešením malicherných sporov, ktoré majú medzi sebou. Nevenujú sa ochrane ľudí, kvôli čomu tu (teoreticky) sú v prvom rade. Obyčajní ľudia toho začínajú mať po krk. Ich sklamanie strieda hnev. Otázkou je, ako to bude eskalovať.

Akonáhle sa okolo hrdinov v druhej polovici začnú združovať kuriózne, céčkarské vedľajšie postavičky, s ktorým rozpoznaním majú problém i skalní fanúšikovia Marvelu, nastáva problém. Čo je škoda. Scenár našťastie i naďalej vychádza zo zaujímavo (a v neposlednom rade nepredvídateľne) rozdaných kariet, pri ktorých si nemôžete byť istí, čo z nich vyplýva a aký bude koniec.

Séria Steve Rogers sa trojkou azda definitívne profiluje ako prekvapivo náročné čítanie, pri ktorom sa musíte sústrediť. Je to politicko-špionážna jazda stojaca na nečakane veľkom množstve dialógov. Pozornosť vyžaduje aj skákanie nielen medzi udalosťami a rokmi, v podstate doslova storočiami.

Kladne hodnotím aj to, čo možno niektorí iní považujú za mínus. Po oznámení anotácie o Kapitánovi ako skrytom agentovi Hydry možno čakali, že sa skautský superhrdina zmení na čisté zlo. Našťastie je to komplikovanejšie. Kapitán musí hrať na dve strany. Niekedy vari už ani on sám poriadne nevie, kde je pravda. A či pravda vôbec existuje. Žijeme časy, keď veci nemusia byť také, aké sa javia na prvý pohľad. Scenárista a duchovný otec série Nick Spencer z toho vychádza. Najlepšie na to v tomto komikse poukazuje okamih, v ktorom sa už dospelý Steve dozvedá „pravú“ pravdu o smrti svojej matky.

More textu azda mnohých odradí. Aj podľa môjho názoru by sa komiks ako médium vyjadrovať skôr obrazom než slovom. Sú ale výnimky potvrdzujúce pravidlo a Budování impéria patrí medzi ne. Toto sú príbehy, kde činy majú následky a kde sa za každým rozhodnutím môže ukrývať niečo, čo ste nečakali. Niečo, prečo sa dovtedajšie zvraty ukážu byť v inom svetle. Menej pozorní čitatelia môžu frflať. Uznávam, že v dnešných rýchlych časoch uvedené môže pre nich znamenať problém. Ale vypovedá to skôr o ich neochote podriadiť sa špecifickému jazyku scenáristu, než o (ne)kvalite jeho diela.

Vizuálne ide v rámci možností o značne dospelé dielo, čo občas pokazí akoby trošku odfláknutý, prehnane, ehm, komerčný záber. A trochu vadilo, že Stenolez a Hawkeye majú iba cameo. Tak či onak ide o zaujímavo koncipovanú sériu, ktorá neuspokojí každého, ale takých ako ja baví. A chcem vedieť viac.

Komiks Captain America – Steve Rogers 3: Budování impéria si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Captain America – Steve Rogers 3: Budování impéria (orig.: Captain America: Steve Rogers Vol. 3 – Empire Building)
Autor: Nick Spencer
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Rod Reis, Phil Noto, Raffaele Ienco, Szymon Kudranski, Dono Sánchez-Almara, Javier Pina, Andres Guinaldo, Scott Hanna a ďalší
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 160
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–383–4


Súvisiace linky

Recenzia – Captain America – Steve Rogers 1: Hail Hydra (komiks)

Recenzia – Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


25. septembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií